Onekligen mycket nu


För något år sedan hade säkert min allt större misshandel av denna blogg ansetts som ett gigantiskt misstag. Då var ”de sociala medierna” den största grejen som skulle göra intåg i valrörelsen. Nu, någon vecka innan valet, ser vi att även om man kan hitta positiva grejer och användningsområden har de sociala medierna denna valrörelse mest blivit ett kackelforum för oss politiker att prata med oss själva. Jag försöker prioritera annorlunda.

De senaste dagarna har onekligen varit hektiska. Start redan runt 07.00 med insupning av allehanda medier. Hemma runt 22.30. Och det är mer än en vecka kvar. Men det går tack vare främst tre orsaker.

1. Kollegor och folk på arbetarekommunen! Vilket gäng vi är. En sån enorm entusiasm och kämpaglöd hos väldigt många människor. Det är vårt partis styrka. Även utan oss heltidsanställda skulle vi kunna bygga en valrörelse på ideellt arbete – och ändå slå de andra partierna i kampanjorganisation.

2. Opinionsläget! Det skiljer cirka 40 000 röster till regeringsmakten. Fördelat på antalet dagar och hur stor del av Sverige Örebro kommun utgör innebär det att vi i Örebro bara behöver övertyga 50 personer att per dag att rösta på Socialdemokraterna för att vi ska vara tillbaka i regeringsställning för fler jobb och minskade klyftor. Och möjligheterna att vinna valet i Örebro ser mer än lovande ut. Men det kommer att bli jämnt, så varje röst räknas. Det är hårt valarbete som gäller fram till klockan 20.00 söndag den 19 september.

3. Min flickvän! Nu är det väl i och för sig en större förlust för mig att inte umgås med henne än vad det är för henne att inte umgås med mig, men du är både tålmodig och förstående. Och ja, snart är det ju över.

Valrörelsen i Örebro går lysande för oss socialdemokrater! Från och med idag syns våra webbannonser på na.se, karlskoga-kuriren.se och Facebook. Denna vecka syns Lena Baastad och ett par andra på ett stort antal utomhusreklamsplatser. Vi har dagliga annonser i tidningen. Men viktigare: vår samtalskampanj fortsätter med än större intensitet.

Vi knackar allt fler dörrar och pratar med allt fler folk. Och allt fler är positiva till oss och bestämmer sig för att rösta på oss.

Det går bra nu kamrater, nu tar vi hem det här!

Annonser

27 thoughts on “Onekligen mycket nu

 1. Ang. nr 2: ”Opinionsläget!”

  Då säger att det skiljer ca 40000 röster. I den mest vänstervänliga undersökningen senaste veckan skiljde 84000 röster mellan blocken givet att det blir samma valdeltagande som 2006.
  Alltså krävs då att minst 42000 Alliansväljare byter sida (samtidigt som ingen går motsatt väg) eller att 84000 fler av de osäkra bestämmer sig för SVMP än för Alliansen. Eller en kombination.
  Det kan naturligtvis bli så, men det är inte riktigt lika positivt läget som du beskriver det.
  Tittar man på det sammanvägda indexet för alla institut skiljer ca 150 000 röster, vilket med konfidensintervall säger att någonstans mellan 30000 och 120000 måste byta sida i rödgrön riktning.

  Det som talar emot att ni kommer lyckas med det är inte bara att rödgröna ligger i underläge: Följande talar också emot:

  1. ”Sahlineffekten”: Forskare har kunnat belägga en signifikant ”Sahlineffekt” som betyder att det finns ett negativt samband mellan antal exponeringar av Mona och opinion. När Mona framträder sjunker S, och omvänt ökar S när Mona är på semester. typ.

  2. ”S berömda valspurt”: Sedan mätningarna startade för över 40 år sedan har S aldrig någonsin stigit i opinion de sista månaderna. S historik är dåliga valspurtare. Dock kan rödgröna hoppas på V som varit bra spurtare, oftast. Men V tar mest av sina röster från S så det hjälper inte blocket.

  Sen har jag en fråga om det lokala valet: Finns det några opinionsmätningar överhuvudtaget kring läget inför kommunalvalet? Skulle vara kul att se innan man röstar. Ligger något parti nära spärren? Reaktioner vid dörrknackning är dålig indikator. ”ALLA” partier säger att de är framgångsrika på det, men jag tror folk helt enkelt inte orkar ta diskussionen.

  ..och samma med landstinget. Men där vinner ju alltid S (pga Hällefors, Laxå mm) så där är det väl ingen idé att ens rösta oavsett vad man håller på. 🙂

 2. Ursäkta, jag räknade tydligen fel på det sammanvägda indexet. Dåligt av mig. Rätt siffra ska vara att det skiljer ca 300 000 och det då med konfidensintervall (+-90 000) behövs att någonstans mellan 105000 (210/2) och 195000 (390/2) byter sida rakt från Blå till Röd.

 3. Ok, du har rätt i det! Det KRÄVS cirka 40 000 röster för att byta regering, men det skiljer då följdaktligen dubbelt så mycket.

  Sen det här med statistik och historia. Visst, S är historiskt sett ”dåliga valspurtare”. Å andra sidan har ingen ”sida” som ledit i SCB:s stora majundersökning (som är det klart säkraste mätningen av dem alla) förlorat ett val. Den mätningen ”vann vi”.

  Så oavsett vad som händer blir valet historiskt i så motto.

  Jag tror på vår samtalskampanj och att det blir i Sverige som det blev i Norge.

 4. Bra att du tror på din taktik John.

  Men i dagens DN (http://www.dn.se/nyheter/valet2010/majoritet-av-valjarna-ger-alliansen-sitt-stod-1.1168122)
  skiljer det 500 000 röster. Det betyder att en kvarts miljon väljare måste byta sida i rödgrön riktning.
  Troligt?

  Nu går det inte längre att slå ifrån sig allt och fortsätta köra med samma politik. ”Jobba, jobba, jobba” funkar inte om inte mottagaren av budskapet gillar vad han/hon hör. Eller?

 5. Hej John!

  Hittade din sida och du verkar veta en del. Du har tidigare skrivit om att miljöpartiet tagit avstånd och vill ha ett samarbete med alliansen i Örebro. Syftar du på Örebro kommun eller är det så i Örebro län?!

 6. Hej Lisa!

  Tack för dina frågor (och ditt smicker! :)).

  Ja, Miljöpartiet i Örebro samarbetar med de fyra borgerliga partierna. I länet (Örebro läns landsting) har de ännu inte tagit ställning, utan säger att de ska göra det efter valet. I länets kommuner ser det lite olika ut, i Hallsberg t.ex har vi ett rödgrönt samarbete.

  Vill man ha en rättvis politik måste man alltså rösta på Socialdemokraterna för att vara säker!

  Hör gärna av dig om du har fler frågor!

 7. Jag hoppas verkligen att du har rätt och att de rödgröna tar hem det här! Men läser man läsarkommentarerna på de stora tidningarnas webbplatser ser man hur Reinfeldts retorik har slagit igenom hos många människor. Han kan säga hur tokiga saker som helst i debatterna, men ändå möts han av beundran. Och i opinionsundersökningarna drar alliansen hela tiden ifrån de rödgröna. Det verkar som att folk har slutat bry sig om de som har det sämre ställt. Egoismen i samhället har fått övertaget.

 8. @Camilla, John:

  Det ser inte ut att vända. Tvärtom. Även idag pekar valprognoserna på att (S) fortsätter snabbt utför. Nu nere på 26,5. Lägst hittills. MP ökar något, men rödgröna kvar på 42,0 vilket också är sämsta hittills i Aftonbladets dagliga mätningar. Alliansen får egen majoritet.

  Statsvetare gör analysen att det är många som rädda för SD. Därför går man från S till C, FP eller M för att inte ge SD något inflytande. För så länge som Alliansen får över 50% är ju SD oskadliggjorda, då kan SD inte utpressa något parti för att få igenom egna förslag.

  Majoritetsregering är bäst för Sverige

 9. Är det bara jag som ser tydlig likhet mellan Aftonbladet(s) kampanj med rubriken ”Så ska de fixa segerspurten” och tyskarnas propagandakampanj ”wunderwaffen” under slutet av WW2?

  Syftet med båda kampanjerna är/var endast att ingjuta hopp och mod i en redan besegrad armé av eländigt fotfolk. Innerst inne vet varje ledare när det är dags att ge upp.

 10. Gårdagskvällens och nattens nya mätningar:

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/alliansen-ar-i-majoritet-1.1170760

  Det viktigaste nu i valspurten är att tillräckligt många går röstar blått så att SD inte får något inflytande. Det är det mest solidariska man kan göra nu anser jag. Då får vi i a f en stabil majoritetsregering och fortsatt ordning på valuta, inflation, räntor etc. Med SD i vågmästarroll blir det kaos.

  http://www.facebook.com/stoppa.sverigedemokraterna

 11. Nu går Mona-skammen på torra land. T o m era egna vill att Mona ska ge upp och lämna plats:
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1663&blogg=45659

  Senast nu på lunchen satt ett helt gäng kollegor och öppet deklarerade vad de just röstat på: Alla var lika överens om att ”man kan inte rösta på S i riksdagen. I kommun och landsting går det väl ann”

  Felen är: Kommunistsamarbetet, Mona Sahlin, Thomas Östros (Herr Otto Flick) och att ni glömt bort era f.d. kärnväljare

  Jag uppmanar dig/er igen: Stöd Alliansen nu så det blir en majoritetsregering samtidigt som vi gemensamt jobbar mot att SD inte ska få något inflytande eller ens komma in.

 12. Hejsan John. Jag vet ett bra sätt som du kan använda bloggen som.

  Hur det än går i valet försök att hänga med i förändringarna i kommunhuset som beslutsfattarna gör.

  Berätta vilka partier som står bakom förändringarna kortfattat.

  Berätta om de beslut som tas , vilka beslut som de inte kan enas om.

  Även ifall du inte får mycket ”traffik” på dina poster som du gör då är de oerhört värdefulla att ha när nästa val kommer till pass om 4 år.

  Folk googlar, folk söker information och om du skriver om saker som folk vill veta någonting om så kommer de läsa detta när de själv söker efter det.

  Ett plus är ifall de kommenterar på det och en kontaktyta uppstår där du kan förklara och berätta.

 13. Anders.

  Varken Ladbrokes eller opinionsmätningarna VET vad miljontals svenskar kommer att rösta på.

  På Ladbrokes kan en person satsa tusentals kronor på sitt odds då pressas oddset neråt. Om en annan person satsar en krona på rödgröna så påverkas inte ladbrokes odds märkbart.

  Om båda dessa personer har rösträtt då är deras röststyrka precis lika stor. Så om oddset påstår att Alliansen vinner till 92 % chans och Rödgröna vinner till 11 % chans så betyder det inte någonting.

  Att satsa pengar handlar om att tro att något slår in. Så om det sitter ett stort gäng med borgare som satsar stora pengar på alliansseger för att de tror att det kommer slå in så betyder det ingenting.

  Av princip så satsar jag inte pengar på saker som detta. Jag tror inte att det finns så många sossar, miljöpartister och vänsterpartister som känner sig manade att logga in på Labrokes och satsa pengar på det.

  Jag tycker det är ganska korkat av dig att uppmana folk att rösta på Alliansen baserad på opinionsmätningar. Det är ingen som vet hur bra de gjort urvalsprocessen och några tusen pers är inte representativa för Svenska folket.

  Du säger i princip att folk skall rösta på Alliansen för att opinionsmätningen påstår att Alliansen leder.

  Mycket mer ärligt att be folk att gå och rösta. Blir valdeltagandet högt så kommer inte Sd in i riksdagen.

  Man måste välja efter sitt eget huvud och ta det partiet som passar en bäst politiskt.

 14. Jag läser underifrån och upp.

  Så du jämför Aftonbladet med att vara nazister för att du läser artikeln och börjar tänka på nazister.

  Så har du oddsen från en spelbolag som du tolkar som någon form av sanning att det kommer bli så.

  Sedan lutar du dig på opinionsmätingar och uppmanar folk att rösta på alliansen för att några tusen personer i telefon har sagt att de skall rösta på ett visst sätt.

  Personer som du inte vet ifall de är ett representativt urval av befolkningen , som du inte vet ifall de ens talar sant i telefonen när någon främling ringer dem och ber dem uppge vad de skall rösta på.

 15. @essbeck

  Det är kampanjen Wunderwaffen jag avsåg. Kampanjen att ilura mod i en redan förlorad armés chanser att vinna ett slag. I övrigt inga liknelser med nazism givetvis. Förutom då att Östros rent utseendemässigt liknar Otto Flick…

  Jag vet inte vad du vet om statistik men jag har åtminstone jobbat på SCB och ett av instituten. Min bestämda uppfattning är att urvalet är relativt bra och absolut strävan man efter att få ett så representativt urval som möjligt baserat på ålder, kön, vad som röstades förra gången, inkomst, geografisk spridning osv.

  Sen har alla institut vid mätningar på 1000 individer en felmarginal för blocken på ca 3 till 3,5% plus och minus. Med 95% säkerhet kan man då säga att blocken ligger i detta spann. Är det 2000 individer är spannet betydligt mindre. På polls-of-polls skulle jag tippa på att vi är nere på ca 2% felmarginal. Senaste uppdateringen av polls-of-polls säger 50,3 mot 42,3.

  Så med de mest positiva röda ögonen kan den riktiga ställningen vara 44 mot 48. ungefär. Men ”chansen” för att det är så jämnt eller ännu jämnare är ca 2,5%.

  Ja, det finns metoder för att hantera systematiska fel såsom över-/underrepresentation, mm.

  Men det är klart man ska rösta på vad man vill! Om man har en klar åsikt. Fast den som tycker att ”SD som vågmästare” är viktigaste frågan bör ju rösta på största blocket så vi får en majoritetsregering.

  Tror du att 9 ggr pengarna för Rödgrön regering är överdrivet bra odds ska du ju satsa en slant.. lycka till 🙂

 16. Som jag sa så satsar jag inte på sådant av princip.

  Om du jobbat på SCB och förstår statistik då vet du också att en opinionsmätning från dem på över 6000 pers har mindre felmarginaler än en mätning som kanske ligger runt 1000 pers.

  Fortfarande efter det så vet man inte ifall dessa bolag har lyckats med att få ett representativt urval.

  När du säger att urvalet är relativt bra så betyder det i princip ingenting när det gäller att precisera och få det så bra som möjligt.

  Vad tycker du väger tyngre. En mätning runt 1000 pers eller en runt 6000 pers ?

  Det fina med mätningar är att det finns inget facit. Det finns ingen som kan kritisera en mätning och säga att den är fel, men det går inte att säga att den är rätt heller.

  Om folk vill rösta på Alliansen så kommer de väl på det själva , också när det gäller för de rödgröna.

  Det är fel att luta sig tillbaka på opinionsmätningar, lyfta fram det som någon form av sanning och säga att man borde rösta på Alliansen för att mätningen säger att det pekar åt ett visst håll.

  Man måste välja efter sitt eget huvud och göra sitt eget val vad det är må bli.

 17. Självklart är desto större urval desto bättre. 1000 brukar anses som lite av magisk gräns för just opinionsmätningar för att kunna säga något vettigt. Då är felmarginalen på blocknivån runt 45% ca 3,5% + och -.

  Sen är det en avtagande marginaleffekt. Om det är 5000 eller 6000 har därför mycket mindre skillnad än ökning från 1000 till 2000. SCB:s vårmätning betvivlar jag inte alls. Den stämde säkert med hur läget var då. Det är ju först nu som alternativen blivit klara när valplattformar och manifest trätt fram.

  Jag skulle säga att bolagen blir bättre och bättre på att finjustera och hitta metoder för att väga upp för systematiska fel. Med 95% säkerhet ryms det riktiga värdet inom 1.96 standardavvikelser över och under presenterat värde. Det är det som avses när man säger +-3,5% på blocknivå.

  Tar man polls-of-polls som totalt baseras på fler än 8000 individer är det idag med 99,245% säkerhet en skillnad mellan blocken som är större än 2 procentenheter. Att Alliansen per idag är större är så signifikant att sannolikheten för att de inte leder idag är under 0,01.

  Sen får ni naturligtvis försöka greppa halmstrået att lyckas få de 280000 blåa det krävs för seger att byta sida från idag fram till söndag.

  Men jag skulle föredra en stabil majoritetsregering än en totalskitig slutspurt av lögner och kuppförsök som förstör landet, ökar politikerföraktet och lyfter SD till 10%.

  Så låt oss gemensamt istället motarbeta alla tendenser till att gå över till SD inom samtliga partier.

 18. @essbeck:

  Se intervju med valexpert/statsvetare på DI.se:
  http://di.se/Artiklar/2010/9/16/215088/VALFOKUS-ALLIANSSEGER-OM-EJ-MATFEL-HOS-INSTITUT—STATSVETARE/

  Han menar det jag försöker förklara. Att om inte samtliga mätinstitut gör samma systematiska fel mätning efter mätning är valet avgjort. han säger också:

  ”Inför förra riksdagsvalet 2006 visade i stort sett alla de sista mätningarna ett litet opinionsövertag för Alliansen och det blev också valresultatet.”

  Och kom ihåg att S även du ”råkade” läcka ut en ”intern” mätning där de ledde 3-4 dagar innan valet.

  också ämne för diskussion: ”De som tittar på debatterna är ju de som är intresserade av politik och redan har bestämt sig, medan de som borde titta inte gör det. Jag tycker det är överdrivet fokus på TV-debatterna”

  Där har han nog en poäng. Det blir m a o svårt för Mona att vinna över folk genom att ”3. vinna alla debatter i tv”

  🙂

 19. Får man högt valdeltagande så motverkar man att partier som Sd kommer in.

  Du kan säga att bolagen blir bättre och bättre på att justera sina siffror, men hur kan du veta detta ?

  Du sitter inte med något facit att jämföra med.

  Visst kan du baka ihop alla mätningar men då undrar jag ifall du skall jämföra en mätning på 1000 pers med en på runt 2500 pers.

  Sedan skall man ju plocka bort osäkra. Säg att en mätning har runt 1100 men då det runt 15 till 20 som inte svarar. Då får man jätteklent urval.

  Det är omöjligt att veta ifall folk ljuger när de svarar på sådana mätningar. De kan uppge till exempel att de röstade på ett visst parti i förra valet men det är inte sanning.

  Då viktas de helt enkelt fel i mätningarna.

  Om man skall vara petig så när man tittar på mätningar där man jämför Reinfeldt och Sahlin så är det så att en klar majoritet av Sdarna föredrar Reinfeldt framför Sahlin.

  Så om man skall köra din teori om att rösta mot Sd skall man absolut inte rösta på en sida av politiken som Sdare föredrar.

  Du kan alltid hitta statsvetare som analyserar mätingar olika och drar olika slutsatser från en mätning.

  Det är jättesvårt att veta ifall de slutsatserna som man drar stämmer. I slutändan handlar det om man köper analyser rakt över eller om man inte gör det.

  Tittar man på SCBs mätningar och se hur de andra bolagen har mätt under samma period så hittar man att de andra bolagen som mäter färre individer avviker stort procentuellt sätt från SCBs mätningar.

  Så ställer man SCBs mätning på 6000 pers mot till exempel demoskops på cirka 1000 pers då ser man att de har procentuellt sätt högre siffror för till exempel Moderaterna och Folkpartiet. Det handlar om en medelavvikelse på 12 % på Moderaterna och 17 % på folkpartiet samtidigt som de får 5 % lägre siffror i snitt på sossarna.

  Jag har kollat på 4 senaste SCB mätningarna och jämfört med varje parti.

  Vissa bolag har en stark avvikelse mot SCBs siffor.

  I demoskops fall så mäter SCB ungefär 5 ggr fler personer än demoskop.

  Jag tycker inte det är så svårt att bedöma vilket av dessa mätinstitut som har de lägsta felmarginalerna.

  Sentio och united minds har jättestora avvikelser från ScBs siffror de har i snitt 35 till 40 % högre siffor på Sd.

  Detta är ju bolag som kör med webpaneler som kanske inte har så representativt urval.

  Ställer man en mätning från SCB på 6000 pers brevid en webpanel mätning under samma period runt 1400 pers vilket upplever du som mest trovärdig ?

  Om ditt svar är SCB så får du fortfarande tampas med felmarginalerna som kan finnas och sedan kan du bara veta att de felmarginalerna är rätt i 95 fall av 100.

  Blir det högt valdeltagande, då får till exempel Sd problem, Centern får antagligen problem, kanske Kd , kanske vänstern.

  Generellt sätt har borgarna större plikttrogenhet när det kommer till att gå och rösta.

  En tendens är att det är lågt valdeltagande sett till riksgenonsnittet i områden som är starka på Rödgröna sidan. Förorten där folk väljer att inte bry sig.

  Det är dessa personer kommer att avgöra valet, antingen genom att vara passiva eller genom att välja att rösta.

  Där har Alliansen färre röster att få jämfört med Rödgröna.

 20. En lagom dos av källkritik är sund. 🙂

  Men om du hade läst vad jag skrev istället för att köra monolog hade du inte behövt skriva det där långa inlägget. Jag har ju förklarat felmarginaler och urvalsproblematiken.

  Du kan inte jämföra mätningar som är gjorda vid olika tidpunkter. SCB samlar in under flera veckor och Sifo kanske bara en vecka. Opinion svänger under tiden.

  Polls-of-polls med 8000 är något osäkrare än en undersökning med 8000, men endast marginellt. När det igår på polls-of-polls var 8,9 procentenheter gap är sannolikheten 99,245% för att Alliansen leder med 2 procentenheter eller mer, och att de leder är över 99,98%

  Sen korrigerar man/vi på institut för valdeltagande (förväntat), systematiska fel som är kända osv. Men folk glömmer ju gärna bort att allt som inte är statistiskt signifikant INTE är bevisat. Det måste vara signifikant för att kunna uttala sig, egentligen. Nu är det väldigt tydligt signifikant.

  Hög valdeltagande kan tyvärr gynna SD. Deras väljare finns oftast på samhällets avbytarbänk och säger gärna att de ska rösta SD men orkar inte alltid iväg. Trots att de är arbetarklass och lågutbildade och oftast hoppar över från S eller MP (konstigt nog!) så har det blivit så att SD från ledningshåll ser S och Mona som ärkefiende. Det är väl någon taktikgrej.

 21. Vem sa att jag jämför under olika tidpunkter ?

  Ligger mätningarna under samma period så går det att jämföra dem.

  Högt valdeltagande gynnar knappast ett parti som ligger på gränsen att komma in.

  Det är mer troligt att de som röstar Sd är mer benägna att gå och rösta men att de inte lockar så många.

  När Sdare inte har särskilt mycket tycke för S eller V eller Mp för den delen och hellre tyr sig till allianssidan då är det rimligt om man har Sd som utgångspunkt att man röstar på ett parti som ligger längst från Sd ideologiskt sätt.

  Om man skall veta hur opinionen ligger en viss månad bör man mäta jämnt över hela månaden för att få så bra värde som möljigt.

  De som mäter under några få dagar och påstår att det är opinionen för den och den månaden har ju missat 3/4 av månaden.

  Och det är ju självklart så att alla bolag kommer alltid att påstå att de har ett bra och representativt urval, konstigt vore annars.

  När du snackar om polls of polls då lägger du alltså en mätning av 1000 pers tillsammans med en på kanske 2000 pers och viktar dem lika eller ?

  Oftast ligger inte alla mätningar samtidigt heller men tydligen så går det att baka ihop dem.

 22. Poll-of-Polls viktar efter storlek. 6000 får 6 ggr större vikt än 1000 osv. Ja, det finns en tveksamhet att baka ihop dem. Det håller jag med om. Men nu nära valet är det relativt bra när de ligger i kraftigt överlappande dataperioder.

  Här finns ett intressant blogg av f.d. SD-kille som länkar vidare till varifrån SD får röster mm. Se:

  ligator.wordpress.com/2010/09/16/socialdemokraternas-sviker-kampen-mot-sverigedemokraterna/

  Tittar du närmare på grafen nedan ser du varifrån SD fick röster 2006. Sen är jag inte den som bäst svarar på vad de ser för likheter som vandrar mellan S, V och MP till SD. Men fakta då 2006 var att SD fick sina röster därifrån.
  Se:

  ligator.files.wordpress.com/2010/09/valjarbyte.png

  För det tredje vill jag rekommendera artikel i dagens DN om högt förväntat valdeltagande. Rödgröna uppskattas få iväg 86% av sina och Alliansen 85% = ingen statistisk skillnad. De säger också att LO och lågutbildade har lägre deltagande än övriga grupper i samhället: Av SD:s väljare är majoriteten LO-medlemmar, därav min slutsats i förra inlägget.
  Se:

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/valdeltagandet-vantas-bli-lika-hogt-som-2006-1.1172145

 23. När man bakar ihop polls of polls så handlar det om mätningar som kan vara under olika tidperioder i samma månad. Jag testade bara för skojs skull att jämföra SCBs med mätningar som faller samman under samma mätperiod.

  Om båda mäter på samma sätt och de har en överlappning så kan man jämföra och se hur avvikelserna ser ut.

  Opinionsmätningar är aldrig exakta sanningar eller fakta, jag kan förstå att bolagen själva som mäter måste säga att de har ett representativt urval.

  Jag tycker det är fel så som opinionsmätningarna redovisas i absoluta tal där man inte bryr sig om att visa felmarginalerna.

  Om man skall göra en polls of polls, borde man först plocka bort alla som inte svarar , det kan vara 10 – 15 och ibland 20 % och sedan räkna ut antal individer i varje mätning som valt ett visst parti och sedan plussa ihop alla och se hur det blir procentuellt.

  Vi har inte 2006 och vi har inte an högkonjunktur en socialdemokrati med en Göran Persson som då hade suttit 10 år. Vi skriver 2010 , lågkonjunktur och alliansens politik är känd. Folk vet vad det är. Vissa tycker om de andra gör det inte.

  Sd hade ungefär 100.000 väljare i EU valet jag vet inte hur soffliggeriet var hos dem men jag tror inte att det var så många.

  För att komma in i riksdagen över 4 % behöver de minst tredubbla denna siffra. när jag kollade på detta för ett år sedan tyckte iallafall jag att det inte kändes realistiskt.

  Men vad vet man egentligen ?

  Det som jag retade mig på som du skrev var att du så tydligt pekade på opinionsmätningarna och sa att det är bäst att folk röstar alliansen för opinonsmätningarna visar att alliansen har ett övertag.

  Det är ett djupt ickepolitiskt argument och det är rent manipulativt. Man skall aldrig ta mätningar som fakta utan man måste välja så som man vill välja.

  Jag är för att folk skall välja själva och välja precis som de vill.

  Skulle du själv välja på det sättet som du argumenterar för ?

  Säg att det hade varit rödgröna som haft bra siffror i dessa mätningar och egen majoritet.

  Hade du sagt till människor med stöd av opinionsmätningarna att det är bäst att rösta rödgrönt för att slippa Sd som vågmästarparti ?

  Jag gissar att du är borgare och om du taktikröstar så stödjer du ett av de mindre partierna på Allianssidan om du tror det behövs. Jag tror inte att du skulle gå över till Rödgröna sidan och rösta på dem om du tror att det skulle hindra Sd från att få en vågmästarposition.

  Du får rätta mig om jag har fel.

  Det som jag argumenterar för är att rösta på det partiet man själv känner ligger en närmast. Jag kan inte säga till en moderat till exempel att de rösta fel för det kanske är rätt för dem. Jag får respektera det.

  Den dagen jag säger till någon rakt ut hur de skall rösta är den dagen jag bjuder in folk att berätta för mig hur jag skall rösta.

  Jag vill inte det. Det är kanske därför jag stör mig på ditt resonemang där du uppmanar folk att rösta på alliansen med stöd av opinionsmätningar , odds från spelbolag och argumentet att hålla Sd borta från vågmästarroll.

  Jag tycker du saknar respekten för folks rätt att välja själv.

  Och sedan hela denna diskussionen om hur bra mätningarna är när du också medger att du jobbat på SCB och därmed inte är ärlig med att berätta hur osäkra mätningarna är.

  Du kan aldrig veta om urvalet för mätningarna är bra, även om urvalet är bra så faller det bort folk som helt enkelt inte vill säga vem de röstar på. Du kan ju aldrig veta hur de kommer rösta som inte uppger i telefon hur de skall rösta när en främling ringer till dem.

  Jag tycker det är en fel utgångspunkt att man skall välja utifrån vad andra säger , hur andra mäter , eller vad vissa ”proffstyckare” tycker.

  Man vet vilket liv man lever, man kan söka sin egen information och därmed hitta de saker man håller med om och inte håller med om. Och här kommer du som någon tjomme och börja snacka om icke politiska argument och lyfter fram opinionsmätningar som någon form av fakta varför man skall välja en viss sida.

  Det blir bilförsäljarsnack. Ytliga och glattiga resonemang.

  Jag tycker inte om Sd, jag skulle inte vara glad om jag kände någon som röstade på Sd men jag vill påverka dem heller att välja något annat.

  Om de frågar mig så kan jag säga vad jag tycker om dem men om de inte frågar så får man acceptera deras val.

  Respekten för att någon skall välja sjäv efter eget huvud är viktigare än att säga till någon att man tycker att de röstar fel.

  Så så resonerar jag. Hade en polare som en gång röstade på centern i kommunvalet i göteborg för att de ville bevara hedens fotbollsplaner. Jag kan ju tycka att resonemanget var förenklat men jag kan inte argumentera emot det heller och det gjorde jag aldrig.

  Nog om detta för mig. Vi får se på söndag hur det blir.

  Det är ingen hemlis hur jag röstar men jag vill inte slänga det i ansiktet på någon. Läser man alla tusentals poster jag gjort på nätet kan man enkelt skönja vart jag står politiskt, men jag tycker det är viktigt att alla väljer själv.

  Jag får skylla mig själv att jag hugger på billigt bilförsäljarsnack. Jag får lära mig att låta bli. En polare till mig skulle sagt att folk fattar, folk är smarta och väljer själv och köper inte sådana billiga resonemang.

  Men ibland kan man inte låta bli och argumentera.

  Nog kladdat för min del om detta. Detta blir nog väldigt mycket off topic från John Johanssons post ovan. Så det är dags att släppa detta och göra någonting annat.

 24. Fan också. 49,9% av riksdagspartiernas röster och inte egen majoritet. Det föll på håret och oturen med mandaten.

  Men den här gången hade i a f opinionsmätningarna, samtliga inom felmarginalen rätt. United Minds/Aftonbladet var ganska fel och bör inte vara nöjda. Men det kan å andra sidan ha varit del i medias S-kampanj sista dagarna för att väcka soffliggare.

  Samtidigt skäms jag idag att vara svensk tyvärr. Ingen är riktig vinnare när två extrempartier, rasisterna och kommunisterna, tar plats i riksdagen med tillsammans över 10%. VAR TIONDE SVENSK (!) röstade på ett extremt missnöjesparti igår. Det är så man kräks. Alla de sex demokratiska partierna och alla vi medborgare har ett stort arbete framför oss att verka mot rasism och kommunism, mot våldsideologierna och för demokrati och frihet. Jag hoppas att inget parti någonsin igen vill ta i V och SD med tång och att det parti som i s f gör det straffar lika hårt av väljarna som väljarna igår straffade S.

  Här är dock lösningen för att mota SD:s och V:s mandat i grind. http://www.expressen.se/debatt/1.2129485/martin-peterson-lat-ett-antiparti-gora-sd-maktlosa

 25. @John J och Essbeck

  Tycker ni det var värt kanske de 3 extra mandat som smutskastnings och lögnkampanjen kan ha gett?

  Nu sitter vi alla där med SD på halsen. Hade alla partier diskuterat sakfrågor istället för att slänga SD i ansiktet på varandra hade vi haft en Alliansmajoritet. Nu får vi en orolig marknad och en minoritetsregering som behöver vara oroliga för att endast utgiftsförslag ska gå igenom, men nödvändiga besparingar och ”försämringar” stoppas av populisterna. Var det värt det?

 26. @Mackan

  Det där med att skuldbelägga och antyda att folk är svikare för att de inte ”gav upp” rödgröna i förmån för alliansen kan du sluta med direkt.

  Jag skulle kunna anklaga dig och säga att det är ditt fel att vi har en sådan situation som vi har nu på samma sätt som du försöker skyffla över skit på dem som valde rödgröna.

  Du behöver inte tycka om att folk inte röstar precis som dig men du borde åtminståne visa respekt och acceptera att folk väljer som de själva vill.

  Det är en direkt förolämpning att säga till folk att de skall rösta på alliansen bara för att hålla Sd borta.

  Men du kanske tycker att min röst är värd mindre än din röst i detta val.

  Alliansen får skylla sig själva om de inte har egen majoritet och om man skall söka förklaringar kanske det är fel att börja med att tycka att alla andra gjort fel.

  Det finns ingenting som heter att rösta fel. Alla måste välja efter sitt eget huvud. Anser du att folk behöver hjälp med platta bilförsäljarknep som går ut på att folk bara skall rösta på alliansen för att hålla Sd borta då respekterar du inte andras människors rätt att välja själv då kanske du inte själv skall ha rätten att välja vem du skall rösta på.

  Man måste visa respekt för människors rätt att välja själv och inte anklaga dem för att välja fel block som du gör nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s