Visst borde godiset kosta mer?


På skärtorsdagen gick jag in i en av Örebros mest centrala ICA-butiker. Priset för smågodis var, med anledning av påsken, nedsatt till 39 kronor kilot, alltså cirka fyra kronor hektot. Jag vet inte vad det ”normala” godispriset i den butiken är, men jag antar att det ligger någonstans mellan 59 och 79 kronor kilot. Det är så att säga ”normalpriset” för godis i Sverige. Allt under räknas som billigt och allt över räknas som dyrt.

Utöver smågodis finns givetvis ett stort sortiment av andra typer av godis. Färdiga godispåsar, chokladkakor, remmar, snören, pulver av olika slag… Det finns butiker, bara inom en femtiometersradie kring just den här ICA-affären går det lätt att räkna till tre, fyra stycken, som är ”specialiserade” på att sälja godis – billigt. Inte fint godis, inte lyxgodis; choklad med hög kakaohalt eller godis med äkta råvaror, utan billigt godis. Kilopriserna ofta runt och kring 40 kronor.

Det gör att du alltid kan köpa godis. Har du en femma så får du lite drygt ett hekto, har du en tjuga får du ett halvkilo och en femtiolapp ger dig drygt ett kilo godis. Nu är kanske ett kilo godis mer än vad de flesta klarar av att sätta i sig på en och samma gång, men på en helg – fredag, lördag, söndag – är det definitivt möjligt. Till det kan du köpa tre burkar cola för femton kronor, vilket gör att godiset sköljs ned lättare.

Konsumtionen av sockerrika produkter, läsk, godis och snacks, har fullkomligt exploderat. ”Medelsvensson” äter på ett år sjutton kilo godis. Med tanke på hur många det är som knappt eller aldrig äter något godis förstår man snabbt hur medelkonsumtionen ser ut bland oss som äter godis. Läggerm man sen till sockerintaget via läsken, ölen och mycket av den mat vi stoppar i oss inser man lätt att kampen mot sockret – den har vi nog redan förlorat.

Ändå är informationen om riskerna med det höga sockerintaget bättre än någonsin. TV har programserier som handlar om maten och om hur man lagar nyttig mat. Varje dag läser vi om hur mycket onyttigheter vi får i oss och hur dåligt vi mår. ”Ät fett och socker tills du spyr”, sjöng popgruppen Kent, och just det är precis vad vi gör. Spyr, eller om vi har riktigt otur, dör. 30 000 – 50 000 svenska barn är så feta att de riskerar att dö i diabetes, hjärtinfarkt och cancer.

Den här debatten leder alltid till en diskussion om ”Sockerskatt”. På samma sätt som det finns en punktskatt på andra produkter som bedöms vara hälsovådliga, framförallt alkohol och tobak, bör socker beskattas hårdare enligt förespråkarna. Det håller jag med om. Godis och läsk är lika lite livsmedel som cigaretter och vodka är det. Mat som innehåller mycket socker är i grund och botten mer onyttig än mat som innehåller olika typer av kemikalier som vi ständigt debatterar att vi vill få bort från vår mat.  Att genom skatten försöka styra konsumtionen in på mer nyttiga saker borde vara ett relativt lätt steg att ta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s