Vi låter väljarna ta ställning till vem som lämnar ”ett mörkt arv”


Igår skulle den samlade högern ha presenterat en rapport som skulle berätta hur förträffliga deras skolnedläggningar har varit för örebroarna, hur bra det har blivit och hur framgångsrika de har varit rent ekonomiskt. Något säger mig att så här dagen efter tycker nog högerkoalitionen att den där rapporten, den skulle vi nog inte ha släppt.

Rapporten är inte bara ett hafsverk, den innehåller dessutom lögner och bryter på ett synnerligen opassande sätt mot reglerna över hur kommunens logotyp ska finnas på partipolitisk propaganda. Där ska den nämligen inte finnas alls, men när högern släpper rapport om sin egen förträfflighet (och Socialdemokraternas uselhet) gör de det med en rapport undertecknad av ”kommunledningskontoret” med kommunens logga, och på pressmeddelandet som skickade ut så är det kommunens logga och ”Barn och utbildning” som är avsändare.

Detta är, förutom att det är enormt otillåtet, problematiskt av flera skäl. Att använda Örebro kommuns logotyp till denna typ av dynga sänker kommunens varumärke och öppnar upp för en flodvåg av propaganda från de partier som för tillfället formar majoriteten betalda av kommunen och våra gemensamma skattepengar. Svarar man dessutom på påståendena i rapporten, vem skriver man till då? Kommunledningskontorets chef, som är kommundirektören Staffan Isling. Är det tjänstemannaledningen som har författat denna rapport? Knappast va?

Är rapporten diarieförd? Det bör den vara om det är en allmän handling författad av kommunledningskontoret. Men i och med att det handlar om propaganda, lögnaktig sådan, bör den definitivt inte hamna i något annat fack i kommunens diarie än pappersstrimlarens.

Men om vi lämnar de frågorna för ett tag och går till själva innehållet i rapporten inser vi snabbt att detta inte är en produkt gjord av tjänstemän. Den osar inte direkt kompetens och faktakoll och framförallt inte av gediget arbete. Själva grundansatsen i rapporten är fel. Det talas nämligen om ett mörkt ”arv” från tidigare kommunledningar. Här kan det finnas tillfälle för högerkoalitionen att påminnas om att ett parti i nuvarande kommunledningen även ingick i den förra, och bär med andra ord ett rätt så stort ansvar för detta mörka arv. Givet att det finns ett sådant. Vilket det givetvis inte gör.

Att lägga ner skolor är ingen tävling. Vem som lägger ner flest platser är ingen vinnare. Det är en jobbig process som förtjänar att ta tid och göras på ett bra sätt. Det försökte vi göra, och jag tror också att vi lyckades. Inte så att alla blev nöjda, men vi försökte föra en bra dialog med dåtidens berörda. Jag satt i skolnämnd sydväst under förra mandatperioden och deltog aktivt i medborgarkontakter av olika slag. Föräldrar tackade också mig för det. Det var roligt och givande för mig att få höra deras tankar och åsikter. Vi lyssnade. På varje grundskola bjöd vi in till stormöten där det kom allt mellan ett femtiotal och flera hundra. Vi pratade, vi lyssnade och tog in.

Det försökte högern härma, men det tycker de nu så här i efterhand inte var något bra. Dialog var inget bra. Folket var ju inte så böjliga som de hade hoppats. I framtiden vill Lennart Bondeson införa någon sorts maxgräns över hur många han kan tänka sig att prata med på samma gång.

Jag är helt övertygad om att högerns skräck för möten med mycket folk beror på att de inte är så många på deras medlemsmöten. De tycker liksom det blir lite obehagligt om det är fler än de närmaste fem. Vi sossar gillar medborgarmöten, och vill många medborgare prata med oss så är det något väldigt positivt.

Men trots dessa framgångsrika medborgardialoger kunde vi gå till beslut. Och här kommer vi till det fina i kråksången. Under förra mandatperioden minskades skollokalerna i kommunen med cirka 1700 platser, betydligt fler än under innevarande mandatperiod. Och trots dessa skolreduceringar satsade vi på skolor. Vi lade ett stort renoveringsprogram som innehöll renoveringar på OP-skolan, Almbyskolan, Mariebergsskolan med flera. Vi lade en generell renoveringspott på 3000 kronor per elev. Vi byggde även ut förskolan med fler avdelningar än vad sittande majoritet har gjort. Vi var kraftfulla, framgångsrika, lyssnande – allt det som högern i Örebro inte är.

Så det mörka arv som den gamla kommunledningen lämnade, det finns inte. Det är ett påhitt. Tvärtom drev vi ett bra arbete men på grund av Miljöpartiet fick Örebro kommun en ny ledning och med den har liksom allt det arbetet havererat. Skolor har lagts ned på ett fruktansvärt cyniskt sätt. På sommaravslutningarna har eleverna inte vetat vilken skola de skulle läsa i på hösten. Folk har hört av sig till oss med gråten i halsen och frågat efter besked. Medborgarkontakterna har inte skötts. Titta bara på de underliga turerna kring Rudbecksskolan, där Lotta Olsson och Lennart Bondeson hela tiden gett olika besked.

Örebro behöver en ny kommunledning. Det är 143 dagar kvar till valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s