Ledare Örebro ETC – ”Är män beredda att avstå?”


”Kvinnan ärrrr det förrrrsta könet”, skriker Björn Ranelid i sitt högst aktuella melodifestivalbidrag. Och visst är det så. Precis som de högsta generalerna förr förväntades gå i första ledet i fältslagen förväntar vi oss att kvinnorna ska gå i första ledet i livet. Tacket? Varken statyer eller medaljer.

Det finns fler ”Anders” och fler ”Johan” som är verkställande direktörer i börsnoterade bolag i Sverige än vad det finns kvinnor som är det. Kvinnors löner motsvarar 85,7 procent av mäns löner räknat på en heltidslön, vilket långt ifrån alla kvinnor ens kan räkna med att få. Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 14,3 procent. Det innebär att kvinnor arbetar gratis från 15:51 – 17.00 varje dag. På tio år har männen, enbart på denna orättvisa, tjänat tillräckligt med pengar för att köpa ett hus i de flesta kommuner i länet.

Det går att fortsätta: Under den borgerliga regeringens första mandatperiod ökade mäns bruttoinkomst i snitt dubbelt så mycket som kvinnors. Fortfarande tar män bara ut 22 procent av föräldraledigheten, eller för att använda aktuella siffror från TCO – 23,4 procent i Örebro län.

Vill du skada dig på jobbet är det bäst att du är man och skadar dig rejält i en maskin. Åtminstone om du vill få ut ersättning från Försäkringskassan för din arbetsskada. Är du över 50 år, kvinna, och får värk i axlar och rygg efter att i 30 år lyft, vänt och stöttat den som för tillfället bott i säng A4 på just din vårdavdelning får du räkna med att din smärta klassas som åldersrelaterad.

När Björn Ranelid springer från sin kvinnliga medartist, den enda som sjunger något melodiöst under melodifestivalsbidraget, efter att ha fått beskedet att de har gått till finalen i Globen är det en tydlig signal. Vi män pratar ofta om hur jämställda vi är eller om hur jämställt vi vill att samhället ska vara. Men inte är vi beredda att avstå något för att faktiskt åstadkomma det?

Vi män lever ofta i någon sorts tilltro att bara för att just ”jag” försöker leva jämställt så löser det sig. Vi skrattar lite åt John Gray som i Skavlan får breda ut sig med teorin att kvinnor måste acceptera att män inte vill städa och laga mat, det ligger i vår natur, men inser inte att det är just precis så vi lever. Inte just ”jag” förstås, men alla andra. Hemarbetet är än idag, 2012, en syssla för kvinnor.

I Örebro var det heltidssatsningen, som var den nytillträdda borgerliga kommunledningens första mål när man tillträtt 2006. Det stoppades, sysselsättningsgraden sjunk igen efter att ha stigit flera år. Den jämställdhetsbonus som alliansen införde har inte inneburit att fler män tar ut mer föräldradagar. Ser man insatserna som borgerliga kommuner gör för barnomsorg på kvällar och nätter är de få, och det förhatliga vårdnadsbidraget som lever kvar alltjämt i Örebro försvårar för kvinnor med svag anknytning till arbetsmarknaden att få ett jobb.

Jämställdheten måste upp på banan. Ni måste fråga mig varför jag skriver denna ledare just 8-marsveckan, och ingen annan vecka. Ni måste fråga de politiker som inte syns i frågan var de är. Förra kommunledningen utsåg ett jämställdhetspolitiskt kommunalråd och den nya har gjort det samma. Men vad, Björn Sundin, inom samhällsbyggnadsområdet handlar inte om jämställdhet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s