Toppstyrning in absurdum


Så har Staffan Werme blivit omvald som kommunalråd kommande mandatperiod. Det beslutades av kommunstyrelsen idag (mötet påbörjades klockan 15.00). Jag tänkte inte börja där, utan vill först gratulera Björn Sundin som nu officiellt faktiskt blir nytt kommunalråd vid årsskiftet och Lena Baastad som fortsätter, nu förhoppningsvis som kommunstyrelsens ordförande. Grattis också till Murad Artin som omvaldes, liksom Lennart Bondeson. Nytt m-råd blev Maria Haglund som också nu flyttar till Örebro. Återstår gör herrarna Persson, Persson, och Persson. Två valdes om (Persson och Persson) och en valdes som nytt råd (Persson). Grattis! Och så – så klart- grattis också till Staffan Werme!

Några timmar efter att Staffan Werme valts som kommunalråd av kommunstyrelsen i Örebro så nominerades han som kommunalråd av Folkpartiets i Örebro medlemmar. På kvällen har de nämligen ett möte där de nominerar till förtroendeuppdrag i kommunen.

Att nominera någon som redan är vald är i bästa fall lite bakvänt, i värsta fall rent uppåt väggarna. Jag överlåter åt Folkpartiets medlemmar att själva bestämma hur de känner inför detta faktum, men låt oss ändå begrunda följande:

Staffan Werme har i tre rakt nedstigande val gjort dåligt ifrån sig (jag inkluderar här hans numera famösa försök att komma till Europaparlamentet 2009 som knappt uppbådade mer kryss än en tipskupong). På de två senaste kommunfullmäktigevalen i Örebro har han lyckats halvera Folkpartiet. I Sveriges Radios stora opinionsundersökning om örebroarnas stöd för ledande politiker kom Werme på en mycket dålig placering.

Jag konstaterar detta, inte för att vara oschysst, utan för att faktiskt måla upp en bild som går att verifiera i valresultat och statistik. Den bygger inte på mitt personliga tyckande eller Wermes självbild. Det är så sanningen ser ut – svart på vitt.

I vilket parti som helst hade detta resulterat i ett ifrågasättande av den som bär ansvaret. Hade det varit en socialdemokrat hade det dessutom resulterat i krigsrubriker i Nerikes Allehanda, näst intill personförföljelse för att få en intervju från radio och TV, och socialdemokratiska politiker hade tvingats berätta hur dåliga de är.

Nerikes Allehanda har dock nu, hovsamt, tigit om Folkpartiets och Wermes kris (det går ju inte att kalla det för något annat). Inte ens den undersökning som visar på att Folkpartiets egna medlemmar ser Staffan Werme som en belastning har den liberala dagstidningen belyst. Jämför det med det som händer med Mona Sahlin…

Men för att återgå till valet av Werme. Han var nämligen inte bara en belastning, det var även så att han toppstyrde Folkpartiet (enligt Folkpartiets medlemmar). Tillsammans med sina politiska sekreterare och sitt andra kommunalråd (som bara för att konstla till situationen dessutom är hans hustru) har Staffan Werme knutit all makt till sitt kansli. Jag inser att jag, som anställd på Socialdemokraternas kansli på rådhuset är partisk, men tro mig – det går inte att jämföra.

Detta är det ju då inte alltså jag som säger, utan Folkpartiets medlemmar.

Det naturliga svaret på detta hade varit att, om inte avgå, tillsätta en krisgrupp för att visa att man verkligen tar tag i frågan och vill göra något åt det.

Hur gör Staffan Werme? Han skyller ifrån sig. På Socialdemokraterna. Det är VÅRT fel att Folkpartiets medlemmar inte har förtroende för honom.

Därtill har Staffan Werme, konsekvent och med en galnings envishet, under hela mandatperioden ägnat sig åt något sorts självförhärligande som är så långt från Jante man bara kan komma. Det, och en total avsaknad av självkritik, gör hela uppenbarelsen så absurd. Här finns en verklighet (valresultatet) och den som bär ansvaret ägnar all tid åt att hylla sig själv.

Till saken ju att de folkpartister som faktiskt fört fram klagomål under mandatperioden har avsatts, tvingats avsäga sina uppdrag eller fått utskällningar utan dess like av direktoratet på rådhuset.

Är det någon som undrar varför Werme ville välja sig själv före han gav medlemmarna chansen att välja honom?

Det är såna här dagar som jag på riktigt hade velat vara medlem i Folkpartiet i Örebro så att jag hade kunnat gå ur i ren protest.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s