Hellre låga avgifter än låg skatt


Den 1 mars införde den rödgröna landstingsledningen i Örebro län fri sjukvård för alla upp till 25 år. Även preventivmedlen blev gratis upp till samma ålder. Det var ett vallöfte från Socialdemokraternas sida som verkställdes, två månader in på mandatperioden.

Socialdemokratisk leverans således, vilket kan vara bra att minnas när borgare ojar sig över behovet av maktskifte i landstinget, vilket de gör från tid till annan (eller åtminstone i valrörelser). Den socialdemokratiska, och numera rödgröna, landstingsledningen, hyser ett stort förtroende hos väljarna. Den borgerliga röran gör det inte.

Gratis sjukvård för unga vuxna, är det verkligen rätt väg att gå med landstingets surt förvärvade medel? I den stora potten av angelägna behov finns alltid alternativ, det kan ingen förneka, men att göra vården tillgängligare för fler måste alltid vara en av huvudinriktningarna för svensk sjukvård.

Prisbilden är en väg dit. Jag vet själv när jag var student och behövde uppsöka vården. Jag fick en tid, gick dit, och fick betala. Nu var inte det någon vidare värst stor summa, men för en student är alla summor viktiga. Tandvård var inte att tänka på, priset därför var alldeles för högt. Billigare vård, för att inte tala om gratis, gör så klart tröskeln att uppsöka vården lägre. Det tjänar alla på.

Alla under 25 har inte knackig ekonomi men allt för många har det. För dem är gratis sjukvård (och också gratis livmoderhalscancervaccin för kvinnor) en bra grej. Och oavsett om det ska vara gratis eller ej så är en låg avgift bättre än den väg högern alltid väljer, nämligen att sänka skatten, åtminstone för den med lägre inkomster. Sänkt skatt gör att inkomsterna måste komma någon annanstans ifrån och då är avgiftsfinansiering det enda egentliga alternativet. Avgifterna blir i regel höga i och med att de är lika för alla blir den relativa avgiften högst för den som har lägst inkomst. Skatten fungerar tvärtom, också den är visserligen lika för alla men styrs totalt sett av inkomsterna.

Socialdemokraterna genomför sitt vallöfte utan att höja landstingsskatten. Förutom gratis sjukvård rustar de även exempelvis akuterna på USÖ, i Lindesberg och i Karlskoga samt bygger en helt ny barnakut på USÖ, men många andra satsningar genomförs också. Det är ett exempel på välanvända skattemedel.

I Örebro läns landsting, och i Örebro kommun, vill borgarna istället sänka skatten. Det är fel väg att gå, när det i Örebro precis som i landstinget finns stora behov att täcka. Minskat skatteuttag leder till mindre pengar till välfärden vilket innebär färre lärare, större barngrupper, sämre boenden för äldre. En sänkt skattekrona, vilket Moderaterna och Folkpartiet vill se, innebär ett bortfall på 225 miljoner kronor från kommunen – varje år. Vi socialdemokrater säger nej till skattesänkningar i detta läge, utan kommer alltid att prioritera välfärden.

Hellre låga avgifter än låg skatt. Hellre välinvesterade skattepengar för fler lärare, mindre barngrupper, bättre utevistelser för äldre, än låg skatt.

Det är det här omvalet den 15 maj handlar om. Det är det här all politik handlar om…

Annonser

One thought on “Hellre låga avgifter än låg skatt

  1. Du kan väl inte mena att du inte gick till tandläkaren när du var student? Du hade sparat pengar om du till och med hade lånat till dig den kostnaden. Tandvården är dyr men det där vart bara tramsigt, strunta att gå på Kåren en månad innan du ska till tandläkaren som kan du kosta på dig både en undersökning och borttagning av tandsten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s