Vem tar över Moderaterna i Örebro efter Kent Persson?


Vad tycker ni om rubriken ovan? Larvig va? Anstår inte en politisk debatt så här tre veckor innan valet. Vi har väl större frågor än så att diskutera, kan man tycka. Och ja – det har vi.

Kent Persson påstår sig vara kandidat till att bli kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Å andra sidan gör även Centerpartiets Rasmus Persson, Miljöpartiets Fredrik Persson och nuvarande kommunstyrelsens ordförande – folkpartisten Staffan Werme också det. Lennart Bondeson, KD, tycks vara medveten att loppet är kört för hans del så han har åtminstone mig veterligen inte öppet kandiderat.

Moderaternas Kent Persson har varit tydlig med att han och Moderaterna inte tänker ge sig en gång till – inträffar olyckan att högerkoalitionen vinner valet blir det han som blir kommunstyrelsens ordförande, givet att de blir störst. Den principen har dock de andra partierna inte köpt. Istället luddar de lite om att det minsann inte alls behöver vara det största partiet utan att det lika gärna kan vara en av dem (läs: Staffan Werme). Oenigheten och konflikten är med andra ord total.

Kent Persson är också Sveriges ”superbloggare”. Han är störst och har flest läsare. Det är roligt för honom – grattis till det. Jag hade också väldigt många läsare ett tag, men till sist tröttnade jag på att blogga frenetiskt varje dag och länka till varenda liten obskyr internetsida som nämner det mitt blogginlägg behandlar. Fortfarande har jag bloggläsare, men antalet är betydligt mer beskedligt idag än när det var som bäst (värst?). Men Kent Persson gör verkligen allt vad han kan för att få bloggläsare.

Varför?

Det vet inte jag. Kanske är det för han tror att han därmed vinner väljare. Det tror inte jag.

Kent Persson bloggar nämligen som den värsta sortens MUF:are. Inte ett enda ord om vad han vill åstadkomma. När det väl kommer något inlägg om att han faktiskt har en åsikt om hur saker och ting kan bli bättre är förslagen ytliga och okonkreta. För en vecka sedan hade han nåt inlägg om krogmiljön i Örebro, men det hela faller platt om man vet att Moderaterna är ett av de hårdaste partierna i kommunen när det gäller att upprätthålla dagens regler. Den moderata ordföranden i Tillståndsutskottet kände enligt uppgift heller inte till utspelet när det lanserades. Med andra ord verkar idéerna vara noll förankrade i Moderaterna, utan bara påtänkta av Kent Persson på en kafferast.

Istället för att skriva om vad han vill göra eller vad han tycker så skriver Kent Persson så gott som uteslutande om Mona Sahlin, Alliansens förträfflighet och Socialdemokraternas uselhet. Fine. Nu har han i och för sig gjort det under alla år han har bloggat, men nu är det valrörelse. Men herregud – karln söker det finaste ämbetet man kan få i Örebro och han bloggar som en ungmoderat. Varje inlägg handlar om Mona Sahlins påstådda ledarskapsproblem.

Och detta kommer från han som leder det största partiet på högerkanten i Örebro som ändå premierats med absolut minst att säga till om. Och detta kommer från han som säger sig var ”kandidaten” på högerkanten men som inte kan få ett enda (!) parti att ställa sig bakom honom. Vem har egentligen ledarskapsproblem?

Valet den 19 september handlar om jobb för unga, välfärd före skattesänkningar och minskade klyftor. Kent Persson vill sänka skatten i Örebro så att en kvinnlig medelinkomsttagare får cirka 35 kronor mer i månaden. Samtidigt har han aktivt varit med och tagit bort satsningen på heltid för primärt kvinnliga anställda i Örebro kommun. En sådan skattesänkning skulle minska kommunens årliga intäkter på cirka 50 miljoner kronor, alltså ett stort bortfall. Samtidigt kommer han, om han nu då blir kommunstyrelsens andre vice ordförande efter valet, få cirka 100 kronor mer i månaden på samma skattesänkning. Pengar han rimligtvis torde kunna vara utan med den månadslön han har.

Kent Persson har två huvudmotståndare i valet – Staffan Werme och Lena Baastad. Lena Baastad är den politiker som flest örebroare har stort förtroende för och som minst antal örebroare har litet förtroende för. Hon är redo att ta över. Hon sitter inte på sin kammare och bloggar om Fredrik Reinfeldts ledarskapsproblem (trots alla avhoppade ministrar) utan arbetar hårt för örebroarnas bästa. Bakom henne har hon en politik som örebroarna har varit med och tagit fram. Valet den 19 september borde vara rätt så enkelt.

Annonser

7 thoughts on “Vem tar över Moderaterna i Örebro efter Kent Persson?

 1. ”Lena Baastad är den politiker som flest örebroare har stort förtroende för och som minst antal örebroare har litet förtroende för.”

  Källa på det? Var är undersökningen gjord? I Varberga och Vivalla möjligen, men utanför ÖBO-områdena och på privata arbetsplatser är vänsterkantens diskriminerande förslag ett stående skämt bland grannar och kollegor. Tack för den roande reklamen som kom ut med Baaastad i huvudrollen.

  Vi vet alla nu vad S och V står för: Särintressen främst, diskriminering av bostadsområden, pampvälde och högre bidrag som alla vi som jobbar och sliter ska betala dyrt.

  För första gången någonsin kommer S förlora bland sina egna kärnväljare: LO-arbetarna vänder S ryggen p g a att ni sviker dem i skatt- och jobbfrågor.

  ps. Gillar dessutom att du kallar den koalition som sträcker sig från något vänster över hela mittfältet och hela vägen högerut för ”på högerkanten”. Det är som att kalla 2/3 av fotbollsplanen för målområdet eller sista 30 km av en mara för spurten 🙂

  Dessutom kan man se det så här: Jag röstar självklart för jobb och Anders Borg här i Sverige: I internationella tester hamnar jag alltid till vänster på skalan. Sverige har inget parti som ens står nära hardcore-libertariansk ”höger”.

 2. Anders, undersökningen är gjort över hela Örebro av Novus och de har rimligtvis ett brett urval. Här är källan http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=159&grupp=9507&artikel=3891473&sida=4

  Jag vet inte vilken reklam du menar med Lena Baastad i huvudrollen, men som sagt – Lena har störst förtroende bland örebroarna och när man knackar dörr ser man hur populär hon är. Hon har ju inte ens en huvudmotståndare, ingen vet ju vem som företräder högerkoalitionen.

  Jag kallar högerkoalitionen för högerkoalition då de driver en högerpolitik. Så enkelt är det!

 3. Tack för länken. Jag ser inget konstigt i undersökningen. Vi vet ju redan att det bor över 30% troende sossar i Örebro och nära 10% kommunister.

  Sen blir jag inte ett dugg förvånad om FP bara får 12% lokalt i detta val. Det är förstås inte alls oproblematiskt ur PR-synpunkt att mitten-höger-majoriteten har svårt att fördela ledarskapet före valet. Men å andra sidan tycker jag det är demokratiskt och bra att det parti som blir störst inom majoriteten också får ordförandeklubban.

  Högerpolitik för mig är det som republikanerna i USA driver. Då snackar vi nattväktarstat, plattskatt kring 8-12% och få/inga offentliga trygghetssystem.
  Ur ett globalt perspektiv för Sveriges regering en mitten-vänster-politik med världens näst högsta skatter, stor offentlig sektor och extremt omfattande omfördelningspolitik från rik till fattig. Ni som kallar det höger visar blottar mest av allt er egen okunskap om världen.

  Jag vill att vi fortsätter denna omläggning mot en mittenpolitik som är bra för vår gemensamma ekonomi och tillväxt. Sveriges skattenivå för låginkomsttagare måste till EU-medel. Och dit måste också nettolönerna för riktigt välutbildade gå för att vi ska ha global konkurrenskraftiga jobb att erbjuda.

  Slutligen, i vilka områden är det som det knackas dörr egentligen, och på vilka tidpunkter? Jag har då aldrig fått en enda politiker på besök. Men S kanske håller sig i typiska bidragstagarområden? Inte så konstigt att ni känner enbart medvind. 🙂

 4. Anders, jag vet inte var du bor! 🙂 Du får mer än gärna höra av dig ska jag se till att vi kommer och besöker dig.

  Men ang. höger och vänster. Det är klart att det finns värre högerländer än Sverige. Men jag har inga problem med att kalla Reinfeldts/Wermes politik för höger då den driver Sverige högerut. Det är riktningen, inte bara placeringen, jag beskriver.

 5. Ok. Så ska man vara konsekvent menar du att Castro bedriver en ”högerpolitik” enligt din politiska referensram när cuba-kommunisterna gör vissa små eftergifter för mänskliga rättigheter och tillåter viss privat handel mm: ty ”Det är riktningen, inte bara placeringen”.
  Nej. Det funkar inte. Höger är höger och vänster är vänster. Det måste vara placeringen som avses. Moderaterna är i globala termer vänster om Demokraterna (US), därför är de i mina termer ett mittenparti och S ute på vänsterkanten farligt nära kommunismen.

  Till den andra frågan om varför S har gett upp vissa områden i Örebro. På hela öster och i SoHa (”söder om Hagmarksgatan”), ja allt mellan Brunnsparken till Ekeby-Almby, från Sörby till Norra Bro (Brickebacken undantaget), har de rödgröna SVaMParna redan gett upp.

  Jag tycker det säger mycket om S nya inriktning mot särintressen när partiet helt och hållet avstår från att kampanja i socialt stabila områden med stor andel i arbete (hög sysselsättning/många arbetare) och många etniska svenskar.

  Beror det på att ni i S skäms för ert senaste kommunmanifest där ni vill positivt särbehandla ”västra stadsdelarna” och därmed inte vågar komma och förklara det i de norra, södra och östra stadsdelarna?

 6. Men nu jämför jag inte internationellt, utan i Sverige. Det är ju trots allt de referensramar som de flesta har i sin politiska uppfattning.

  Nu är det ju inte nåt rödgrönt samarbete i Örebro, och jag kan bara prata om S. Vi har som uppfattning att vi arbetar i hela vår stad, men att vi givetvis liksom alla andra har prioriterade områden, områden där vi arbetar lite mer i. Vi har också begränsade resurser, både ekonomiskt och personellt. Vi kan inte vara överallt hela tiden och måste prioritera.

  Men väldigt enkelt så har du fel: vi kampanjar visst ute i ”socialt stabila områden”. Dessutom vet vi ju att folk i de områden du beskriver i högre grad än andra läser tidningen, tar del av nyheter och så vidare.

  Och vi vill inte särbehandla väster. Vi vill bara sluta särbehandla öster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s