Det förpliktigar att vara ett arbetarparti


Veckans ledartext i Örebro ETC

 

Det går riktigt illa för det enda arbetarpartiet. Just nu torde partisekreteraren från Örebro, Kent Persson, sitta orolig i sin kammare och begrunda både opinionssiffrorna och den krassa verkligheten. Berättelsen håller inte. Sanningen uppdagas. Och väljarna flyr.

Att Moderaterna kallar sig för det enda arbetarpartiet är ungefär lika rimligt som att Kristdemokraterna försöker kidnappa familjepolitiken. Bara för att man pratar om en sak ofta innebär inte det att ens politik på området behöver vara något bra. Moderaternas arbetslinje är tunn, mycket tunn.

Sedan arbetarpartiet kom till makten har arbetslösheten ökat. Andelen sysselsatta har sjunkit. Enligt riksdagens utredningstjänst, RUT, saknades 8200 jobb i Örebro län i november förra året enbart för att regeringen skulle hålla samma takt som den tidigare socialdemokratiska regeringen. 8200 arbetstillfällen mindre än vad som hade funnits om regeringen bara lyckats lika bra som Socialdemokraterna med jobbfrågan. Det är inte oväsentliga siffror.

I vårt län har den senaste veckan varit tuff på många sätt. På flera håll i länet skedde varsel inom tillverkningsindustrin. I Laxå varslades 170 personer om uppsägning. 170 personer i Laxå, det motsvarar cirka 20 000 arbetslösa i Stockholm på ett bräde

Men det är primärt inte en allvarlig situation för vårt län, utan en kris för regeringen och Moderaterna, som är det vi ser idag. För lika mörkt som det ser ut på jobbfronten i landet, lika liten och tom är verktygslådan regeringen har för att skapa nya jobb. Den sänkta krogmomsen har inte gjort det lättare för de anställda i Laxå. Sänkningen av arbetsgivaravgiften är en av eniga experter utdömd satsning. Så Moderaterna sitter där, passiva och viljelösa, trötta och passé inför fullbordat faktum.

Att skapa nya och fler jobb, det är ett arbetarpartis främsta uppgift. Men det är inte den enda. Arbetsplatserna och arbetsuppgifterna måste vara säkra och trygga. Här har arbetarpartiet valt att göra precis tvärtom genom att lägga ner nästan all forskning inom arbetsskyddsområdet.

Löneläget är minst sagt ifrågasatt med nuvarande regering. Folkpartiet vill sänka lönerna för alla genom att börja med ungdomarna. Centerpartiet vill sänka lönerna för alla genom att helt enkelt sänka lönerna för alla. Även om Moderaterna försöker vifta bort den typen av anomalier på den politiska högerkanten är det ändå mer uppenbart att det är den politiken Alliansen vill föra.

På den egentligen självklara frågan för ett arbetarparti om hur vi på sikt kan göra det möjligt att jobba lite mindre står Moderaterna helt platta. Inga förslag på fler semesterdagar, ingenting som leder till kortare arbetsdagar.

Är man ett arbetarparti som är man det. Man kan inte välja bort vissa delar och bara välja andra. Men även om fokus för Moderaterna ligger på att ge fler jobb går det bara sämre och sämre på den fronten. Här har Kent Persson något att bita i, men för de som känner honom finns det ingenting som tyder på att han kommer att lyckas. Det kryllar inte av jobbpolitik från Kent Perssons örebromoderater.

Är man ett arbetarparti så är man det fullt ut, inte bara på affischer. Moderaterna har misslyckats med jobben, det talar även den senaste tidens varsel om.

 Kent Persson har ett stort jobb framför sig. Det tråkiga är att allt färre får ett.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s