Som om hat vore en fotbollsmatch


Krönika till Karlskoga-Kuriren vecka 10.

I helgen börjar fotbollsallsvenskan igen. För alla vi som är fotbollsintresserade är det en höjdpunkt på året. Många är vi som på Behrn Arena kommer heja fram ÖSK till nya framgångar (kanske) och runt om i Sverige kommer andra att heja på just deras lag.

En del kommer också att hata. De problem som framförallt stockholmslagen har haft på sina matcher, främst när de möter varandra, är hiskeliga och leder till att färre vill eller vågar gå på matcherna, stora materiella och personliga skador och att lagen drabbas. Men det är avigsidor för fotbollen. Den ”rena” fotbollen handlar om att folk håller på ”sitt” lag och hejar på det när laget möter andra lag.

Den jämförelsen går också att göra när det gäller politik. Socialdemokraternas lanserade till och med en ”supporterkampanj” för ett par år sedan som handlade om att folk som var ”supportrar” till Socialdemokraterna kunde slå sig samman. Jämförelsen går också, dess värre, att göra när det gäller synen på människor.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu har gjort ett par riktigt korkade uttalanden om antisemitismen i Malmö. Detta har han fått be om ursäkt för. Genom sitt agerande har han förminskat problematiken med antisemitism i Malmö vilket är allvarligt. Den kritik han har fått utstå är därför rättmätig, vilket också Mona Sahlin har varit tydlig med att påpeka.

Här borde det ha räckt. Eller ok, jag kan förstå om högersympatisörer vill påpeka om och om igen hur korkade Reepalus uttalanden var. Men det borde ha stannat vid det. Men Göran Hägglund ville gå längre.

Göran Hägglund är Sveriges socialminister. Han är partiledare i ett av våra sju riksdagspartier. Han är en mäktig man. I söndagens Agenda redogjorde Göran Hägglund för sin syn på vilka Ilmar Reepalu skulle vara rädd att stöta sig mot när Reepalu gjorde sina uttalanden (som han alltså har bett om ursäkt för). Dessa grupper var enligt Göran Hägglund ”muslimerna” och ”vänsterfolk”.

Förutom att Göran Hägglunds uttalanden polariserar och målar upp en bild av Sveriges muslimer som inte stämmer är den symptomatisk för den svenska debatten. Göran Hägglund kan nämligen säga elaka saker om muslimer. Han är nämligen höger.

Att högern historiskt stöttat Israel medan vänstern traditionellt försvarat Palestinas rätt till självbestämmande kan inte, och får inte, år 2010 kopplas ihop med någon sorts stöd för, eller hat mot, judar eller muslimer. Allt hat är förkastligt. Och genom att uttala sitt ensidiga stöd för endera gruppen hamnar man automatiskt i ett fack då man förväntas tycka illa om den andra gruppen. Nu påstår jag inte att Göran Hägglund hatar muslimer, långt därifrån, och Ilmar Reepalu är heller inte antisemit. Men Göran Hägglund har ännu inte bett om ursäkt för sina uttalanden som målar upp bilder om muslimer som inte är till deras fördel.

Judar och muslimer är inga fotbollslag. De ”möter inte varandra” i en match som måste vinnas. 99 procent av Sveriges judar och muslimer vill leva tillsammans med andra och varandra, medan en liten klick förstör. Nu lyfts den fram som regel. På så sätt vinner ingen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s