Det (m)ullrar i Örebro


I en debattartikel i Nerikes Allehanda idag (även publicerad på Kent Perssons blogg) går Kent Persson, Sten Tolgfors och Lotta Olsson, ledande kandidater i Örebro kommun, riksdag och Örebro läns landsting för Moderaterna, till angrepp på den av Moderaterna förda politiken i Örebro kommun. Något annat går debattartikeln inte att tolkas som.

Under den klatschiga, men som vi alla vet felaktiga, rubriken ”Moderaterna förnyar sig”, berättar de tre moderata toppkandidaterna hur de vill att Moderaterna i Örebro ska få samma resultat som de fick i Västerås, Karlstad, Linköping, Norrköping och i Västmanlands, Södermanlands och Östergötlands landsting. Alltså resultat långt över det de lyckades skrapa ihop i Örebro och i Örebro läns landsting 2006. Moderaterna gjorde ett dåligt val i Örebro, i förhållande till hur det gick i riket, men ett briljant val i jämförelse med de övriga borgerliga partierna.

Ändå vet vi hur det gick. De moderata succéerna ledde till absolut ingenting. När Miljöpartiet valde att Örebro skulle få en ny ledning blev det en ledning utan moderat inblandning. Moderaterna fick inte ens någon ordförandepost i någon av de tre programnämnderna, utan enbart i ett påhittat arbetsutskott till kommunstyrelsen utan någon egentlig beslutandemakt, några nämnder och i några bolagsstyrelser. Som väntat mullrades det rejält i de moderata leden när resultatet av maktövertagandet visade sig.

Och mullrat, det har det gjort i över tre år nu. Vilket gjorde att ett moderat provval körde över den moderata valberedningen och placerade Kent Persson på första namn i kommunvalet, istället för på landstingslistan (då väl Kent Persson antagligen insett att det inte blir något maktskifte i Örebro läns landsting i år heller). Hannah Ljung placerades långt ner på listan på grund av ”samarbetssvårigheter”. Och nu går Kent Persson till attack mot ”de gamla Moderaterna” med Inger Högström-Westerling, Erik Johansson, Richard Vappelin, Gunnar Andersson med flera.

Problemet för Moderaterna i Örebro är att de inte är trovärdiga. Min förhoppning är att Miljöpartiets medlemmar i år väljer samma rödgröna väg som man med framgång valt nationellt. Oavsett vad så kommer de fyra borgerliga partierna att försöka se samspelta ut i grupp och då måste Moderaterna, till deras väljare, ge ett tydligt besked. Är de beredda att fälla en borgerlig samling i opposition, om Staffan Werme kräver att få bli kommunstyrelsens andre vice ordförande? Och om beskedet är nej, då måste Staffan Werme ge besked: Är han beredd att kliva åt sidan om Moderaterna kräver det? Här finns en konflikt som kommer växa sig stark. Besked lär inte komma före valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s