Så här ser Möjligheternas land ut!


Idag leverar Mona Sahlin på DN Debatt fyra tydliga besked vilka mål Socialdemokraterna har under kommande mandatperioden. Fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende är vad Socialdemokraterna främst och allra mest vill åstadkomma under de kommande fyra åren.

Fler jobb, med särskilda insatser för dem som har det allra svårast att etablera sig på arbetsmarknaden – främst unga och utlandssvenskar. Delmålet är en sysselsättningsgrad på 80 procent, men huvudmålet är full sysselsättning.

Mer utbildning, genom målet att 50 procent ur varje årskull ska ha påbörjat högre studier innan de fyller 25 år.

Barnfattigdomen har ökat kraftigt under nuvarande regering. Målet för Socialdemokraterna är 50 000 färre barnfamiljer under fattigdomsstrecket – ett kraftigt men nödvändigt mål. Sverige har råd att inte ha barnfattigdom.

Minskat socialbidragsberoende är nödvändigt av flera skäl. I Örebro läggs allt mer skattepengar på skenande socialbidragskostnader. Majoriteten har ingen koll, utan genomför en organisationsförändring i tron att de löser några problem men tidiga prognoser av hur försörjningsbidragsfall hanteras i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden berättar något annat. För Socialdemokraterna är målet att minska socialbidragskostnaderna med en fjärdedel till 2015 för att därefter halvera dem. Då blir det mer pengar över till välfärden, och fler människor får ha en egen försörjning.

Jobben först, minskade klyftor och ökad jämlikhet. Det är kanske inte bara en beskrivning av Möjligheternas land, utan också en beskrivning av vad som krävs för att åstadkomma Möjligheternas land. Det är en del i det vi vill bygga tillsammans. Till detta ska givetvis läggas ett starkare och mer utvecklat välfärdssamhälle, starka statsfinanser och framförallt en långsiktig klimatpolitik med gröna jobb, hållbar energi och en ren miljö. Så skapas ett land med möjligheter för alla.

Mot det står Moderaternas politik, mer av det vi ser idag – med skattesänkning på skattesänkning, där klyftorna ökar och jobben blir färre. Där välfärden förfaller och klimatfrågan prioriteras ned. Valet kan inte vara lättare.

Annonser

One thought on “Så här ser Möjligheternas land ut!

  1. Ping: ”Vår idé bygger på att du – oavsett din bakgrund, oavsett under vilka förhållanden du föds – ska ha möjlighet att förverkliga ditt livs drömmar.” « essbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s