Alla överfall i Örebro kräver åtgärder!


Den senaste tiden har det varit extremt många, men egentligen har det pågått längre. För ett par år sedan skedde ett par mycket uppmärksammade våldtäkter på Väster i Örebro med en gärningsman som ännu inte är gripen. Nu har det skett flera våldtäkter och våldtäktsförsök eller andra typer av överfall, utomhus, runt om i hela Örebro. Och det är också statistiskt säkerställt att det i Örebro sker fler våldtäkter än i andra jämförbara städer.

Frågan om varför dessa överfall och våldtäkter sker är oerhört komplex. Beror det på ett ”patriarkat”, en könsordning där männen anser sig stå över och där de därför tar sig friheter? Är det sociala strukturer, eller ekonomiska betingelser, som gör att män begår dessa brott? Handlar det om något kulturellt? Lever vi i en våldsälskande värld där män uppfostras till att bli brottslingar?

Jag vet inte. Säkert finns det inte en förklaring utan flera. Säkert är det så att ju mer man försöker hitta stora och komplexa lösningar på hela situationen så glömmer man att det i slutändan faktiskt handlar om individer som väljer att begå dessa brott. Varken mer eller mindre än så.

Men lika komplext som det är att hitta den stora förklaringen, lika komplext och omöjligt är det ju givetvis då att hitta den stora lösningen. Handlar det om attityder förändras inte de i en handvändning. Ej heller olika strukturer. Jag tror definitivt att vi måste arbeta förebyggande i skolor och på fritidsgårdar, men det löser inte problemet idag. Men ett kraftfullt agerande med ökat stöd i skolor och i unga år, det måste få kosta och det måste få ta tid.

Det går heller inte att tro att bara för att man gör trygghetsökande åtgärder så löser sig problemet. Men med den typen av åtgärder kan man åtminstone öka den upplevda tryggheten på gator och torg. Och här har Socialdemokraterna ett helt batteri av föreslagna åtgärder.

Länge har vi pratat om trygghetsvandringar och att det till dem ska finnas en budget knuten för att åtgärda de brister och ”faror” som kommer fram. Här har majoriteten fått mycket kritik för att man gjort alldeles för lite, inte bara från oss utan från organisationer och andra. Lena Beime har skrivit en motion om att titta på om Örebro kommun borde ta fram en stödtelefon, liknande den som finns i Stockholm. Dit kan folk ringa, nattetid, för att ha någon att prata med när man går hem, väntar på bussen eller allmänt upplever otrygghet. Och nu, efter alla skriverier som har varit i NA om borttagandet av samtrafiken nattetid, så reagerar också Linda Eriksson. Beslutet är så galet av flera skäl, men om vi ska hålla oss till trygghetsfokuset innebär det i praktiken att tryggheten nattetid totalt haverar för de som är ute på krogen i Örebro.

Som det fungerar idag kan ett kompisgäng gå bort till Järntorget när krogarna stänger för att där tillsammans vänta på att ta just sin buss hem. ALLA busslinjer har inte nattrafik, men alla stora linjer har det. Bussarna går samtidigt, vilket gör att du även hinner med att byta till din buss om du har åkt från någon annanstans i Örebro, exempelvis varit på kåren eller festat i Vivalla eller Adolfsberg. Men nu från och med den 1 april så förändras detta. Från och med då försvinner samtrafiken, vilket gör att vissa bussar slutar gå redan vid 01.00 och du är inte alls säker på att hinna med din buss om du åker med sista bussen från Brickebacken sent på lördagnatten.

Detta i en tid då Örebro borde bli tryggare, inte tvärtom. Linda Eriksson ställer nu frågorna till ansvarigt kommunalråd. Vi får hoppas han är beredd att ompröva.

Annonser

One thought on “Alla överfall i Örebro kräver åtgärder!

  1. Alla dessa förklaringar om ”varför” blir rena spekulationer. Ett enkelt faktum är att det idag råder en attityd till sexualitet som anses vara frigörande men som skapar problem. För bara 40 år sedanvar det annorlunda. Vi ska ha rätt att knulla till höger och vänster. Vi ska kunna prata och visa sex hur öppet som helst och tala om för ungdomar att man kan ha analsex och det ena efter det andra. Många tjejer känner sig tvungna till sex för att inte bli annorlunda. Vi talar om det som är möjligt och vill ge större valfrihet, men vi uppforstrar inte människor till hänsyn och social respekt. När människor saknar etisk fostran är de utsatta för sina individuella drifter. Om man till detta lägger att det i tidningarna kan läsas om allt vad somliga kan hitta på, då väcks en mimetisk drift hos de oetiska individerna. Vi läser alla detaljer i våldtäkter och i kollektiva avrättningar av skolelever och dylikt. Vi läser i tidningar hur någon skjutit flera personer i en skola eller i en arbetsplats och det uppstår genast liknande situationer på flera håll. Mord och våldtäkt uppfattas som tips av människor som lärt sig frihet men inte hyfs. Imitationen är en drift som bara kan motverkas med etisk fostran inte med mantran om ”individuell frihet”. Denna etiska fostran saknas idag i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s