Beviset: Regeringen VILL sänka människors löner!


”Man ska kunna leva på sin lön…”, det mantrat brukar borgare försöka banka in i människor när helst de kan. Nu har det, från regeringen själv, blivit bevisat att regeringens ambition tvärtom är att SÄNKA människors löner genom att pressa ner den så kallade ”reservationslönen”. Reservationslön är ingen ”beslutad lön” utan en nationalekonomisk term, den lägsta lön en människa kan förväntas vilja jobba för, och genom att pressa ner den skapar man ett ökat lönegap genom att fler grupper tvingas sänka sina löner.

Det är en cynisk högerpolitik, en klassisk moderat ambition att de som har det sämst ställt ska få det ännu sämre så att pengar kan frigöras så att de som har det gott ställt ska få det ännu bättre.

Så blev det med de nya moderaterna. Det är ett år, en vecka och två dagar kvar till valet 2010.

3 tankar på “Beviset: Regeringen VILL sänka människors löner!

  1. Om du studerar skillnaden mellan ”lön” och ”reservationslön” kommer du upptäcka att Expressens artikel är en anka.

    Vad det handlar om är att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Är Socialdemokraterna mot det?

  2. Men det är ju skillnad på det som i uppifrånperspektivet kallas reservationslön och det som nedifrån kallas ”pengar i plånboken”.

    Någonstans däremellan sker ett skatteuttag, och om det har minskat blir det mer pengar i plånboken. Så kan också ske även om bruttolönen blir något lägre.

    Det här är ett osakligt beställningsjobb som strular till krångliga nationalekonomiska termer. Men det är ju alldeles utmärkt för uppenbarligen är det svårt att förklara sammanhanget i en enkel punch-line.

    Det omvända resonemanget borde alltså vara att folk får mer pengar över med högre skatt? I så fall borde vi ha väldigt höga nettolöner i Sverige.

  3. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Bedräglig expressenartikel om lönesänkningar

Lämna en kommentar