Ångra dig inte den 20 september!


Veckans krönika i Karlskoga Kuriren

Jag träffar i regel tre kategorier människor. Dels de som är arga och ledsna på regeringen. De röstade på Socialdemokraterna i valet 2006 och är nu beredda att inte bara rösta utan även vara med och göra en liten insats: ringa några vänner och prata politik eller vara med och knacka dörr, för att byta regering.

Sen finns det de som är arga på sig själv. De röstade inte på Socialdemokraterna 2006 och inte heller på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Antingen röstade de inte alls, eller så är de en av dem som trodde på ”de nya” Moderaternas prat om arbetslinjen. De ångrar sig djupt idag och även om steget att vilja aktivera sig för en rödgrön regering är större än att bara gå och rösta är de inte främmande att berätta för andra om deras val.

Den tredje kategorin människor jag träffar är de som säger att de tänker rösta borgerligt, och det är så gott som undantagslöst de som gjorde det inte bara 2006 utan även innan. Jag har respekt för de människorna. De går och röstar och därmed visar de sin syn på hur de vill att Sverige ska utvecklas under kommande fyra år. Jag har respekt för dem, men jag ska göra allt jag kan för att de ska vara färre än de första två kategorierna. Låt mig berätta varför.

När den borgerliga alliansen vann valet 2006 gjorde de det med en uttalad vilja att ”minska utanförskapet”. Man kan säga att det var deras enda mål. De inte bara ville minska utanförskapet, de lovade också att göra det.

Jag tror inte statistiken (som visar att utanförskapet och klyftorna har ökat lavinartat) i sig är ett tillräckligt argument att rösta bort regeringen.

Nej, istället är det värt att titta på hur alternativen ser ut idag. Vad vill högerregeringen och de rödgröna göra idag för att bryta den utveckling som vi sett de senaste fyra åren. Det är trots allt det som valet den 19 september handlar om.

Man skulle kunna tro att en regering med så erkänt smarta personer som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt skulle förstå att den politik som inte har fungerat hittills inte kommer att fungera under kommande fyra år heller. För det är exakt samma politik, mer eller mindre utan att ha ändrat ett kommatecken, som de borgerliga partierna nu går till val på. Ingen avskaffad pensionärsskatt, ingen insikt att en vass och aktiv vuxenutbildning krävs när många skiftar jobb. Inga satsingar på välfärd före ytterligare skattesänkningar för rika.

Den rödgröna politiken däremot är jobbskapande, framåtriktad och minskar klyftor. Flera välfärdsmiljarder tillförs vården, äldreomsorgen och skolan.  Tiotusentals platser tillförs i vuxenutbildningen och infrastruktur, framförallt järnväg och tåg, inte bara förbättrar klimatet utan skapar också nya jobb.

Jag träffar i regel tre kategorier människor: de som har stärkts i sin övertygelse, de som ångrar sig och de som vill ha det som idag. Hur vill du känna dig den 20 september, dagen efter valet? Se till att du inte behöver ångra dig!

Annonser

4 thoughts on “Ångra dig inte den 20 september!

 1. Jag tillhör den tredje katogorier som kommer rösta borgerligt och jag har gjort det även tidigare. Däremot känner jag djupt oro om rödgröna vinner hur alla vi vanliga låg och medelinkomsttagare kommer klara med boende, har vi råd till bilen, hur många företag kommer lägga av. Flera förbud, mindre frihet.
  Jag ser ingen jobbskapande politik tvärtom. Men jag kommer också göra allt att alliansen får fortsätta.
  För deras politik är bättre för alla inte bara för rika.

 2. Var bodde låg och medelinkomsttagarna innan alliansen vann valet då? På gatan? Och nog hade de väl bilar då också? Och arbetslösheten var ju lägre när vi styrde så nog fanns det allt också företag.

  Så nej – bättre får ni nog argumentera!

 3. Trovärdighet!Det handlar om trovärdighet söta rara John…
  ”Efter att ha läst vad S och V skriver i Laxå Nytt angående deras syn på framtida skolorganisation finner man snabbt att detta går helt emot de beslut de har tagit i Kommunfullmäktige.
  För oss som arbetat med att behålla skolorna i ytterområdena känner man inte igen detta resonemang. Om de inte vill flytta barnen hade politiker och föräldrar inte behövt kämpa för skolorna med namninsamlingar, brev till politiker och överklagande mm. Dessutom ligger S och V beslut (förslag G) fast och gäller fortfarande samt jobbas efter, vilket skär sig rejält med uttalandet i Laxå Nytt
  Hur stor är trovärdigheten hos S och V efter detta ?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s