Det kostar att spara


I den minst sagt moralistiska serien ”Spara och Slösa” i tidningen Lyckoslanten har generationer svenskar fått lära sig att i det dikotomiska förhållandet som råder i världen är det bättre att spara än att slösa. Däremellan finns just ingenting. Har du en tia, spar den – slösa inte. Har du tio tusen, spar pengarna – slösa inte. Och slösa, det är ungefär all annan konsumtion än det som utgör livets extremaste nödtorft.

Att svensken borde spara, det har vi med andra ord fått inpräntat sedan barnsben. Ändå har politiker från gång till annan funnit det nödvändigt att påminna om det rogivande i att spara ihop sitt kapital. Folkpartistiske finansministern 1991-1994 Anne Wibble visade vilken värld hon levde i när hon berättade att alla svenskar borde ha en årslön sparad på banken. Anne Wibble gick tyvärr bort alldeles för tidigt, men idén om en årslön på banken – den lever vidare.

Svenska Dagbladets PJ Anders Linder skriver att:

Man kan tala om en svensk oskuldsfullhet inför sparande och ägande som delar av en frihets- och trygghetsstrategi. I undersökningar om hur mycket som svenskar skulle vilja ha i sparkapital är det mest slående hur beskedliga belopp många nöjer sig med: några tiotusen kronor.

Att man som vanlig medborgare skulle kunna ha resurser så att det räcker till grundplåten i ett företag, ett sabbatsår eller en attraktiv utbildning ingår helt enkelt inte i mångas föreställningsvärld. Ett skäl är förstås att marginalerna efter skatt ofta är så små, men det handlar också om en frånvaro av vana och fantasi.

Det PJ Anders Linder skriver är inte att svensken har ett slösaktigt leverne som nöjer sig med det ”beskedliga beloppet” många nöjer sig med: ”några tiotusen kronor”. Det han skriver är att svensken bara sparar dåligt.

Att prata om sparkapital på ”några tiotusen kronor” som beskedligt visar väl också då vilken värld PJ Anders Linder lever i. Att ha en sparbuffert på ungefär 50 000 kronor är mer än vad många mäktar med att få ihop. Inte för att deras skatter inte har sänkts med några hundralappar, utan därför att kostnaderna som det medfört ökat. Och vad man än må tycka om det är det få som är beredda att, om pengarna finns, vara med i den konsumtionshysteri som råder med nya mobiltelefoner, nya tv-apparater och nya kläder. Det PJ Anders Linder skriver är att fler borde avstå från den typen av inköp, för att kunna lägga undan pengarna istället.

Detta kan låta sympatiskt. Självklart måste svensken ta ansvar för sin ekonomi i förstone, innan han lägger pengarna på onödiga prylar. Har man en femhundring över varje månad är det bättre att lägga undan den, istället för att köpa något man troligtvis ändå inte behövde. Å andra sidan är det svårt att motivera varför vi, i det extremt rika land vi lever i, ska tvingas spara av det skäl som PJ Anders Linder vill att vi ska spara för.

För här är knäckfrågan. De flesta av oss inser att ett sparande är bra. Går bilen sönder kostar det att reparera eller köpa en ny – då är en buffert bra att ha. Likaså om man spontant vill göra en resa. Då är det bättre att köpa den av sparade pengar än att ta den på avbetalning. Lyckas man spara ihop så att det dessutom blir riktigt, riktigt mycket pengar, är det bra inför handpenningar och liknande vid husinköp. Ett rejält sparkapital är bra, för att kunna finansiera större kostnader.

Men stora kostnader ska inte vara sådant som vi gemensamt har råd att finansiera därför att samhällsnyttan är så stor av att vi gemensamt gör det. Du ska inte behöva spara ihop en årslön för att ha om du förlorar jobbet (givetvis kan du få spara ihop en del så att du kan ”krydda” a-kassan på 80 procent med) men du ska inte behöva leva på sparpengar om du blir sjuk eller arbetslös. Det är försäkringar som du betalt in din och premie för och som du därför ska ha rätt att nyttja när behovet så finns. Redan idag är det ju så, och ska också så vara, att du om du behöver samhällelig hjälp för din försörjning om du inte på något annat sätt kan få ihop till den, inte får ha några sparpengar undanlagda. Det är rimligt. Det är svårt att se hur försörjningsstöd hade kunnat betalats ut till personer med mycket sparkapital på banken. Så har du sparpengar ska du givetvis först leva på dem innan du får samhällets stöd till att leva. Men det kan aldrig förväntas vara ditt ansvar att spara ihop till den årslönen/årslönerna själv (även om du hade fått stora skattesänkningar som en skjuts på vägen).

För skattesänkningarna gynnar inte alla lika. Och när skatten sänks minskar tryggheten mest för den som gynnas av skattesänkningen minst. Det är nära nog en naturlag. Det handlar inte bara om ökade klyftor, det handlar också om att möjligheten till den tryggheten ett sparande (om så ”bara” på några tiotusen kronor) kan ge fördelas oerhört ojämnt.

Det PJ Anders Linder skriver är att vi helst bör styra Sverige mot riktningen att skatten sänks så att vi ”alla” får mer pengar över så att det blir mer egenansvar att få ihop till den tryggheten vi annars gemensamt ger varandra. För en låginkomsttagare som i det borgerligt styrda Örebro kommun har tvingats till en tjänst på 40 procent, och som i den borgerliga regeringens Sverige inte längre får stämpla upp de övriga 60 procenten i mer än sjuttio dagar, ska då försöka hitta ett jobb som hon (för det är så gott som alltid en hon) rent schemamässigt kan ha vid sidan om sitt 40procentsjobb, stressa runt där och samtidigt spara ihop den magra lönen till en buffert som hon ska ha att leva på när hon har slitit ut sig. För att känna ”tryggheten som egenmakt ger”. Samtidigt får höginkomsttagaren ”samma skattesänkning”, bara det att det innebär många fler tusenlappar i månaden för honom (för det är så gott som altid en han) som kan fördelas på resor, bilar och så ett sparande. Ett sparande som så gott som aldrig behöver gå till ”att leva på”, utan som kan ticka på. Så ser verkligheten ut.

Du blir inte mer trygg av PJ Anders Linders medicin.

Annonser

One thought on “Det kostar att spara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s