Fakta om vårdnadsbidraget


Jag förstår det som att den splittrade oppositionen på alla flanker tänker argumentera för att vi socialdemokrater inte håller vad vi har sagt om vårdnadsbidraget. Gott så – men då är det först läge att påminna om lite fakta.

  1. Vi socialdemokrater fick inte mer än 50 procent i kommunvalet.
  2. Inte ens med Vänsterpartiet lyckades vi få det.
  3. Det fanns inte möjligheter att bilda en majoritet med S+V och något annat parti.
  4. Med anledning av detta har vi därför bildat en majoritet med KD+C.
Hur går det då till när man bildar en majoritet? Jo, man förhandlar. Och givet att de förhandlingarna inte slutar med att KD+C säger: ”Oh, vi hade fel – vi köper allt ni har sagt och lägger oss platta” – eller vice versa – så leder förhandlingarna fram till en kompromiss.
Kompromissandets ädla konst handlar om ett givande och om ett tagande.
Vi kan inte i en kompromiss kräva att få igenom våra hjärtefrågor utan att inte låta våra samarbetspartier få igenom sina.
När jag skriver det vill jag dock klart och tydligt slå fast: Detta innebär INTE att Socialdemokraterna är beredda att kompromissa om allting, eller gå med på vad som helst. Så att ingen tolkar det så.
Men vårdnadsbidraget är, med alla dess fel och brister, en sådan grej som vi kan, med redan utsagda protester, acceptera.
Det handlar för det första inte om att införa ett vårdnadsbidrag, utan att ha kvar en reform som funnits i snart fem år i ytterligare tre. För det andra handlar det heller inte om att börja gilla vårdnadsbidrag, som ju faktiskt Folkpartiet och Miljöpartiet i Örebro gjort. De partierna lovade i maj 2011 att ha kvar vårdnadsbidraget. Det är inte trovärdigt. Vi socialdemokrater kommer vara tydliga även framöver med att vårdnadsbidraget är en dålig reform, men en reform som vi trots allt kan leva med. Den tydligheten har inte funnits från Folkpartiet och Miljöpartiet.
Att efter fyra månader döma ut sitt vallöfte från maj är faktiskt ett gigantiskt löftessvek. Hur Folkpartiet och Miljöpartiet kan försvara det gentemot sina (få) väljare är underligt.
Jag har inga problem att berätta att vårdnadsbidraget är den svåraste delen i en kompromiss som var nödvändig för Örebro.
Annonser

3 thoughts on “Fakta om vårdnadsbidraget

  1. Nåja, det var väl ingen kompromiss som var nödvändig för Örebro, utan för Socialdemokratiska partiet i Örebro. Det är en viss skillnad, John.

  2. Ping: Det politiska ledarskapet måste kunna peka ut en trovärd färdriktning | Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s