Cristina Husmark Pehrsson – *burr burr burr*


Sveriges socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är en person som på riktigt får mina inälvor att roteras inombords. De förändringar hon bär ansvar för är förändringar som får det mesta annat den här regeringen har gjort framstå som smått underbara.

Nu, när det står klart att drygt 6 000 personer av dem som Cristina Husmark Pehrsson utförsäkrat, inte bara förlorar sjukersättningen, inte på grund av att de har blivit friska utan på grund av att det har gått ett visst antal dagar, dessutom förlorar det viktiga bostadstillägg som de har fått, säger hon, cynikern, att då får de söka försörjningsstöd. (Veronica Palm skriver bra här)

Försörjningsstöd, eller socialbidrag som det ofta fortfarande kallas, är inget dåligt. Det är inget man ska skämmas för att man har. Tvärtom – det är en lagstadgad trygghet som vi alla har enligt Socialtjänstlagen 4 kap. 1 § som lyder: ”Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt. Den enskilde skall genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet skall utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.”

Med andra ord, något man har rätt till om man behöver. Men det är ju inget man ska ha ”bara för att…”

Och framförallt, inget du ska ha för att du är sjuk och av en regering fått höra att du borde vara frisk. Att bli utförsäkrad är ett hårt slag i magen för en person som faktiskt är sjuk och därför får ut en försäkring som hon (oftast är det en hon) eller han betalat in under sin friska arbetstid, eller som vi gemensamt betalt in tillsammans. Hela grundfundamentet i socialförsäkringssystemet är ju att vi alla är beredda att betala in mer i premie än vad vi under ett liv får ut i ersättning för att i värsta fall kunna få ut mer i ersättning än vad vi betalt in i premie (alltså om vi blir sjuka). Det fundamendet försöker nu Moderaterna rucka i grunden och det är ju så att får de fyra år till kanske de lyckas.

Processen att söka försörjningsstöd är, av naturliga skäl, inte alldeles enkel. Försörjningsstöd är inget du ska få om du verkligen inte behöver det. På samma sätt som att du, för att ha rätt till a-kassa ska visa att du står till arbetsmarknadens förfogande och att du med läkarintyg ska kunna visa att du faktiskt är sjuk för att ha rätt till sjukersättning. På samma sätt ska du kunna bevisa att du inte klarar din egen försörjning, själv eller på annat sätt. Det innebär väldigt ingående granskningar av din privatekonomiska situation som många upplever som oerhört jobbiga.

Dessutom tas pengarna till försörjningsstöd från samma kassa som också finansierar barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen.

Med andra ord – med Cristina Husmark Pehrssons politik tvingas fler uppleva den ingående granskning som krävs för att ha rätt till försörjningsstöd, samtidigt som kommunerna tvingas lägga allt mer pengar på att försörja folk istället för att utveckla välfärden. Bara i Örebro kommun ökade kostnaderna för försörjningsstöd med över 25 miljoner kronor 2009, och det var innan alla utförsäkrade kom. Kostnaderna blir för 2010 kan bli skräckfyllda.

Annonser

3 thoughts on “Cristina Husmark Pehrsson – *burr burr burr*

 1. Hej John
  Jag har just uppmärsammat Matilda Ernkrans`fantasiska och medkännande ord i riksdagsdebatten om sjukförsäkringen,. Jag är en av dem som drabbats och hon fick ett långt och tungt brev om mej. (hoppas bara hon orkade läsa allt)Jag är nämligen en av dem som genomgått livshotande sjuktillstånd ett antal ggr. Efter 9 år av arbete(inte sjukdskriven en enda dag) har min kropp kapitulerat och orkar inte mer. Jag fyller snart 50 år i nov..
  Tackar alla som kämpar för oss som inte orkar ensamma.
  varma hälsningar
  Rose-Marie Kumla

 2. Du glömde ett argument. Du får bara försörjningsstöd om ”behovet inte kan tillgodoses på annat sätt”. Det vill säga: Sälj fritidshuset, lev upp varje sparad krona på sparkontot, sälj bilen (åtminstone om den betingar ett rejält värde) m.m.
  Är det rimligt att den som sparat och gnetat i trettio år och fått ihop 50000 kronor på ett sparkonto ska behöva tömma detta helt för att resten av välfärdssystemet krackelerat ihop?

  Hälsningar socialsekreterare

 3. Rose-Marie och Kajsa,

  Tack så hjärtligt för era inlägg! Jag har tyvärr inte sett Matilda i debatten igår men jag kan tänka mig att hon var lysande som vanligt! Behovet av ett maktskifte är förhoppningsvis väl medvetandegjort hos alla när september kommer.

  Det Rose-Marie beskriver är tragiskt och jag kan inte nog beskriva den ilska jag känner!

  Kajsa har helt rätt – det argumentet är det kanske viktigaste varför man i så stor utsträckning som möjligt ska behöva undvika att leva på försörjningsstöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s