Samma höger här som där!


I början av mandatperioden fann borgarna det som viktigast att skälla på oss socialdemokrater och vänsterpartister för att vi vägrade kalla den borgerliga kommunledningen för Koalition Örebro (eller som Lennart Bondeson väljer att skriva: ”KOALITION Örebro”). Vi valde att kort och gott kalla dem för Högerkoalitionen, ty det var en politik av stark högerkaraktär som de började med redan vid maktövertagandet 2007. Heltider avskaffades (Kent Persson röstade för), vårdnadsbidrag infördes (Folkpartiet röstade för), besparingar inom vård, skola och omsorg genomfördes (Krisdemokraterna röstade för), man utsåg 27 manliga och 6 kvinnliga ordföranden i nämnder och styrelser (denna siffra har nu förbättrats till 8 kvinnliga) samtidigt som politikerlönerna höjdes kraftigt. Folket gick inte direkt man ur huse för att hylla den nya kommunledningen. I SCB:s stora analyser av väljarstödet fick Folkpartiet i Örebro cirka 2,5 procent.

Sen gick åren. Kanske satt Staffan Werme på sitt kontor och undrade varför hyllningsropen uteblev. Ty efter ett antal slarvigt genomförda skolnedläggningar, ytterligare sparbeting på sparbeting och en rad underliga beslut. Att följa turerna som pågår just nu kring nedläggningen av Rudbecksskolan är ungefär som att se en film av David Lynch – det är helt obegripligt. Och för den som mot förmodan skulle vara intresserad av vem i den nuvarande majoriteten som står mot Lena Baastad som den samlade högerns kandidat till kommunstyrelseordförandeposten är det bara att fundera vidare. Det är inte direkt några lysande exempel på ledarskap som visas upp just nu från högerns sida. Ena dagen skriver Kent Persson en stor debattartikel om hur dålig hans egen politik om hur anställda ska hantera sjukskriva är, andra dagen – när media ber Moderaterna om en kommentar – säger ”rådhusmoderaterna” att det där är minsann Staffan Wermes fråga.

I år är det valår och det politiska intresset kommer att vara högt. Medias och alla andras fokus ligger på tiden fram till och med den 19 september. Men det finns all anledning att också fokusera på tiden efter valet, nästkommande år exempelvis. Jag antar att högern har gett upp, både i Sverige och i Örebro, och kallt räknar med att sossarna får komma och reda ut det här, såsom det har blivit direkt efter de tidigare borgerliga vanstyrelseåren på sjuttio- och nittiotalet. Men om de hade ett litet uns av ansvar så borde de ha tittat på förutsättningarna för örebroarna att få en bra välfärd, även efter nästa år.

Att Kent Persson inte hinner läsa kommunala bokslut och årsredovisningar är en sak, han har fullt upp med sin blogg. Men att Staffan Werme inte känner till hur förutsättningarna ser ut i de olika kommunala nämnderna är galet. Idag på programnämnd Social välfärd vill majoriteten att vi ska säga nej till socialnämnderna som har begärt extraanslag för att klara sin budget. I Nämnden för funktionshindrade ligger ett stort sparbeting för 2011, och så ser det ut i alla andra nämnder också. Det räcker med att läsa innantill i just boksluten och årsredovisningarna. Vad detta får för effekter i förskolan och äldreomsorgen är svårt att säga. Helt klart är att det får effekter.

En effekt är att för första gången på mycket länge står de båda kombatanterna Werme och Persson åtminstone sida vid sida i en för kommunen väsentlig fråga. Nämligen att det är bättre att staten lägger pengarna på ytterligare skattesänkningar för välbeställda än att underlätta för kommunerna och landstingen att slippa skära i välfärden. I dagens Nerikes Allehanda tycker Werme att det är bra att inte kommunen för några pengar, i och med att vi går med sådana överskott. Att kommunen har fattat stora och svåra sparbeslut för att nå dessa överskott, det berättar inte Werme. Att dessa sparbeslut har försämrat välfärden i Örebro (exempelvis har andelen äldre som är nöjda med sina utevistelser minskat med 14 procent) tycks inte beröra Werme eller Kent Persson ett dugg..

Om Sverige får en ny rödgrön regering efter valet läggs mer pengar på välfärd. Kommunerna och landstingen kommer få ett ökat statsbidrag vilket gör att sparbetingen inte genomförs. Mot det står en höger som går till val på mer av samma, mer av skattesänkningar till dem med gott ställt än mer pengar till vård, skola och omsorg.

Valet i september är ett val om vilken väg du vill att Sverige ska ta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s