Miljöpartiet i Örebro har än en gång tagit ställning för högerpolitik


Idag kommer Miljöpartiet i Örebro på en presskonferens med övriga högerpartier berätta att de står kvar på den högra sidan. Allt annat vore en jordbävning. Men det är givetvis inte idag som Miljöpartiet i Örebro har blivit ett högerparti.

Tiotusentals människor har utförsäkrats. Människoliv har slagits i spillror, folk har fått flytta från hus och hem. Den borgerliga sjukförsäkringen är fruktansvärd, och Miljöpartiet har nationellt, och i andra kommuner, tydligt protesterat. Men inte Miljöpartiet i Örebro. Tvärtom! Här har Miljöpartiet så till den milda grad ställt sig på den högra kanten att man tillsammans med de borgerliga partierna har valt att hylla den moderatledda regeringens sjukförsäkringssystem. När Örebro kommun svarade på remissen på utförsäkringssystemet fanns nämligen två alternativa svar – ett hyllande och ett kritiskt från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Miljöpartiet i Örbro tog ställning för det hyllande.

Miljöpartiet i Örebro har också, såsom varande ett högerparti, i socialnämnderna i Örebro röstat för en sänkning av försörjningsstödet åt Örebros mest utsatta. Man har infört vårdnadsbidrag, förskolepeng, avskaffat rätten till heltider för kommunens personal, man har privatiserat kommunal verksamhet (ibland med ett direkt uselt resultat), man har brutit sitt vallöfte från 2006 om att inte sälja ut ÖBO-lägenheter, man har sagt nej till det största folkliga initativet i Örebros historia om en folkomröstning trots att man påstås vara ett folkomröstningspositivt parti. Man har också lagt ner skolor utan tillstymmele till vettig medborgardialog. Kort sagt: man har under hela mandatperioden på ett konsekvent och tydligt sätt fört en högerpolitik och sagt nej till en rödgrön politik för fler jobb och minskade klyftor.

Dessutom bör här sägas att man har i allra högsta grad bidragit till att Örebro har haft den kanske klantigaste kommunledningen på mannaminne. Vad folk kommer att prata om när de hör Werme och Bondeson om några år kommer att vara omläggningen av sten på Köpmangatan, livsfarliga trappor på Stortorget, hur stora företagsetableringar skrämts bort, hur örebroambassadörer hoppat av sina uppdrag, hur nattbussarna slutat gå vid 00.00 för att ansvarigt kommunalråd ”inte läst handlingarna”, hur uteserveringarna tvingades stänga klockan 23.00, hur politiker överskred befogenheter och fick blocköverskridande revisionskritik… bara för att nämna ett axplock.

Därför har det också varit tydligt att man har valt att säga nej till att ens föra dialog med oss inför ett eventuellt samarbete. Miljöpartiet i Örebro har helt och hållet stängt dörren, vilket har gjort det hopplöst att få till stånd ett trepartisamarbete på vänsterkanten.

Vad innebär detta då? Att valet är avgjort? Alls icke!

Trots att Nerikes Allehandas ledarredaktion än en gång försöker påstå att MP:s val nu avgör vem som ska få styra i Örebro är det allt annat än sant. Det är inte Miljöpartiet som avgör Örebros ledarskap, det gör örebroarna. Och faktum är att om Socialdemokraterna i Örebro lyckas med vår samtalskampanj så kommer vi att få cirka 45 procent av rösterna. Så stort är stödet för oss när vi är ute och knackar dörr, det märks tydligt. Tillsammans med Vänsterpartiet kommer vi att utgöra en kraftfull, kompetent och lyssnande kommunledning. Det får räcka med slarv nu! Det får räcka med högerpolitik.

I valet står två tydliga alternativ mot varandra. Du bestämmer.

Annonser

12 thoughts on “Miljöpartiet i Örebro har än en gång tagit ställning för högerpolitik

 1. Vilka områden är det ni knackar dörr i? Varberga, Oxhagen, etc? Helt logiskt att arbetslösa, svartjobbare, nyanlända invandrare, fyllon mm röstar rött. De gynnas ju!

  Men i villaområdena, i bostadsrättföreningarna i centrum och ute på privata arbetsplatser är det ingen som öppet är sosse. En och annan ”intellektuell” blågrön MP-kramare finns det, och enstaka mycket ideologisk vinvänsterkommunistar som läst mycket Marx, men inga gråa trötta betongsossar. Så glöm 45%. Jag gissar på 31 % (ÖBO och LO har ju trots allt indoktrinerat många och det finns säkert de som inte vill jobba)

 2. Gatstenen var väl ändå en miljöpartist ansvarig för, varken Bondesson eller Werme? Dessutom blev ju dem ombyggnationer man gjort riktigt bra och det bör miljöpartister såväl som övriga partier i koalitionen vara stolta över! Nattbussarna har ändrats, likaså uteserveringarnas tider vars krångel berodde på ett beslut från socialdemokratin.

  Miljöpartiet har uppenbarligen gjort en analys och kommit fram till vilket samarbete man föredrar och hur man får mest inflytande.

  45% med lyckad kampanj är givetvis inget faktum, möjligen en dröm för socialdemokratin…

 3. Joel,

  Gatstenarna var ett symptom på en klantig kommunledning – jag var tydlig med att Miljöpartiet har sin roll i klantigheten där de har varit starkt bidragande.

  Är ni i högern stolta över att folk halvt slagit ihjäl sig, miljonrullningen till torgen har fortsatt samtidigt som inte en enda krona (!) lagts på välbehövliga renoveringar av kommunens skolor – fine, var det!

  Ja, Miljöpartiet har gjort sin analys – väljarna gör sin den 19 september.

 4. John. Mitt tips är att miljöpartiets väljare kommer att fly partiet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att få ett tillskott av alla miljöpartister som tycker att miljöpartiet i Örebro sviker sina väljare och ideal. Förhoppningsvis sker detta redan i kommande val.

 5. Anders! Det hoppas jag också! Men det är ingen självklarhet – är du med och arbetar för maktskifte? 🙂 Alla kan göra något!

 6. John – oj vad du tar i !! Kan du inte hitta mera?? Förstår att det gentligen handlar om besvikelse – och återigen, hur kan du/ ni någonsin tro att MP skulle välja att vara stödparti år (s), när ni stenhårt skjutit dem i sank under 3,5 år??

  Vanligt enkelt mänskligt liv, visar ju erfarenhetsmässiggt att det fungerar så. Som du ”slår” i inkägget – så har ni kritserat. Är du förvånad??

  Nej – vi står starkare än någonsin som Koalition, alternativet är en mkt kraftfull vänsterpolitik som väntar med (v) starka inslag i ert sammarbete.

  Örebroarna vill nog inte den politiken. Men jag har förståelse om du är besviken, men reagera inte på mp
  och oss anrda för det.

 7. Lennart, jag kan säkert hitta mera men jag hade lite bråttom i morse så jag gjorde en kort resumé – har du fler saker du vill påminna om?

  Vi vill inte att MP ska vara ett stödparti åt oss, vi hade gärna fört diskussioner om hur ett nytt ledarskap i båda partier kan prägla framtidens ledarskap – men de var inte intresserade. Det beror nog inte på oss att de inte har velat lyssna utan på att framförallt Fredrik och Gabriella faktiskt hyser högervärderingar.

  Sen vet jag inte om vi har ”skjutit någon i sank” – vi har kritiserat er politik, vilket väl inte är så konstigt. Du kritiserade ju vår politik i tolv år innan. Vi hade gärna fört en annan politik, men nu gör vi det tillsammans med Vänsterpartiet. Med dagens opinionsmätning så får vi faktiskt majoritet i Örebro även utan Miljöpartiet (ni åker ur).

  Jag är mest laddad! Jag ser fram emot valrörelsen.

 8. @Lennart, koncentrera dig på tangenterna så blir ditt inlägg lättare att läsa.
  Det intressanta i historien är inte vad S gör eller inte gör. Det är hur MP´s väljare upplever koalitionen.Vem väljarna känner samhörighet med. Vid det förra valet fanns inte ens en tanke på en rödgrön allians. Nu finns det, med allt vad det innebär.
  Att MP i Örebro har en alldeles egen profil som inte överenstämmer med riksplanet det är uppenbart.
  Men det finns ingenting du kan säga eller göra utan enbart vänta på väljarnas dom i september. För alla de MP väljare som ser en rödgrön allians som enda möjligheten så lär tex en förstagångsväljare som har sympatier för MP tänka sig för både en och två gånger innan rösten läggs på koalitionen. För dessa förstagångsväljare som aldrig någonsin skulle lägga en röst på MP om de stödde ett högerparti, de kommer att söka sig någon annanstans.
  Sedan är det ur mitt väljarperspektiv fullständigt ointressent om du pga av tidigare kritik från S eller annan bevekelsegrund väljer att rösta med M.
  Jag tror att kryssandet på MP´s lista blir av det mer intressanta slaget detta val.
  Den politiska kartan har ändrats men uppenbarligen så är det andra bevekelsegrunder som styr i Örebro.
  Det enda som är säkert är ; väljarna bestämmer.
  MVh
  Peter

 9. Hade jag bott i Örebro så hade jag röstat på sossarna. Där jag bor brukar jag bestämma mig för Mp för de samarbetar rödgrönt.

  I Örebro verkar det vara rött mot blågrönt.

 10. Jag undrar lite grann. Mp fick vågmästarroll i förra valet på kommunnivå i Örebro. Vad var orsaken till att de valde Allianssidan istället för sossarna och vänsterpartiet ?

 11. Det beror ju givetvis lite grann på vem du frågar. Men enkelt sammanfattat så var väl inte vårt samarbete förra mandatperioden helt perfekt. Det var nog bådas ”fel” och båda hade nog förändrat sig med ett nytt ledarskap, vilket båda nu har fått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s