Gärna mindre storlek på barngrupperna, men det får inte kosta en krona?


För två veckor sedan rapporterade Sveriges radio Örebro om hur de tre borgerliga oppositionspartierna; Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, vill införa ett tak på barngruppernas storlek i förskolan. Kommunledningen vill det inte.

Det var Sveriges radios vinkel av en verklighet som snarare ser ut så här:

Storleken på barngrupperna i Örebros förskolor sjunker (Sveriges radio valde dock att vinkla detta som färre barn i barngrupperna vilket känns lite underligt – när det blir ”fler” barn i förskolorna brukar rubriken skrika: ”STÖRRE BARNGRUPPER), men det hör inte hit). Det är bra. Vi socialdemokrater vill att barngruppernas storlek i Örebro ska minska. Målet är just det, färre barn i barngrupperna med ökad personaltäthet.

För det avsatte vi i kommunledningen 15 miljoner kronor (5 mnkr 2011 och 10 mnkr 2012). Kvalitetspengar till förskolan som inte på något sätt uträttar stordåd, men som ändå räcker till för att något öka kvaliteten.

Dessa pengar var den högra oppositionen emot. De kallade oss ansvarslösa och slösaktiga. De var ganska hårda mot oss.

Ändå har de mage och säga, Maria Haglund nu senast, att DE vill ha ett tak på förskolegrupperna medan vi socialdemokrater är emot. När det är VI som avsätter pengar för att minska barngrupperna, medan de inte lägger en enda krona.

Det är oseriöst. Och minst sagt oansvarigt. Och hade jag varit på mitt mediakritiska humör hade man kunnat tyckt att radion åtminstone skulle kunna ha ställt den inte helt obetydliga frågan vad detta lilla tak skulle kosta. Det gör de inte. Alls. Vi pratar investeringar i storleksordningen 200 miljoner kronor och ökad årlig drift på kanske 100 miljoner om vi ska införa ett tak värt namnet. Kanske har Moderaterna och Folkpartiet de pengarna, men troligen inte.

Nu tror jag dock inte att ett tak är värt att införa ens om vi hade haft pengarna. På vissa förskolor finns grupper som kan, kanske till och med bör, vara större än säg 15 barn. Medan det i vissa andra grupper kanske bara ska gå 13 barn.

Vi socialdemokrater vil minska barngruppernas storlek och öka personaltätheten. Oppositionen skickar ut fina ord. Bara. Det är ansvarslöst.

Annonser

One thought on “Gärna mindre storlek på barngrupperna, men det får inte kosta en krona?

  1. Men ni stramar ju åt B o U:s budget med 30 miljoner!? Vilka pengar har ni tänkt satsa på detta? plus och minus måste faktiskt gå ihop!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s