Problemet med vissa EMU-förespråkare är att de inte har några argument


Staffan Werme har panik. Jag kan riktigt se hur det har gått till på den folkpartistiska expeditionen i Örebro. Där har kanslichefen M prydligt organiserat allt material medan rådhuspersonalen I, K och M springer upp och ner för att prydligt förse chefen med vad chefen nu vill bli försedd med. Materialet handlar, det törs jag nästan lova, om allt från himmel och jord (mest hur bra ledarskapet är) men säkert finns ett valmanifes (!) om hur EU-politiken ska förbättras i kommunen. Det gjorde det 2006 och det ska det säkert göra även i år.

I det valmanifeset (!) kommer det att stå att Sverige måste gå med i ”Euron” därför att vi inte ska vara introverta nationalister utan bejaka globaliseringens möjligheter. Att säga nej till EMU är nämligen nationalistiskt. Att säga ja är däremot globaliseringsfrämjande, internationalistiskt, solidariskt, humanistiskt och liberalt. Och givetvis frälsande, om nu någon undrar.

Staffan Werme, så klart, förespråkar ”Euron”. Det är ok. Det är det många som gör (även om vi är fler (och blir än fler) som säger att Sverige bör stå utanför det ekonomiska och monetära samarbetet i dess nuvarande form). Men det är de perverterande skrik-argumenten han använder sig av som jag reagerar mot.

Det har sagts många gånger här på bloggen och jag säger det gärna igen. Jag var drivande i den lokala nej-kampanjen 2003 tillsammans med många socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister, centerpartister och en och annan övrig allmänborgare. Jag var dock inte en av de fränaste nejsägarna. Bland oss fanns dem som påstod att EMU var det värsta av allt det onda. Bland oss fanns riktiga värden-går-snart-under-argumenterare. Bland oss fanns dem som liknande EMU med Hitlers tredje rike. Hade någon SSU:are gjort det hade hon eller han fått skäll av någon partipamp. Så gör man inte. Nu var det inte en SSU:are som sade så utan en centerpartist. Vederbörande har sedan dess stigit i rang och nu i tre och ett halvt år potenterat som svensk näringsminister. Så kan det gå.

Jag, och några till (bland dem många ja-sägare), försökte hitta någon modererad gyllene medelväg. Visst finns det fördelar med en gemensam valuta. Det gynnar handeln, gör det lättare att resa för människor (vilket i sin tur också gynnar handeln) och det blir lättare för multinationella företag att räkna på olika affärer. Det gynnar turismen och säkert, på sikt, även svenska företag. Speciellt för företag i gränsen och i turiststäder är detta extra tydligt.

Ser man bara till den typen av argumentation är det givetvis idioti att säga nej till EMU.

Problemet är att allt för många enbart såg till den typen av argumentation. Jag vet inte vad det beror på. Kanske finns det en rädsla bland många att problematisera. Hittar man en argumentationslinje som är lätt att hålla sig till, håll dig då till den. Försök hitta avväpnande motargument till dem som säger emot dig, typ: ”Nationalist!” eller: ”Det är alltid bättre att vara med än utanför!” För jag kunde inte riktigt se att någon med kraft försökte säga emot oss som försökte föra fram nej-argument med lite mer systemkritik i. Det fanns nämligen gott om sådana redan då.

Vi var många som 2003 såg EMU som ett halvdant projekt som innehöll mer risker och inneboende faror än goda sidor. Penningpolitiken var inte knuten till någon gemensam finanspolitik, det fanns inget automatiskt system som transfererade pengar från välmående delar till mindre välmående delar, konjunkturerna var inte och ekonomierna mådde inte lika. Kort sagt – det fanns faror.

Sedan 2003 har vi som förde fram dessa faror fått mer rätt än vad vi hade velat få. Krisen i Grekland beskrivs numera som ”EMU-krisen”. På grund av gigantlånet till Grekland och gigantkrediterna till Spanien och Portugal tvingas många länder nu strama åt. Detta i en tid alldeles innan konjunkturerna vänder. Detta kommer att göra att många länder inte får den tillväxt som de har potential att få. Risken blir nu stora åtstramningar/besparingar SAMTIDIGT som skatten höjs rejält. Något som inte gärna någon skulle påstå är särskilt positivt.

Nu försöker man snabbreformera EMU, för att få till stånd en mer gemensam finanspolitik. Enligt förslag från kommissionen vill EU nu se EMU-ländernas budgetar ”i förväg”. Detta för att granska ”stabiliteten”. Huruvida EU ska ha någon sorts veto över budgeterna är osäkert, men helt klart innebär detta en mer gemensam finanspolitik. Vad detta blir för typ av finanspolitik är oklart, men helt klart är att det knappast lär vara en finanspolitik som vi socialdemokrater vill se. Det lär inte vara stora välfärdssatsningar och ett skattesystem som utjämnar klyftor som den högertyngda unionen tänker gynna.

EMU krisar och med EMU krisar de till EMU anslutna länderna. Sverige är idag inte ett av dem, men givetvis påverkas vi. Konstigt vore annars. Ett argument för EMU skulle då vara att det vore bra om Sverige gick med så att vi fick chansen att påverka inriktningen. Återigen ett acceptabelt argument om det bara skulle innebära inflytande, men problemet är ju att det innebär så mycket mer. En svensk synkronisering av finanspolitiken (alltså skatter, utgifter (välfärd) och sådant) vore förödande för socialdemokratins högt ställda välfärdsambitioner.

Men de välfärdsambitionerna har ju inte Folkpartiet, och heller inte Staffan Werme. Staffan Werme säger ju till och med nej till ökade statsbidrag till Örebro kommun. Hellre ytterligare besparingar i förskola, skola och äldreomsorg är hans tydliga besked till väljarna.

Och nu försöker han göra EMU till en valfråga, igår genom att kalla socialdemokrater för fega och genom att kalla Lars Ohly för nationalist. Gärna för mig. Jag skrev igår att jag tycker att Socialdemokraterna borde ta ställning för ett nej till EMU under överskådlig tid. Lite så har det också blivit. Det är bra. Att Folkpartiet tänker driva en skyndsam EMU-anslutning är också bra, för Socialdemokraterna, men dåligt för Sverige om olyckan är framme och alliansen vinner valet i höst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s