Nyliberala clowner räddar inte Centerpartiet


(Veckans Kuriren-krönika)

När hörde eller såg du en politiker senast säga eller skriva ordet ”Fuck!”? Förutom det enkla svaret: ”Just nyss, dumbom!” så är det faktiskt så att du rätt så snabbt kan hitta politiker som använder sig av det språkbruket. Inte för att jag är pryd – inte alls – politiker får använda vilka ord de vill tycker jag, men när politiker i Sverige år 2010 säger ”Fuck” till Sveriges största och viktigaste organisationer, då är det att gå för långt.

Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, har i sin senaste kampanj om hur sjuk den svenska arbetsmarknaden är, prytt sig själva med clownnäsor. Gröna clownnäsor, för att göra det sjuka lite sjukare. Varför de gjort det övergår mitt förstånd, men jag förstår deras budskap i övrigt, ty ska man säga något snällt om Centerpartiets kampanj så är det att budskapet går fram. Nämligen att den svenska modellen, såsom vi hittills har känt den, ska väck. Helt och hållet, utan pardon, ska anställningsskydd, solidariska löner, gemensamma lösningar och starkt personalinflytande bort. Detta så att det blir fler jobb. Facket, alltså alla fackförbund från SACO till LO, hälsas med ”Fuck facket!” Tydligare än så kan det nog inte säga

I valet 2006 gick den samlade högern ut och sade att sänker vi bara ersättningarna för de cancersjuka och långtidsarbetslösa blir det lättare för folk att få jobb i Sverige. För att skapa nya jobb skulle det bli sämre för dem som inte jobbade. Nu, fyra år senare, ser vi hur klyftorna har slitit Sverige isär samtidigt som arbetslösheten och utanförskapet har ökat lavinartat.

Detta beror inte på finanskrisen. I jämförbara länder som också drabbats av krisen har det gått betydligt bättre än för Sverige på jobbfronten. Misslyckandet är regeringens.

Nu går istället Centerpartiet ut och säger att lösningen nu – det är att göra det sämre för de anställda! Tryggheten ska bli sämre, inflytandet mindre och lönerna lägre. För några år sedan berättade TCO (som ju är ett fackförbund, så ni CUF:are som läser detta kan ju titta bort) att bara ett par fjuttiga procent av ungdomsarbetslösheten kan förklaras med att ungdomar blivit ”bort-lasade”. Att försämra anställningsskyddet för alla för att ge jobb åt unga är alltså en mycket dålig idé. Samtidigt lanserar CUF den på bred front.

Tänk er själva. Där står clownerna från CUF och säger ”Fuck facket” och ”Gör det lättare att sparka vuxna” i en tid då de flesta av oss tycker att det borde bli lättare att få jobb istället för att bli av med jobbet och i exakt samma tid som hamburgerjätten McDonald’s usla personalpolitik avslöjas av SVT:s Uppdrag Granskning. Genast blev de gröna clownnäsorna längre.

Centerpartiet är ett parti i djup kris. Det handlar inte bara om de mest aktuella opinionssiffrorna. Endast ett par procent av landets företagare säger sig vilja rösta på Centerpartiet, trots att denna grupp är partiets viktigaste enligt dem själva. Och nu går Moderaterna ut och ska stjäla landsbygden som det nya landsbygdspartiet. Det tycks nästan som att Centerpartiet vill ta kol på sig själva och att Moderaterna ivrigt hejar på. Jag önskar dem all välgång med de ambitionerna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s