Kejsaren har inte ens nya kläder


Sitter och lyssnar på Sveriges arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i P1:s lördagsintervju. Jag häpnar .

Sedan högeralliansen vann valet 2006 har den svenska arbetsmarknadspolitiken nedmonterats. Förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, som under sommaren avgick av tämligen oklara skäl, inledde en kaskad av förändringar som påstods syfta till att upprätthålla ”arbetslinjen” men som i verkligheten gjort precis allt annat.

Nuvarande arbetsmarknadsministern heter Hillevi Engström och hon sitter just precis nu i radion och intervjuas av duktige Tomas Ramberg. Det hela har utvecklats till en tämligen pinsam parodi på politisk fars. Hillevi Engström gör i praktiken allt för att få den borgerliga politiken att verka trevlig och vettig, men när Ramberg gång på gång kontrar med sanningen och verkligheten står Engström svarslös.

Högerregeringen har nu beställt den andra utredningen på fyra år om obligatorisk a-kassa. Att alla som jobbar bör ha ett försäkringsskydd vid arbetslöshet är inget som är särskilt lätt att protestera mot. Men frågan är om det ska ske via ett obligatoriskt tvång att tillhöra en a-kassa med olika avgifter beroende på vad för jobb du har. Exemplet som Ramberg tog upp i intervjun handlade om läkaren med skyhög lön som ”tvingas” betala 90 kronor per månad, medan hon som serverar honom i caféet med betydligt lägre lön ”tvingas” betala 450 kronor. En regelrätt skattehöjning som straffar den med låg lön och hög risk för arbetslöshet (läs kvinnor i offentlig sektor eller i servicesektorn). Dessutom, vilket Tomas Ramberg inte tog upp, är ett sådant tvång ett direkt angrepp på den svenska höga fackanslutningen vilket så klart är regeringens syfte.

Hillevi Engström är rätt så ny, men jag tyckte att hon var väldigt blek. Hon riskerar att bli en ny Åsa Torstensson som inte lyckas komma ut. Regeringens arbetsmarknadspolitik har definitivt inte lyckats. Någon bör tala om att kejsaren inte ens är naken, huden är liksom skinnad.

Annonser

One thought on “Kejsaren har inte ens nya kläder

  1. Ping: Svensk a-kassa är sämst 2.0 « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s