De flesta människor gillar choklad, vem gillar Mats Odell?


Igår presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet en överenskommelse som innebär 12 miljarder kronor mer till välfärden. Mer pengar till sjukvård, vård, skola och omsorg. Mot detta står en allians som istället vill sänka skatterna, vilket kommer tvinga välfärden till ytterligare enorma besparingar. Alternativen är tydliga – ingen kan säga något annat.

Alliansen stod svarslösa i sak och fick istället ta till dyngspridararsenalen. Mats Odell, en av politikens veteraner, sköts fram för att kommentera satsningarna. Han gjorde det med en metafor:

Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket

Detta blev nu folk så klart upprörda för. Så säger man inte. Och folk har givetvis rätt. Så säger man inte. Speciellt därför att ”Tobleronepolitik” inte är något vedertaget begrepp för att ta saker på kort och sedan skicka fakturan till svenska folket. Jag antar att det på något sätt skulle beskriva Mona Sahlins agerande på nittiotalet, för drygt 16 år sedan, då chokladsorten hamnade i fokus. Men Mona Sahlin skickade aldrig någon nota till svenska folket – hon betalade allt själv, även om hon i ett första led betalade med ett annat kreditkort. Det var inte rätt, givetvis, men hon har sonat sitt agerande långt mer än vad andra politiker har tvingats till. Men det hon gjorde var inte brottsligt – det har åklagare avgjort genom att inte väcka åtal. Att då påstå att det Mona Sahlin gjorde på nittiotalet skulle handla om förskingring, vilket Odell nu gör, är faktiskt i sin tur förtal.

Så Tobleronepolitik är ett felaktigt och plumpt sätt att försöka få fokus att handla om Mona Sahlins agerande 16 år tillbaka i tiden istället för välfärdssatsningar under kommande fyra år. Jag är inte orolig för att folk inte kommer att se det. De kommer se Mats Odells uttalande som ett tecken på desperation, ett tecken på att man faktiskt börjar tappa greppet. Kanske kommer de istället säga att: ”Choklad är ju gott, usch däremot för Krisdemokrati!” Krisdemokraterna är på väg ut ur riksdagen, borgarna är på väg ut ur Rosenbad. Den politik de har fört under de senaste åren har ökat klyftor utan att skapa jobb. Välfärden har tvingats till nedskärningar. Då är det roligare att prata om händelser sexton år tillbaka i tiden och förvränga dem.

Men Mats Odell har även fel i bisatsen om det han kallar Tobleronepolitiken. Självklart kommer välfärdssatsningarna att vara fullt ut finansierade. Nu på måndag presenterar de rödgröna sin budgetmotion – den kommer att berätta hur allt ska finansieras och i vilken takt det ska genomföras. Mats Odell får hålla sig till tåls och dämpa hettan.

Annonser

7 thoughts on “De flesta människor gillar choklad, vem gillar Mats Odell?

 1. Ping: Skithål Odell. « essbeck

 2. Du verkar gilla en tjuv som lovar bort andras pengar, vem gillar sånna som dig????

 3. Lovar bort andras pengar gör vi ju alla på ett sätt, borgarna vill ju inte ta bort all skatt. Vi får väl se i valet vem som gillar vem.

 4. Hur kan en chokladkaka kosta 25 229 kr ?

  Vid tidpunkten för Expressen-artikeln var Sahlin vice statsminister och hade offentligt tackat ja till att efterträda Ingvar Carlsson som partiledare.

  Den 13 oktober 1995 sammanfattade Aftonbladet Sahlinaffären på följande sätt: Under en period på elva månader har vice statsminister Mona Sahlin lånat sammanlagt 25 229 kronor av Regeringskansliet. Lånen har inte beviljats av arbetsgivaren utan administrerats av Sahlin själv via plastkortet Eurocard. Kortet ska enligt gällande regler inte användas för privat bruk.

  Dagen därpå, den 14 oktober, publicerade Göteborgs-Posten en Sifoundersökning som visade att 66 procent av befolkningen ansåg att Mona Sahlin var olämplig som statsminister. Två dagar senare, den 16 oktober, meddelade Mona Sahlin vid en presskonferens att hon skulle ta en ”time-out”, vilket hon förklarade ha samma innebörd som att hon inte längre hade för avsikt att ställa upp som partiledarkandidat ”just nu”.

  Den 18 oktober beslutade riksåklagaren Klas Bergenstrand att inleda en förundersökning mot Mona Sahlin. Brottsmisstanken gällde trolöshet mot huvudman alternativt behörighetsmissbruk och bedrägeri. Sahlin reste därefter med familjen, en assistent och två Säpo-livvakter till Mauritius. Kostnaden för att ha med assistenten och livvakterna på flyget och det femstjärniga hotellet stod staten för,[6] vilket skapade ännu en debatt om Mona Sahlins omdöme och hantering av skattemedel.

  Vid en presskonferens den 10 november meddelade hon sin avgång. Hon förklarade samtidigt att hon inte längre kandiderade till posten som partiledare för socialdemokraterna inför partiledarvalet i mars 1996. Efter det att bland andra Jan Nygren avböjt valberedningens sonderingar, föll valet i stället på Göran Persson.

  Den 11 januari 1996 beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen mot Mona Sahlin. Chefsåklagare Jan Danielsson ansåg inte att han kunde styrka brott eftersom reglerna om hur regeringens kontokort fick användas hade varit otydliga. Beslutet kritiserades av många jurister, bland annat av juridikprofessorn Christian Diesen

 5. Borgarnas desperata Toblerone attack på Mona Sahlin,ser jag som ett eget självmål. De är med säkerhet rädda för att de rödgröna tar över makten i Sverige och genomför ett mer rättvist Sverige.
  Moderaternas politik har styrt de övriga partierna i alliansen och därför kunde de genomföra jobbskatteavdraget, som mest gynnar de redan rika i samhället.
  Sverige behöver en regering som prioriterar de svagaste i samhället och som inte nedvärderar människors olika grundläggande förutsättningar i livet.
  Alla människors lika värde är en medmänsklig mininivå,som alla borde ställa upp på. Trots socialt utslagen i samhället har den människan något som vi alla andra kan lära oss något av.

 6. Tobleroneretorik

  När man gräver upp något som hände för 16 år sedan och försöker att lansera det som något som har relevans idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s