De tre fasornas regering


Sverige har en direkt vedervärdig regering vars politik människor drabbas av. Konsekvenserna för vanliga människor är ödesdigra, med utförsäkringar och stora nedskärningar i välfärden som främsta orsaker. Priset för att kunna sänka skatten tycks vara vilket som helst. Det finns ingen gräns på vad man kan tolerera för att kunna ge dem som redan har det gott ställt ännu mer pengar, oavsett konsekvenserna eller effekterna.

Bland det mest cyniska elementen i regeringens politik finns de så kallade fas-3-jobben. En del kritiker går till och med så långt som att kalla det för slaveri, och även om det är att gå just långt finns det all anledning att i hårda ordalag kritisera hela systemet. Att ge arbetsgivare betalt för gratis arbetskraft som tjänar extremt lite pengar är inte ok. När man dessutom ser det usla resultatet ställt mot de höga kostnaderna blir fiaskot än tydligare.

Regeringens människosyn speglas väl i den förda politiken. Retoriskt försöker man att klä allt i fina ord, men verkligheten är hård, bister och kall. Människor slås ut för att sådana som tjänar bra ska få lite finare TV-apparater, lite godare viner och resor lite längre bort. Tryggheten och solidariteten slås i spillror samtidigt som mantrat om sänkt skatt sprids till kommunmoderater. Det Kent Persson lite fint låter bli att skriva i sin blogg är att med en skattesänkning på 25 öre får en kvinnlig örebroare med genomsnittslön 17 kronor och 50 öre mer i månaden att leva på. Kostnaden för det blir cirka 25 miljoner kronor per år i minskat skattebortfall.

Man prioriterar olika i politiken. Socialdemokraterna vill hellre se till att barnen i förskolan inte går i radonstinna och förfallna lokaler än att ge kvinnorna i Örebro en lite finare chokladkaka.

Annonser

4 thoughts on “De tre fasornas regering

  1. Ping: Upprepningstvång: Hyperinflation, högerextremism och folkmord? | Nemokrati

  2. Så en genomsnittlig kvinnolön i Örebro är 7000kr (17,5/0,0025)?

    Som vanligt så utgår socialdemokraterna alltid från det offentligas ekonomi, vid skattesänkningar så diskuteras gärna om det ekokonomiska utrymmet finns. Det är bra att ta ansvar för finanserna men varför förs inte det resonemanget utifrån individens perspektiv vid skattehöjningar? Jag har aldrig hört en socialdemokrat fundera kring om ensamstående mamman har råd med skattehöjningar.

  3. Nej Joel du har rätt – jag vet inte hur jag räknade. 41 kronor och 50 öre i månaden ska det vara.

    Vi tycker att ensamstående mammor som tjänar bra ska betala mycket i skatt – ensamstående mammor som har dålig ekonomi ska betala mindre skatt, men få mer stöttning av samhället.

  4. Fas3 är ett utnyttjande av gratis arbetskraft och en dålig ”åtgärd” för att få fler in i arbetsmarknaden. Det är klart att arbetsgivare utnyttjar möjligheten att få gratis arbetskraft istället för att behöva anställa och ge en avtalsenlig lön m.m. De i fas3 är oftast inga sjukpensionärer etc utan även unga människor med hög utbildning, som har arbetslivserfarenhet m.m. riskerar att hamna där pga. bristen på lediga jobb. Jobbcoacher kan inte heller skapa nya jobb utan de blir mest en kostnad- 3 miljarder har jag för mig, hade man inte kunnat skapat riktiga jobb t ex i offentlig sektor istället för dem pengarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s