Så sa de då – så blev det nu!


År 2006 formade sig de fyra borgerliga partierna och skrev ihop fyra tydliga vallöften. Om dessa var menade att läsas upp på något sorts standupmöte eller om de var menade att tas på allvar vet inte jag, men så här fyra år senare är det svårt att läsa borgarnas valmanifest utan att tänka på ord som ”valfläsk”.

Jag kan inte bekräfta att detta är sant, men det är en teori jag har. De tre första valmanifesten gömdes under Stortorget, Våghustorget och Köpmangatan (det som gömdes under Köpmangatan ville man kika på en andra gång så man grävde upp gatan för att titta på det igen, sen grävde man ner det igen.) Nu jäktar man fram en ombyggnation av Järntorget för att där under gömma valmanifest 4 ”Om makt, ansvar och förhållningssätt”. Förhoppningen är nog att ingen ska bygga om torgen igen på några årtionden så att ingen behöver ställa dem till svars för det de lovade då.

Men örebroare, varen lugna. Ty i mina gömmor har jag kvar de fyra dyrgriparna – Allians för Örebro 2006:s fyra valmanifest.

Låt oss titta på det fjärde, det med namnet ”Om makt, ansvar och förhållningssätt”.

De fyra löften som gavs i dett valmanifest var:

1. Vi ska skapa en stark allians!
2. Vi ska skapa ett öppet och lyssnande politiskt ledarskap!
3. Vi redovisar våra visioner!
4. Vi ska ta vara på de anställdas kreativitet!

 Sen brer de på när de förklarar vad det ovanstående innebär. Om vi tittar på vad punkt två, om det öppna och lyssnande politiska ledarskapet innebär så går följande att läsa:

Varför tycker så många örebroare att besluten fattas ovanför deras huvuden? Är det för att dagens majoritet hellre tar beslut i stängda rum och informerar efteråt, än diskuterar först och beslutar i öppenhet därefter. [sic!] Vi lovar att skapa en kommunledning där samtalet med medborgarna kommer först, där medborgarna har möjlighet att påverka innan besluten tas. Vi lovar inte att alla beslut kan föregås av diskussioner, men att de viktiga besluten måste diskuteras. Vi lovar också att enbart ge realistiska förhoppningar kring vad och hur man kan påverka. Det finns för många besvikelser i Örebro kring medbestämmande som egentligen inte varit menat annat än som ett spel för ett demokratiskt galleri. Vi lovar att alla beslut som kan tas i öppenhet, ska tas i öppenhet. Det innebär inte att alla möten blir offentliga. Men alla viktiga beslut ska fattas i nämnder och styrelser, protokollföras och offentliggöras för att veta vem som beslutat vad.

Vad säger ni om de högtidliga orden? Låter de vackra? Eller mer värt att fråga kanske, låter de som att de är med sanningen överensstämmande?

Nerikes Allehandas förtjänstfulla artiklar om nedläggningen av Rudbecksskolan visar med en på gränsen till övertydlig inlevelse hur dessa ord var ämnade för ett papper i en valrörelse. I själva maktutövandet känns pappret om ”grunden för den nya majoritetens arbete” inte som något som behöver beaktas. För hur man än vrider och vänder på det är rimligtvis frågan om en nedläggning av en av Örebros tre centralt belägna gymnasieskolor, en skola från 1857 med byggnader från 1901, ”en viktig fråga”. Och det är också en fråga som hade kunnat tas i öppenhet.

Men majoriteten, eller närmare bestämt, kommunalrådet Lennart Bondeson, KD, valde annorlunda. Istället för ett öppet, tydligt och protokollfört beslut i en nämnd fattades beslutet på ett parodiskt sätt utan att tjänstemän, gymnasienämndens ordförande Lotta Olsson, M, eller andra politiker kände till det. Var vet ingen. Men när gymnasienämndens ordförande fick beslutet att en av verksamheterna i hennes förvaltning skulle läggas ned kom det som en blixt från klar himmel. Och för alla oss övriga, skolpersonal och elever inkluderat, finns det inget beslut att härleda nedläggningsbeslutet till. Mer allvarligt gör det att beslutet inte är överklagningsbart.

Detta är alltså inte Nordkorea. Det är inte Kuba. Det är Örebro, Sveriges sjunde största stad.

 En politiker, anonym i tidningen, kommer med det smått otroliga citatet: ”medborgardialog ska man bara ha om positiva saker, inte när man lägger ner skolor och sjukhus.” Vem det är som som säger så vet vi inte. Är det Werme? Elamsson? Lindström? Sörman? Vi vet inte, vilket gör att det enda rimliga är att misstänka att hela majoriteten står bakom den synen fram till det att andra politiker tydligt tar avstånd och den ”skyldige” träder fram.

Att högerkoalitionen i Örebro kan lägga ner en gymnasieskola utan tillstymmelse till utredning eller motivering till att det just är denna gymnasieskola som ska läggas ned är dunderallvarligt. Men att man dessutom gör det på detta sätt är än mer dunderallvarligt.

Det är 202 dagar kvar till valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s