Farligt att skylla högerpolitik på dålig statistik


Försörjningsstödskostnaderna (alltså kostnaderna för det som tidigare kallades för socialbidrag) har ökat enormt i Örebro under de senaste två åren. Från 2008 till 2009 skedde en ökning på 320 hushåll och 25 miljoner kronor i ökade kostnader. Det är en ökning på drygt 17 procent i rena pengakostnader, och 8 procent i antal hushåll. Den ökningen fortsätter nu under första tertialen av 2010. Redan är kostnaderna 4 miljoner kronor mer än förra året och den nuvarande prognosen är att budgeten spräcks med omkring 13 miljoner kronor när året är slut. Antalet hushåll fortsätter också att öka.

Men den ökningen, den tar högerkoalitionen med ro. Richard Vappelin, M, sträcker sig helt enkelt så långt att han påstår att statistiken är osäker. Och visst är den det – det är ännu så länge bara prognoser och de kan variera något och framförallt förändras fram till det att året är slut. Men det handlar inte om det exakta antalet personer eller det exakta antalet miljoner, det handlar om utvecklingen. Och Richard Vappelin gör dels fel när han försöker landa i att budgeten för 2010 kommer att hållas och tro att det räcker – det som måste vara målet är minskade försörjningskostnader. Högerkoalitionen saknar tyvärr en politik för att åstadkomma detta.

Dels så gör han fel när han tror på det han säger. För de futtiga åtgärder som kommunen hittils har sjösatt räcker inte på långt när till att skapa en budget i balans. Man kan givetvis säga att utan dem skulle kostnaderna i teorin ha varit högre, men insatserna är för otillräckliga och framförallt för sena för att hinna räcka till.

Utvecklingen för försörjningsstödskostnaderna är något som vi i Socialdemokraterna länge har varnat för skulle ske. Redan innan vi kände till och kunde ana att det skulle komma en stor finanskris kunde vi se hur regeringens politik skulle leda till detta. Det är inte finanskrisen som orsakat de högre försörjningsstödskostnaderna. Det beror på att regeringen kraftigt försämrat för sjuka och arbetslösa, stängt ute dem från trygghetssystemen och därmed förskjutit dem ut till försörjningsstöd. Innebörden i det är att deras privatekonomi vänds ut och in. Den analysen gör inte Vappelin utan verkar tro att det är ett litet budgetproblem och tror att får man bara rätt på statistiken – då löser det sig nog. Det är en farlig väg…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s