Sjukdomsinsikten är noll och intet


Nu tickar tiden nedåt… Nu står det inte ens ”5” i månadsspalten i räknaren som tickar ner tiden fram till valet. Nu står det kort och gott ”4”, med ett litet tillägg på några dagar, timmar och minuter. Det som för bara några veckor sedan kändes som en evighet känns nu som en händelse i den nära framtiden. En händelse man snart kan säga ”snart” om.

Med så lite tid kvar till valet brukar de politiska partierna försöka formera sig till valrörelse. För oss socialdemokrater är detta tydligt. Nu kommer fler människor in varje dag och säger att de vill hjälpa till.

Vad borgarna håller på med vet jag inte, men det är ganska uppenbart att man åtminstone inte formerar sig utifrån den verklighet som vi lever i idag. Björn Elmbrant skrev häromdagen en fin text om finansminister Anders Borg som på ett orwellskt vis försöker berätta om en värld som ingen annan än han själv ser. En värld där allt utvecklas åt ett hål men där Anders Borg säger att det istället utvecklas åt ett helt annat håll:

Det omtalade utanförskapet har ökat med 70 000 med Moderaternas sätt att räkna, ändå säger finansministern att det har minskat. Trots att fler låginkomsttagare fallit ur arbetsmarknaden eller tvingats gå från heltid till deltid, hävdar Borg att politiken syftar till det motsatta. De som gynnas av regeringens politik är lågavlönade kvinnor, påstår han, trots att siffrorna säger att vinnarna är välavlönade män. SCB konstaterar att inkomstskillnaderna inte har varit så stora på 30 år, men Borg biter ihop tänderna, säger att skillnaderna inte är dramatiska, att de ”inte ökat på senare år” och att de ökade klyftorna kommer att leda till minskade klyftor.

En gång på sjuttiotalet hände det att en borgerlig regering har blivit omvald i Sverige. Sen kom fyra mandatperioder med s-regering, innan olyckan åter var framme. Efter regeringen Bildt kom tre mandatperioder med s-regering innan högerkrafterna åter tog makten. Jag hyser inte speciellt mycket tvivel över att motståndet mot högerpolitiken är lika stort idag som det var när de gamla regeringarna röstades bort. Det jag hoppas är att det motståndet kan omvandlas i en folklig kraft som byter ut denna högerpolitik mot något nyare, mot något fräschare. Den 19 september gör du ditt val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s