Valet den 15 maj är enkelt


Den 15 maj är det val i Örebro. Ett val är just ett ”val” mellan två eller flera alternativ. Väljarna, de som väljer eller som gör valet, väljer väg.

Valet är tydligt. De största partierna i högerkoalitionen vill sänka kommunalskatten med en krona vilket kostar 220 miljoner kronor årligen, motsvarande cirka 1900 förskoleplatser (Källa: Staffan, Kent). Under de senaste fyra åren har också kommunen gjort stora nedskärningar och låtit bli att prioritera välfärden framför stora nationella skattesänkningar. Bland annat har det inneburit att barngruppernas storlek i förskolan har ökat under de fyra år som koalitionen har styrt och personaltätheten har minskat.

De största partierna i koalitionen vill sälja ÖBO-lägenheter (Källa: Staffan, Kent). Detta trots att de tidigare försäljningarna gjordes mot boendes protester och trots att åtminstone någon av de nya hyresvärdarna inte sköter sig (ryktet går om protestlistor i bland annat Varberga).

Detta vågar de nu inte tala om. De har insett att väljarna har dissat deras politik i valet i höstas (samtliga partier i koalitionen gjorde dåliga val) men trovärdigheten är låg. Det går inte att söka förtroende om man inte kan ge besked som gäller ens i ett par månader. Är man mogen makten ger man besked som håller.

Det finns bara en ledarkandidat som gör det. Hon heter Lena Baastad och med tanke på att den stora satsning på att minska ungdomsarbetslösheten som lanserades i kommunen för ett par veckor sedan i stort sett var en karbonkopia från Socialdemokraternas vallöfte är det tydligt – det Socialdemokraterna lovar, det genomför vi.

Inför valet 2006 lovade Kristdemokraterna i Örebro att minska barngruppernas storlek i förskolan och att det max skulle vara 15 barn per grupp. Istället ökade barngruppernas storlek och nu finns det barngrupper långt över 20 barn och snittet ligger strax över 17 barn per grupp. Då ska man veta att det just är Kristdemokraterna som har haft ansvaret för utbyggnaden av förskolan, ett ansvar som man har svikit.

Valet handlar både om vad alternativen vill framåt och vad alternativen har åstadkommit bakåt. Men det handlar också om personer. Det ÄR en skillnad om det är Lena Baastad som styr utvecklingen av Örebro eller om det är Staffan Werme som nu kandiderar till posten som utvecklingskommunalråd.

Det är konstigt att koalitionen utser ett ”utvecklingskommunalråd” som var mot Conventum vilket ju är en av de stora förutsättningarna för allt det som koalitionen sedan tagit åt sig äran av och som faktiskt utvecklat Örebro. Men det säger mer om skillnaden på ”utveckling” från koalitionens respektive Socialdemokraternas sida.

Dessutom är Lena Baastads ledaregenskaper som vi tidigare konstaterat större än vad det är hos koalitionsföreträdarna. Där flödar löftena fritt, medan Lena Baastad har koll.

Valet den 15 är enkelt. Tveka inte att höra av dig om du har frågor!

Annonser

7 thoughts on “Valet den 15 maj är enkelt

 1. Suck. Tänk om ni kunde hålla er till sanningen. Koalitionens gemensamma besked är att välfärden går före skattesänkningar och bostadsbyggande går före försäljningar. Ni kan ju ljuga om att våra besked, men särskillt trovärdight eller hederligt är det. Jag är Koalitionens KSO kandidat.

  Valet den 15/5 är enkelt. Antingen röstar man på Koalitionen som talar sanning eller så röstar man på S som ljuger.

 2. Kent,

  Var är lögnen?
  Jag skriver tydligt – de största partierna i koalitionen vill sänka skatten. Det vill ni ju? Du sa ju det så sent som för ett par månader sedan. I januari var sänkt skatt ingen motsats till satsningar på välfärd – idag är det tydligen det.

  Du vill sänka skatten, hellre än att investera i välfärden. Varför står du inte för det?

 3. Men Kent,

  Är det lögn att de största partierna i koalitionen vill sänka skatten? Du skriver ju svart på vitt den 7 januari att kommunalskatten bör sänkas med 25 öre redan till 2012 års budget. Och en krona på sikt. Det står ju där… du var ju i media och berättade att du ville sänka skatten. Och Staffan Werme har varit lika tydlig. Alltså – de största partierna i koalitionen VILL sänka skatten med en krona. Det motsvarar 220 miljoner kronor eller 1900 förskollärare. Vari ligger lögnen?

 4. Kent- blinda fläcken hos (s) och John. Pressade och frustrerade för att deras huvudkritik mot Koalitionen inte gäller. Men jag är tyvärr säker på att de kommer att sprida ”lögner på affischer” och annat i valet. Trovärdigheten att driva en bra valrörelse utan fusk och felaktigheter saknas. Väljarna är trötta på (s) ojusta spel.
  Koalitionen är trygg i sin överenskommelse – som vi berättat för väljarna.

  Men (s) kommer att fortsätta med ”allt till alla-politik”.

 5. Hej Lennart! Vad roligt att du också har hittat min blogg! 🙂

  Jo så här är det… jag skriver ärligt. De STÖRSTA partierna i koalitionen vill sänka skatten med en krona. Kan inte du läsa Kent Perssons blogg från den 7 januari och berätta hur du tolkar innehållet? Tycker du att Kent skriver: Sänk inte skatten? Jag tycker inte det. Jag tycker Kent skriver: Sänk skatten!

  Vi är inte helt klara med våra valaffischer än, men när de väl kommer lovar jag att du kommer att få se dem och se att de är sanningsenliga. Du behöver inte vara orolig.

  Vi driver en väldigt bra valrörelse. Idag var vi drygt tio socialdemokrater som var och knackade dörr i Lundby till exempel. Bra va? Men det är snällt av dig att vara orolig, men var inte det – vi klarar oss!

  Fel och fusk, det vill vi inte se i valrörelsen och hoppas att ni sköter er. Det gör ni väl?

  Vad bra att ni är trygga med er överenskommelse! Jag tyckte att den var ganska defensiv, vi pratar hellre om vad vi VILL göra än vad vi INTE vill göra.

  Nej då Lennart, även här behöver du inte oroa dig! Vi kommer inte att driva någon ”allt till alla-politik”. Du behöver inte oroa dig där heller!

  Så, hoppas du har en trevlig torsdagkväll!

 6. Vi behöver fler nya jobb (med avtalsenlig lön, inte fas3 m.m. skräp) i Örebro och då menar jag till vanligt folk som ska slippa gå arbetslösa t ex så missade Örebro chansen att få en ny stor arbetsplats när Hallsberg får den nya postterminalen om ett par år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s