Bra om vi kan komma överens om förskoleutbyggnad


Socialdemokraternas Lena Baastad presenterade på årsmötet i måndags ett av våra vallöften inför omvalet den 15 maj. Fram till 2015 ska 1000 nya förskoleplatser tas fram, vilket motsvarar ungefär 60 förskoleavdelningar.

Egentligen är det en precisering av vårt vallöfte från i höstas då vi berättade att 300 miljoner kronor skulle avsättas till skapandet av nya samt rust av befintliga förskolor och skolor. Det var ett skriande behov vi såg, ett behov som blev tydligt när media började berätta om hur barn trängdes in i redan stora grupper, hur barn tvingades spendera dagar i lokaler som var mögelindränkta och hur personalen fick en allt mer ohållbar situation. Eller när vi följde statistiken. Under de år som koalitionen har styrt Örebro har barngruppernas storlek ökat och personaltätheten minskat.

I det område i Örebro där det den 15 maj ska hållas omval har situationen utvecklats till ett riktigt kaos. Inte bara är behovet här stort, utan föräldrar har fått sena besked om att deras barn ska flyttas till bibliotek och liknande lokaler som inte alls är anpassade till förskoleverksamhet. De har saknat möjligheten till dialog. Ordföranden, folkpartisten Johan Åqvist, har dessutom fattat besluten på ordförandedelegation (vilket han har saknat) och helt enkelt inte skött sitt uppdrag.

Ändå har koalitionen, eller åtminstone Kristdemokraterna, idag gått ut med ett vallöfte om att fram till 2015 skapa 1200 platser i förskolan. Alltså 200 fler än oss.

Om det kan egentligen sägas två saker : 1. Bra, då är vi äntligen överens, efter allt vårt tjat och allt ert nekande. 2. Hur kan vi lita på det?

De största partierna i koalitionen vill sänka kommunalskatten med en krona, vilket motsvarar 225 miljoner kronor eller 1900 förskoleplatser. Och redan till valet 2006 lovade Kristdemokraterna att barngruppernas storlek skulle ner till 15 barn per grupp – istället har de nu ökat under mandatperioden. Dessutom överdriver Lennart Bondeson idag hur många platser koalitionen har tillskapat och räknat in år då Socialdemokraterna styrde.

Trovärdigheten för koalitionen är med andra ord låg i dessa frågor. Men det är glädjande att de nu åtminstone står bakom vår inriktning och detta möjliggör breda överenskommelser. Men först ska 28 000 örebroare ta ställning den 15 maj vem man tror är bäst för förskolan i Örebro!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s