Möjligheternas land, eller sänkt lön…


Kuriren-krönika v. 16

Centerpartiet tycks vilja etablera sig som en parentes i det politiska Sverige. Opinionsraset har förvandlat Centerpartiet från ett tioprocentsparti som slåss om att vara näst störst på den borgerliga kanten till ett parti som riskerar att åka ur riksdagen efter valet i höst. Det märks också i de allt mer trötta utspel som kommer från centerpartistiska led.

Det fanns en tid då Centerpartiet stod för något som kan liknas vid integritet. Thorbjörn Fälldin avgick från sin första regering på grund av vad han tidigare yttrat om att aldrig sitta i en regering som arbetade för kärnkraft. Men sedan den tiden har centern havererat. Kärnvärdering på kärnvärdering har lagts i graven och med dem även stödet för Centerpartiet.

I valet i september ingår Centerpartiet i ett block som står för samma lösningar som det blocket alltid har gjort. Ärligt talat är det smått pinsamt att titta på idéfattigdomen inom den svenska högern. Patentlösningen på allt är skattesänkningar. Och oavsett vad man vill åstadkomma är skattesänkningar den enda vägen. Ska klyftorna öka vilket tydligen krävs för att ”göra det lönsamt att arbeta” ska skatten sänkas. Samtidigt är det bra med skattesänkningar för de leder till mindre klyftor. Ska välfärden bli bättre krävs sänkta skatter. Och ska vi få fler jobb i Sverige så är lösningen – ja, ni gissade rätt – skattesänkningar.

Det blocket har gjort att Centerpartiets själ ytterligare suddats ut. Men då och då kryper de fram, men då är de så trötta, ack så trötta.

Centerns ungdomsförbund har länge kampanjat för att ungdomar i Sverige tjänar för bra. Det som gör att de inte kommer in på arbetsmarknaden i önskvärd takt är att de kräver för höga löner, de unga lymlarna. CUF:s ordförande har till och med uttryckt det som så att det inte spelar någon roll hur många högskolepoäng en ung har, han eller hon får ändå inga jobb, därför att han eller hon helt enkelt kostar för mycket.

Detta är alltså centerns svar 2010 på varför ungdomsarbetslösheten är så hög i Sverige. Och lösningen blir då givetvis att sänka lönerna för unga. Vidare påstås det att det är lika svårt för akademiker att få jobb som ickeutbildade, med slarviga påståenden om att utbildning inte lönar sig.

Möjligheternas land”, som sammanfattar Socialdemokraternas bild av hur Sverige skulle kunna vara, påstås av vissa vara en plattityd.

Möjligheternas land” är ingen plattityd. Det är ett budskap om ett land som är fullkomligt nödvändigt att arbeta mot. Ett Sverige där ungdomsarbetslöshet ses för vad det är. Även om jag visserligen har ett par vänner som trots långa akademiska studier går arbetslösa är ungdomsarbetslösheten främst inte en fråga för akademiker. Det är ett problem vars lösning visst är en kombination av mer och bättre utbildning, sänkt arbetsgivaravgift riktat till den som anställer unga arbetslösa, trainee- och praktikplatser och så viktigast av allt – en politik som leder till fler jobb totalt sett.

Så skapas jobb och nya möjligheter. Med nya möjligheter ges alla chansen att visa vad de kan. Centerpartiet har inga idéer om nya möjligheter. Istället ska lönerna pressas nedåt. På så sätt skapas inga jobb. Och det skapas definitivt inga nya möjligheter.

Annonser

4 thoughts on “Möjligheternas land, eller sänkt lön…

 1. En gång i tiden hette Centerpartiet Bondeförbundet, det kanske dags att byta namn igen för de är inte i mitten mellan de politiska blocken, de är ett högerparti.

  Det är falsk marknadföring att kalla sig för centerpartiet.

 2. Tittat lite på din blogg efter att ha läst och kommenterat friskolor och jag tycker det är beklämmande att du som inte ens fyllt 30 redan skriver som en gråpolitiker av den sort som får allmänheten att bli allt mindre intresserade av den traditionella partipolitiken: 70% handlar om hur dåliga motståndarna är, 30% om att okritiskt hylla det egna partiet, 0% om visioner och konkreta idéer om hur Sverige ska bli bättre.

  Det här handlar inte om partipolitk, jag tycker det är lika trist inom alla partier, med ett fåtal lysande undantag. Får ni politiker gå någon skola där ni lär er att man vinner röster på att ständigt klanka på motsidan? Det är ungefär som när göteborgare ska göra reklam för sin stad och bara talar om vad som är sämre med Stockholm – inte särskilt övertygande med andra ord.

  Ge mig en svensk Obama, någon som vågar vara ödmjuk och självkritisk, någon som fokuserar på egna visioner och idéer och som faktiskt lyfter fram även positiva saker med andra partier.

  Titta på de politiker som faktiskt vinner gehör i alla läger och fundera på vad som förenar dem – exempelvis Maria Wetterstrand, Margot Wallström och Fredrik Reinfeldt. De är någorlunda balanserade och håller en saklig ton. De behandlar andra med respekt möts därför av respekt.

  Det här är ju egentligen retorikens ABC, varför ska det vara så svårt för svenska politker att förstå.

 3. Martin,

  Jag är ledsen att göra dig besviken. Jag är ju ingen Obama, och har heller inte påstått det. Detta är ju liksom ”min” blogg som jag använder för det sätt jag själv känner bäst uttrycker det jag känner. Och jag känner ju mest frustration över saker och tings tillstånd, och därför försöker jag få ut den frustrationen i skrift.

  Men jag lovar, jag ska försöka bli en svensk Obama – det vore om inte annat nåt att skriva i CV:n 😛

 4. Fair enough, du behöver inte bli en ny Obama men du kan väl sikta mot Margot Wallström snarare än Thomas Östros, dvs använd din frustration till att skapa något positivt. Fundera mindre på motståndarnas program och mer på ditt eget, så har du chansen att bli en ovanlig politiker som kanske fler än de redan frälsta bryr sig om. Over and out.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s