Regeringen lämnar walk over, men slaget är ännu inte vunnet!


Idag öppnade vi socialdemokrater i Örebro vårt valcentrum. Varje måndag till torsdag kommer vi att ha öppet mellan klockan 08-18 och fredagar 08-15 (i höst utökar vi givetvis de tiderna). Därifrån utgår alla våra aktiviteter och man kan komma in och prata, dricka en kopp kaffe och få höra hur man tillsammans med oss kan skapa Möjligheternas Örebro. Och i det arbetet behövs alla. Vårt mål är att föra 40 000 direkta samtal med örebroarna genom bland annat 35 000 knackade dörrar. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det målet. I valet 2006 knackade vi drygt 30 000 dörrar och har knackat fler idag än vid motsvarande tid 2006.

Stämningen internt i Socialdemokraterna i Örebro är, utan att överdriva, fullkomligt strålande. Vi blir fler och fler medlemmar – vid varje dörrknackning värvar vi ett par, tre nya medlemmar. Tillströmningen till partiet är mycket god. Viljan att vara med och arbeta i valet är stor.

Tillsammans med Vänsterpartiet är vårt mål tydligt. Örebro behöver en ny färdriktning, bort från skenande försörjningsstödskostnader, utförsäljningar, sämre resultat i skolan och en sämre äldreomsorg. Örebro behöver en ny politik. Örebro behöver en ny kommunledning.

Mot oss står en högerkoalition som består av fem partier. Miljöpartiets tydliga besked från förra veckan, att man hellre ser högerpolitik med målet att öka klyftor än rödgrön politik med målet att skapa fler jobb är i konsekvens med hur partiet har agerat under de senaste fyra åren. I Örebro har Miljöpartiet hyllat de borgerliga sjukförsäkringsreglerna med stupstock och lägre ersättning. Jag är övertygad om att Miljöpartiet gjort ett felval utan dess like i och med detta. Alla kommentarer till oss tyder på det.

Förra veckan hade även hjärnorna på kommunalrådskansliet den goda idén att släppa en rapport med framgångarna med alla skolnedläggningar. I rapporten stod det om det mörka arvet man ärvde från Socialdemokraterna. Förutom att rapporten givetvis är slarvigt skriven så är uppgifterna i den närmast att likna vid en fantasybok. Trots att Socialdemokraterna lyckades reducera fler skolplatser än högerkoalitionen har lyckats med genomförde vi dessutom stora renoveringar av våra kommunala skollokaler, byggde ut förskolan med betydligt fler platser än vad högerkoalitionen har gjort. Och under alla dessa processer genomförde vi en medborgardialog som folk efteråt kom och tackade oss för.

Ändå tyckte högerkoalitionen att det så här innan valet var läge att påminna väljarna om Varbergaskolan, Karlslundsskola, Vasaskolan och turerna kring Rudbecksskolan. Genialiskt.

Maktskiftet i Örebro är inte bara en teoretisk möjlighet – det är även en trolig utveckling. Opinionsmässigt ligger vi riktigt bra till (det är ju inte i procent (även om vårt mål på 45 procent definitivt går att nå utifrån lokala opinionsmätningar) utan i mandat som maktfördelningen slutligen avgörs).

I riket har borgarna inte en chans. Opinionsmätning på opinionsmätning visar på att det blir ett maktskifte i höst.

Jag tror det blir det. Och jag tror det blir det i Örebro också. Och jag tror vi grejar majoriteten i landstinget med bred marginal.

Men jag är inte säker. Om sossar lutar sig tillbaka, tror att detta är säkert och att ”någon annan” ska göra detta – då tror jag risken är stor att vi får fyra mörka år till. Nånannanismen är maktskiftets främsta hot.

Vår motståndare har lämnat walkover. Man berättar vad man inte vill göra. Hanne Kjöller skriver att regeringen agerar som om den redan har förlorat. I Örebro är kommunledningen så regeringstrött efter bara fyra år vid makten.

Men väljarna behöver få veta detta. De behöver få veta att regeringen inte har någon politik. De behöver få veta om Socialdemokraternas politik. I det arbetet behövs alla som är trötta på det vi har idag och hungriga på det vi kan ha i morgon. Vill du vara med och hjälpa till? Maila mig på john.johansson@orebro.se så hör jag av mig!

Annonser

One thought on “Regeringen lämnar walk over, men slaget är ännu inte vunnet!

  1. Ping: Skandalregeringen på valturné « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s