Örebropolitikens egen Baghdad Bob


Kent Persson gör det igen. Likt tuppen kunde man förvänta sig, när man läste Svenska Dagbladet i morse, att Kent Persson skulle blogga om opinionssiffrorna från Sifo. Kent Persson gör nämligen det. Alltid. Och med en dåres envishet gör han det på ett sätt så att hans osäkerhet inför det han står för lyser igen på ett övertydligt vis. Går det bra – då är det sant. Går det dåligt – då är det inte bara osant, det är också oviktigt, oväsentligt och, i SCB:n, ofräscht.

Men det är inte bara när det gäller opinionssiffror som Kent Persson blandar och tar när det gäller vad som är sant och riktigt. Lika gärna kan han hitta på ett politiskt utspel som han sen inte alls står för i verkliga livet. Ett par exempel bara. Heltider tycker Kent Persson om. Men när han får chansen att rösta för heltider i kommunfullmäktige – där Kent Persson är ordinarie ledamot – då röstar han nej. Konsekvent. Enda gången Kent Persson röstar för när det gäller heltider – det är när de avskaffas. Så kan det gå.

Nu försöker Kent Persson ta lite billiga poäng på att en stackars krogägare bryter mot reglerna som kommunen har satt upp när det gäller en grön matta. Krogägaren – som ständigt gråter ut i media då kommunen påpekar att ”direkt på marken” faktiskt inte innebär en grön matta och som faktiskt flera gånger ifrågasatt kommunens regler – tycker kommunstyrelseordförandekandidaten för koalitionen, förlåt Moderaterna, gör rätt. ”Trams”, kallar kommunstyrelseordförandekandidaten kommunalt uppsatta regler för.

Men nu när Kent Persson fått lite skäll för att han som Moderaternas främste företrädare in spe uppenbarligen verkar tycka att näringslivet i Örebro kan få agera lite vilda västern-likt gentemot kommunen så står han, förstås, inte längre för vad han tycker. För visst tycker han som han tycker. Men han tänker inte göra något åt det. Eller i varje fall inte lova att han kan göra det. Vilket ju kan tyckas hederligt, för all del. Problemet är bara att det är precis det som det inte är.

Jag jobbar också för en kandidat till kommunstyrelsens ordförande, Lena Baastad. Till skillnad från Kent Persson har hon förutom hela sitt eget parti även ett annat parti bakom sig. Hon är Socialdemokraternas och Vänsterpartiets gemensamma kandidat till kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Jag kan lova att stödet för Lena Baastad skulle sjunka som en sten om hon gick ut och kallade saker ”trams”, men sen inte tänkte ändra dem efteråt. Som kandidat till Örebros finaste ämbete måste du rimligtvis stå för vad du tycker, och faktiskt bara tycka sådant som du sen kan stå för. Vem kan ta någon på allvar som slänger ut sig en massa populism – heltider och stöd till små stackars krogägare som kränks av den onda kommunen – men sen vägrar göra något åt det efteråt. Eller ännu tydligare – som vägrar göra något åt det just nu, när man faktiskt har makt.

Kent Persson är nämligen inte maktlös, hur gärna han än vill framställa sig som en i mängden. Han är länsordförande för Moderaterna, han är landstingsråd och etta på Moderaternas kommunlista i Örebro. Han agerar inte som den samlande kraft för Örebro som han påstår sig vara. Tvärtom – han visar att han inte ens har sina egna bakom sig i sina ställningstaganden och då är det svårt att hitta stöd hos andra. Kort sagt – inte som en ledare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s