En röst på Kristdemokraterna är en bortslängd röst


Förra valrörelsen gick Kristdemokraterna ut och lovade sänkt bensinskatt. Innan valet. Efter valet gick Kristdemokraterna ut och genomförde höjd bensinskatt. Rätt så snabbt efteråt faktiskt.

Det var det grövsta och mest uppenbara missbruket av populism som Kristdemokraterna ägnade sig åt då. I år ser det ut att bli betydligt tuffare för dem att ens andas egna idéer.

Att Kristdemokraterna ville höja vårdnadsbidraget från 3000 till 6000 kronor i månaden har varit känt sedan länge. Men nu står det klart, redan innan valet den 19 september, att det inte kommer att bli ett fördubblat vårdnadsbidrag. Bidraget blir kvar på dagens låga nivå. Trots att åtminstone Folkpartiet tidigare har sagt att man tycker vårdnadsbidraget är en kvinnofälla så verkar det dock som att bidraget ska vara ännu mer kvinnofientligt genom den låga nivån.

Fördelen med att bidraget inte höjs är att vi nu kan konstatera faktum. 2006 visade Kristdemokraterna efter valet att de inte var ett parti att lita på. Nu står det klart, att även om de måhända ändå är ärligare i år, så har de definitivt inte vunnit mer styrka. En röst på Kristdemokraterna är en bortslängd röst. Utnyttja den bättre den 19 september.

Annonser

4 thoughts on “En röst på Kristdemokraterna är en bortslängd röst

 1. Alla bidrag borde göras om till avdrag, t.ex. borde vårdnadsbidraget försvinna och ersättas av ett vårnadsavdrag som är mycket större och innefattar även all den subvention som idag läggs på dagis. Då kan vi överlåta till kunden själv att välja: Vara hemma eller betala marknadsmässigt pris för ett bra dagis.

  I samma veva passar vi på att införa sambeskattning för de gifta par som så önskar (så det blir något underlag att göra avdrag på).

 2. Föga förvånande håller jag inte med dig. Föräldrar är inte kunder. Dagis subventioneras inte. Dagis är en skattebetald service precis som sjukvård och skola. Så ska det vara.

 3. Okej John. Här finns uppenbarligen två sätt att se det: Endera ser man (som du?) kommunen som kunden eftersom det är kommunen som i huvudsak betalar för tjänsten. Eller så ser man det som jag: Att förskolans ”kunder” är barnen (genom deras föräldrar).

  Utifrån perspektivet att det är barn/föräldrar som är kund så är det självklart att se det som att dagistjänster idag är en kraftigt av skattemedel subventionerad tjänst som är frivillig att köpa eller avstå (eller menar du att det ska vara dagisplikt precis som vi har skolplikt?)

  Denna subvention (”förskolepeng” på politikersvenska) vill jag synliggöra genom att göra om den till ett skatteavdrag för barnfamiljen. Därigenom försvinner subventionen och barn/föräldrar får mandat att välja utförare OCH att ställa alla de krav som en kund kan i en normal kund-utförare-relation.

  Varför är det så dåligt? Vi slipper ju massor av byråkrati och det blir mer krav på utförarna att leverera bästa möjliga valuta för varje krona. Det är effektivisering!
  Dessutom kommer det synliggöra för föräldrar dagistjänsterna verkliga kostnader och därmed minska överutnyttjandet av dessa tjänster.

  För att kompensera för höga arbetsgivaravgifter och andra skatter på personalen kan jag absolut tänka mig två olika nivåer för detta avdrag. En högre nivå för de som tar sitt barn till professionellt daghem med anställd personal (motsvarande dagens ”subvention”) och en lägre nivå (motsvarande dagens vårdnadsbidrag) för dem som passar barnet i privat regi.

  Dina argument emot är?

 4. 1. Jag är mot att se barn som kunder också.
  2. Socialdemokraterna är mot förskoleplikt. Däremot vill jag ha en mycket bättre förskola än idag. Den ska vi prioritera resursmässigt.
  3. Det går inte att bryta ut en sådan förskolepeng – det är en väldigt dålig idé. Om du har ett barn i förskolan och tar bort henne, så minskar ju inte kostnaderna för förskolan i den omfattningen. Lokalhyran är lika stor exempelvis. Således blir det en kraftfull försämring av kvaliteten. Jag vill utveckla förskolan, minska barngruppernas storlek, göra lokalerna bättre, anpassa den efter barns behov.

  Sen vill jag också säga att det låter på många högermänniskor (och jag tror att dina sympatier ligger ditåt) att vi inte kan välja nånting i Sverige utan att alla ska gå i samma mall. Det är inte riktigt. Däremot kan vi inte med skattemedel prioritera allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s