Ungdomsgenerationer drabbas av bolånetak och regeringens bostadspolitik


Enligt ett förslag från Finansinspektionen, FI, kan ett maxtak för bolån komma att införas i oktober. Från och med då ska man maximalt få låna 85 procent av köpeskillingen, enligt förslaget. Vilka konsekvenser det kommer att få för marknadsprisor, räntor och sådant vet inte jag. FI spår att det inte kommer bli några överhuvudtaget. Det tvivlar jag på. Det kommer bli svårare att få köpa en bostad, vilket också går att skrivas om till att det blir svårare att sälja. Det kommer rimligtvis pressa ner priserna rejält, speciellt på bostäder som skulle kunna anses vara övervärderade. Framförallt kommer det att drabba unga som vill in på bostadsmarknaden.

Att detta skulle vara ett problem avfärdar finansmarknadsminister Mats Odell, KD, med det fullkomligt absurda motivet att så har det ju alltid sett ut. Det är ett ungdomsfientligt uttalande från en regering som uppenbart inte ser några lösningar på problemet med att unga har svårt att få bostad. Snarare ser man det som ett problem som borde förvärras. När den gamla fastighetsskatten avskaffades var ett av de ursprungliga förslagen höjd reavinstskatt. Ett av de första besluten man genomförde var att slopa investeringsstödet på hyresrätter, vilket är den boendeformen som de flesta unga väljer/tvingas välja i brist på kapital och inkomst. Det har skapat en bostadsbrist i storstäder som vi börjar se även i Örebro.

Jag är, likt Annika Creutzer, övertygad om att detta bolånetak kommer få effekt på ungas förutsättningar. Gör man ett köp på en bostad för 2 miljoner kronor så måste man med detta bolånetak själv stå för 300 000 kronor, antingen genom att spara ihop de pengarna eller genom att ta ett blancolån där du inte har någon säkerhet alls. Risken för att bli överbelånad lär ju därmed inte minska.

Nej, jag tycker att FI:s beslut är farligt och med den regering vi har så är det inget bra. Hellre en rödgrön bostadspolitik, med ett återinfört investeringsstöd till hyresrätter med fokus på billigare lägenheter. Givetvis ska man undvika överbelåning, men hellre då genom ett amorteringskrav på en eller ett par procent än detta tak.

Annonser

4 thoughts on “Ungdomsgenerationer drabbas av bolånetak och regeringens bostadspolitik

 1. Jo, hårdare låneregler ger lägre bostadspriser och därmed lägre risk för överbelåning.
  Ju slappare låneregler, desto högre bopriser och desto svårare för unga att köpa bostad.

 2. Så kan det säkert se ut i en del kommuner där risken för prisras är stor. Men köper man en bostad till ett rimligt pris så är ju det en investering som oftast lönar sig. Jag tycker banken borde bli mer krävande på om de ska tillåta stora lån på vissa bostäder istället.

 3. Varför skall jag betala skatt som sen skall tuggas igenom statlig byrakrati med tusentals blanketter och möten för att sedan ges till nagon som bygger ett hyreshus?
  Sänk skatten istället sa kan jag betala marknadshyra och alla sparar pengar. Fast da gar det ju inte att skapa nya latsasjobb inom offentlig sektor förstas, och inga nya mysiga chefsjobb till partiets vänner. Nej vi behöver nog investeringsstöd ända.
  Sen en still undran: Vad är ”rimligt pris”? 5 spänn per kvm? 10 000 spänn per kvm? Hur räknar du fram det?

 4. Hej John,

  Givetvis skulle krav på amortering vara ett bra alternativ till bolånetak men detta har man ansett varit ett svårare förslag att praktiskt genomföra. Att de nya reglerna kommer påverka unga är säkert rätt men det behöver inte vara negativt.

  Betänk att omflyttning kommer krävas även i fortsättningen, det skaffas barn och det sker skiljsmässor etc. Som det varit de senaste åren har många köpt en liten lägenehet för, låt säga 1 miljon, som dom sedan sålt ett par år senare med kanske en förtjänst på i många fall mer än 30%. För dessa pengar har de sedan köpt något större som också ökat i värde var på de kanske slutligen köpt ett hus. Detta är en utveckling som har stora drag av ett pyramidspel då något reelt värde inte skapas.

  Med bolånetaket minska förutsättningen för att fylla på pyramiden från botten då få har råd att betala dom där 1,3 miljonerna för den där lägeneheten som köptes för 1 miljon för 3 år sedan. Detta kommer antagligen innebära att priser på bostäder sjunker i sin helhet då han som ska sälja sin lägenehet som han köpte för en miljon inte har lika mycket pengar att putta in i nästa lägenehet/hus. Eftersom det kommer finnas en viss tröghet i systemet så kommer detta inte ske på en gång men jag tror att det kommer märkas ganska snart för de mindre och ”billigare” lägeneheterna.

  Jag kan inte se att detta skulle vara negativt för de som vill in på bostadsmarknaden. Dom stora förlorarna skulle snarare vara de som köper precis innan regeln införs.

  Sedan är jag precis som du för en utökning av byggnation av hyresrätter och eftersom bolånetaket antagligen kommer göra det något mindre lönsamt med byggnation av bostadsrätter borde det i förlängingen göra det mer intressant att öka byggnation av hyresrätter. men vi kan ju börja med att rösta bort blåmesarna och ta det därifrån 🙂

  Tack för mig…

  Tack för mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s