Den 19 september går det inte att gardera sig


Under min levnad har jag fått uppleva två borgerliga regeringar. Mellan 1991 och 1994 gick jag i mellanstadiet och jag kunde riktigt se hur saker och ting förändrades. När jag gick i tvåan, trean fick alla elever som inte riktigt klarade av att räkna differentialekvationer eller den latinska grammatikens uppkomst extraundervisning. Kort sagt, alla fick extraundervisning, mer eller mindre anpassad efter ens egna behov. Det var talpedagoger och speciallärare. Vi hade det bra. Vi gick från Nyckelbergsskolan, otillåtet givetvis, på rasterna och köpte tioöresgodisar på Mecka.

Sen kom borgarna. Sen kom Bildt. Sen kom Ola Saaw (Moderat kommunstyrelseordförande i Köping 1991-1994.) Specialpedagogiken drogs in. De drog till och med in tioöringen så då fanns det inte ens någon anledning att gå från skolan på rasterna. Och då skolgården förföll, och det byggdes baracker där vi tidigare hade kunnat spela brännboll och fotboll, blev vi sittandes på en rutten ek som någon lagt ut på skolgårdens asfalterade yta av förruttnelse. Ursäkten var att det var ”kris”.

Kort sagt – allt blev elände. Sen kom den store ledaren Göran Persson och räddade oss från behovet av nödhjälp och rikets finanser blev åter ett mirakel som det talades om över hela världen.

2006 kom misären åter till vårt rike. Bildt var kvar, men Reinfeldt och Borg var nya, ja – hela Moderaterna var nya, enligt dem själva, men politiken, den var den samma. Nu försämras åter skolan. I Örebro sjunker måluppfyllelsen. Äldre blir allt mer missnöjda med sin tillvaro. Klyftorna ökar. Välfärden får över 100 miljarder kronor mindre att röra sig med. Nedskärning på nedskärning blir följden.

Och det händer att jag stannar upp i tillvaron och begrundar detta faktum: Hur kan det komma sig att de två borgerliga regeringar som mitt liv har förärats med har kännetecknats av att de har fått styra under krisår? Idag kommer Leif Pagrotsky med svaret.

Under de senaste 70 åren har vi aldrig haft backande BNP utan borgerliga regeringar. Vi har inte heller haft borgerliga regeringsperioder utan sänkt BNP, växande arbetslöshet och försämrade statsfinanser.

Efter att ha tagit bort de tänkbara ursäkterna, utgångsläget och omvärlden, inser man lätt att faktorerna i de olika lägen inte alls är externa utan de beror på något annat. Något inhemskt. Och resultatet är uppenbart: Borgarna vet EN sak, det är att föra SIN politik och de gör det oavsett utgångsläget och oavsett konsekvenserna.

Vi ser det nationellt och vi ser det i Örebro. I Örebro vill borgarna sälja ut örebroarnas tillgångar genom både realisationer och genom att köra upphandlingar ”i bott” som det centerpartistiska kommunalrådet uttrycker det. Nationellt gäller skattesänkarspåret, oavsett om ekonomin går uppåt eller nedåt. Borgarna navigerar efter en GPS vart batteri tagit slut och vars karta aldrig har stämt.

Denna beskrivning går säkert inte någon borgare med på. De kanske skyller ovanstående faktum på otur. Om så, vem vågar satsa på en häst som alltid har otur? Den 19 september kan du inte gardera dig. Då står du inför ett vägval: fler jobb eller ökade klyftor. Utvecklingen är inte given utan den finns i dina händer.

Annonser

4 thoughts on “Den 19 september går det inte att gardera sig

  1. Otvivelakigt så har Pagrotsky hittat ett intresant samband.
    Tyvärr är det så att det inte räcker med fingerpekningar för att svänga folks hjärtan. Oavsett hur intelligenta och korrekta iaktagelser man gjort och försöker påvisa.

    Pagrotsky mfl. predikar för de redan troende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s