Flera sorger, flera bedrövelser – en stor lättnad!


Valrörelsen 2010 är över. Vi har ett resultat, om än ett preliminärt och ännu inte helt avgjort resultat, så har vi ett resultat.

Alliansen fick ett större stöd än de rödgröna. Det gör mig sorgsen och uppriktigt ledsen. Dels för att jag givetvis hade hoppats på en rödgrön regering, ledd av Mona Sahlin, som hade drivit en annan politik än den vi nu kommer att få se. En politik utan utförsäkringar, utan stupstock, utan mer kärnkraft. En politik med en mänsklig sjukförsäkring, jobb från första dagen för unga, välfärd före stora skattesänkningar och mer förnyelsebar energi. Nu blev det inte så.

Varför? En del högt uppsatta (åtminstone förr) vill tillskriva vår partiledare valförlusten. Tveka inte en sekund  – dessa gubbar, för det är det de är, hade inte stått först och hyllat Mona Sahlin om vi istället fått 40 procent av rösterna. De hade sin åsikt bestämd från början, och det tycks lättare att lära gamla hundar att sitta än att lära gamla gubbar att tiderna är nya. Visst måste man som socialdemokrat inse att den extrema hatkampanj som framförallt Expressen drev mot Mona Sahlin bidrog. Visst förekom det att folk sade att de ville rösta på S men inte skulle göra det på grund av Mona Sahlin. Å andra sidan förekom det också att folk sade att de ville rösta på Socialdemokraterna i år tack vare Mona Sahlin, tack vare chansen att få Sveriges första kvinnliga statsminister och rösta på den ledaren som lyckades forma ett rödgrönt regeringsalternativ i grunden. Mona Sahlin kan ha gett oss röster, hon kan ha förlorat röster åt oss. Som alla partiledare i grunden är hon en offentlig person som folk har åsikter om.

Jag gillar Mona Sahlin. Eller fan, mer än så. Jag älskar Mona Sahlin som politiker!

Jag vill att hon ska vara min partiledare under den här mandatperioden, jag vill att hon står först och motsätter sig högerpolitik och rasism. Jag vill att hon blir vår statsminister senast i valet 2014.

Förlorade vi valet på grund av vår politik? Motståndet mot RUT-avdraget lyfts nu upp som en potentiell orsak till att människor valt bort oss – det vill säga lyssnade för lite på medelklassen. Andra påstår att det är att vi inte stod tillräckligt ”långt åt vänster” – det vill säga lyssnade för mycket på medelklassen.

Svaret på om vi förlorade valet på ditten eller datten kräver en långt grundligare analys än vad som är möjligt bara två dagar efter valet. Helt klart är att vi förlorade, och det måste vi nu leva med. Tyvärr fler än vi.

Alliansen fick ett större stöd än de rödgröna, men de fick inte majoriteten av svenska folket bakom sig. Sverige fick ett åttonde riksdagsparti, ett rasistiskt sådant.

Sverigedemokraterna är en blemma i svensk demokrati. Jag skäms, direkt skäms, över att vara svensk idag. Hur någon kan kalla sig ”stolt svensk” och sedan lägga sin röst på detta kvinnofientliga, arbetarfientliga och öppet rasistiska parti är mig främmande. I lilla västgötska Grästorp gick det ännu värre. Där kom ett nazistiskt (!) parti in. Svenskarnas parti, en förlängning av Nationalsocialistisk Front är direkt sprungen ur nazitysklands tankar.

Jag ska i morgon betala in 600 kronor till Expo för att därigenom visa min avsky mot dessa krafter. Jag ska uppmana alla jag känner att göra likadant. Skulle alla mina Facebookvänner och alla som följer mig på Twitter göra samma sak blir det drygt 700 000 kronor, alltid något.

Själv har jag verkat mest i lokalvalet. Här gör Socialdemokraterna ett superval! 2006 fick vi drygt två procentenheter mer än vad Socialdemokraterna nationellt fick i riket. I år får vi nästan tio procentenheter mer än riksresultatet. En otrolig skillnad!

Detta beror på den otroliga valrörelse vi socialdemokrater har gjort! Mer om den strax. Det beror också på den politik vi drivit under mandatperioden, mer om den strax. Men det beror också på den politik vi gick till val på lokalt. En politik vi under fyra år tillsammans med örebroarna arbetat fram. Vi har inte låtsaslyssnat. Vi har haft möten, knackat dörr och pratat med folk. Det gav resultat.

Socialdemokraterna i Örebro gjorde en helt otrolig valrörelse! På de sista två dygnen knackades det över 9000 dörrar! Totalt sett genomförde Socialdemokraterna nästan 5 procent av samtalen i samtalskampanjen som Socialdemokraterna hade, trots att vi bar utgör 1,5 procent av riket. Vi kom sammanlagt upp i cirka 38 000 knackade dörrar (målet var 35 000). Vi ordnade stadsdelsfester, välbesökta seminarier, deltog på skoldebatter, stod på torget, pratade med folk i partilokalen, besökte stadsdelarna och bostadsområdena, arbetade med att höja valdeltagandet… kort sagt, vi var överallt – hela tiden! När jag i söndags kom till partilokalen klockan 8.10 satt ett tjugotal frivilligarbetare och ville sätta igång. Människor har kommit till partilokalen med mat åt femtio personer, flera gånger om. Folk har bemannat lokalen med ingen annan uppgift än den självpåtagna rollen som ”värdinna”, städerska och alltiallo. Vi har haft en otrolig kraft som inget annat parti har lyckats uppmana!

DET avgjorde valet! DET gjorde att vi vann! Alla hundratals människor som deltagit. Men det finns också en annan förklaring.

I fyra år har Örebro kommun styrts av Staffan Werme.

På fem år har han och hans vänner:

 • Lagt ner eller beslutat om nedläggning av fem skolor
 • Sålt människors lägenheter trots att över 11 000 örebroare protesterade
 • Tagit bort nattbussar
 • Återinfört nattbussar några veckor senare
 • Tagit bort gymnasiekortet för ungdomar
 • Skurit ner i välfärden
 • Stängt uteserveringar kl. 23.00
 • Öppnat uteserveringarna några veckor senare
 • Byggt om torg och uteserveringar, men inga skolor
 • Skrämt bort företag som istället hamnat i andra orter i länet
 • Lagt en kall hand över Västers utveckling

Bland mycket mer.

Rätt eller fel – det är inga direkt populära beslut som fattats.

Kanske, bara kanske, kan det finnas en liiiiiiiiten gnutta orsak här också till att samtliga koalitionens partier tappar stort, antingen i reda tal i förhållande till 2006 (KD, FP och C) eller i förhållande till rikssiffrorna (MP och M). Kanske kan också en orsak vara ett extremt impopulärt ledarskap i Örebro. Staffan Werme har verkligen inte folket bakom sig och det trodde jag att de visste i högerkoalitionen och Folkpartiet. Men nej. Istället har de annonserat i stora flashiga annonser om ”ett starkt ledarskap”. Snacka om att folk gick igång på de annonserna.

Den analysen gör dock inte Staffan Werme som tar till storsläggan. I morse i ett blogginlägg och nu på kvällen i hot om anmälningar om röstfusk.

Jag hade här tänkt skriva något riktigt syrligt och dräpande, för min instinkt blev ilska – ren och skär. Här har hundratals människor kämpat dygnet runt och Werme anklagar ALLA socialdemokrater för att i ALLT vi gjort kört med fula tag. Vi har röstfuskat. Vi har ljugit. Vi har kört negative campaigning – BARA. Vi har aldrig gjort nåt schysst. Och arg, det är jag så jag kokar. Men jag tänker inte sjunka så lågt.

Jag läser istället kommentarerna på NA och på Staffans blogg. Jag ser ilskan. Jag ser förståelsen hos folk att detta bara är larv. Men jag ser också något obehagligt – läskigt hatfullt – som sprider sig. Det vill inte jag medverka till. Staffan Werme har trots allt jobbat hårt i fyra år. Han är en person som jag innan valet 2006 hade trevligt med. Sen förändrade ledarskapet honom i grunden. Valförlusten gjorde honom till jag vet inte vad. Men hata inte – det är inte konstruktivt.

För nu blir det nytt. Nu blir det nåt annat. Vad återstår att se, helt och hållet är det inte klart än. Men Örebro kommer få sin första kvinnliga kommunstyrelseordförande. Hon kommer att heta Lena Baastad. Och jag, jag är väldigt, väldigt lättad.

Annonser

12 thoughts on “Flera sorger, flera bedrövelser – en stor lättnad!

 1. Man ska inte ropa hej för tidigt. Ni glömde onsdagsrösterna. 31 mot 30 till Alliansens fördel. Surt sa räven…

  Visar ni allvar med att hålla SD utanför och inte fälla ledningen med stöd av SD lägger ni ner era röster vid votering.

 2. Vad händer om C och MP säger nej för att de föredrar Alliansen? Som ju trots allt vann.

  Kommer Baastad då svika alla löften hon gett och försöka bilda nåt majoritet ihop med SD?

  Avgörandet ligger som efter förra valet helt och hållet hos MP.

  Varken Kent Persson eller ni kan avgöra och båda sidor är i s f lika beroende av SD. Det fattar vanligt folk. Allt annat prat är bullshit. det gör bara att vi vanliga icke-politiker ser ner på politiken ännu mer. fair play, john. fair play!

 3. Vi har varit tydliga hela tiden – det viktigaste är att Örebro får en tydlig majoritet. Kent Persson har idag sagt nej till det och vill hellre styra i minoritet med SD som vågmästare. Sveket är hans.

 4. Vi har varit tydliga hela tiden – det viktigaste är att Örebro får en tydlig majoritet. Kent Persson har idag sagt nej till det och vill hellre styra i minoritet med SD som vågmästare. Sveket är hans.

  Vi kommer ALDRIG att samarbeta med SD.

 5. Men snälla lilla John. Jag tror inte du är dum egentligen. Bara spelar dum nu.

  Försök få in i din hjärna att Koalitionen kan klara sig fint utan SD. Werme och Persson har sagt det precis lika ofta och tydligt som S att de ALDRIG ska samarbeta med SD. Det är bra det att ingen sida vill göra det. Tack för det.

  Men eftersom ingen sida fick majoritet är SD vågmästare. Och vi behöver faktiskt att någon sida då tar ansvar och försöker styra som minoritet.

  Den sida som då är stört behöver aldrig röra SD utan kan köra sin linje i minoritet.

  Den enda risken största blocket löper är att lilla blocket går samman med SD och fäller dem. Men då är det det mindre blocket som har tagit hjälp av SD för att fälla ledningen.

  Om ledningen då avgår är det det mindre blocket som måste bilda ny ledning ihop med SD. Apropå vem som samarbetar med SD… kommer ni att göra det?

 6. Jahopp. Då får man besviket konstatera att de tycks hittat några nya röster (tidigare ogiltiga, typiskt S-väljare eller?) som kastat om kakan igen. Grattis i varje fall. Då är det ni som ska regera i minoritet.

  Med SDs hjälp eller hur det nu lät igår? lycka till

 7. Intressant att läsa borgarsvinets kommentar. Han förvandlas från hök till duva på mindre än 6 timmar.

  Hur man än vänder och vrider på det så måste dem styrande minoriteten vilka de än är förankra sina förslag på andra sidan av politiken.

  Det betyder att man måste ha en dialog. Det går inte att köra på blint. De som väljer att köra på blint visar inget ansvar.

  Detta gäller på kommunnivå likaväl som på riksnivå. Vi lever nu med baksmällan av blockpolitiken. Vi har Rödgröna och Alliansen som gått till val på deras enskilda plattformer, då blir det svårt att tala med enskilda partier och försöka locka över dessa.

 8. Vilken jävla soppa. Väljarnas förtroende för valsystemet är nära noll!

  Ett block för flest röster, men ett annat block får mer makt (orättvist tycker nog flertalet), men inget block får majoritet att styra utan SDs godtycke.

  Då återstår endast två återstående lösningar: En bred mittenallians eller nyval.

  För att mittenallians ska vara möjligt krävs flera saker: a) att S gör slut med kommunisterna och att S och M släpper all prestige och samarbetar tillsammans. S+M eller S+M+C+MP skulle kunna leda kommunen. Ju färre partier desto bättre antagligen. S+M räcker för majoritet.

  Men jag föredrar ändock nyval av den enkla anledningen att det här valet känns väldigt konstigt och på alltför många punkter orättvist och oklart. Då tänker jag inte enbart på skevheten i mandatfördelning. Den borde varit känd på förhand. Jag tänker också på skandaler med borttappade och kastade förtidsröster i Halland, Sala och ev ytterligare platser. Det hundratalet rösterna i Sala bör rimligtvis om de nu var avsedda för kommunerna kring Hjälmaren och Mälaren ha innehållit några Örebroröster, och möjligen också bland de röster i Halland som glömdes bort fanns Örebroröster. Därför är det inte folkviljan utan möjliga brott, otur, slarv och slump som gett mandatövertag för endera blocket. Sista ordet vem som egentligen vann lär inte vara sagt.

  Därför känns nyval som bästa och rättvisaste lösningen.

 9. En sak till som slog mig nu: Det här förfarandet där underkända röster blir godkända. Vem godkänner dem och på vilka grunder? Är det objektivt utifrån strikta kriterier eller är det upp till varje länsstyrelse att ”rösta” utifrån eget godtycke?

  Som sagt: Nyval är nog det enda rätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s