Hellre storstädning än fredagsmys med Maud Olofsson


Maud Olofsson försöker nu göra avdragsrätten till hushållsnära tjänster till en betydligt större fråga än vad det faktiskt är. Genom att säga att det minsann är en förutsättning för barnfamiljers ”rätt till fredagsmys”. Jag bloggade i förrgår om min inställning till avdragsrätten, som något tvehågsen. Det finns argument för och det finns argument, goda argument, mot. En reformerad avdragsrätt, riktad mot exempelvis barnfamiljer och/eller äldre, skulle kunna vara ett rödgrönt alternativ till den borgerliga politiken, vars fördelningspolitiska argument faktiskt inte är hållbara.

Det Maud Olofsson inte skriver är ju att avdragsrätten faktiskt inte alls ger ”alla barnfamiljer” rätt till fredagsmys, utan mest de mest välbeställda. Även om givetvis undantag finns nyttjas avdragsrätten mest av personer med högre inkomster. Som jag skrev i förrgår är det ju så galet att städerskan betalar skatteavdraget åt den som får städhjälpen i form av förlorade skatteintäkter.

Jag tycker att avdragsrätten för hushållsnära tjänster i sin nuvarande form måste bort. Den har inte genererat extremt många jobb till det pris som reformen faktiskt har, och fördelningsmässigt slår den snett. Något fredagsmys för alla leder den definitivt inte till. Skatt bör betalas efter bärkraft och de reduktioner som eventuellt införs bör tillföra dem som bäst behöver dem, inte de som har det bäst ställt. Här skiljer sig Maud Olofsson och Socialdemokraterna sig kraftigt åt. Och ska jag ge Maud Olofsson något rätt  i sitt inlägg så är det just om det: ”I höst har svenska folket ett tydligt val att ta ställning till.”

Annonser

5 thoughts on “Hellre storstädning än fredagsmys med Maud Olofsson

  1. Du refererar till det pris som reformen har men enligt skatteverket har skatteintäkterna ökat av reformen. Vad är det för pris du refererar till?

  2. Joel, du får gärna visa mig den uppgiften från Skatteverket. Jag tror säkert att skatteintäkterna kan ha ökat något men priset ligger i att de då skulle ha ökat mer om pengarna gått till annan konsumtion.

  3. Ping: Förnyel(s)e à la tretton promille « Storstad

  4. Ping: Rädda Sverige,nu! » Det egna ansvaret

  5. Ping: Rädda Sverige,nu! » Har C-ledaren rätt? Eller? Fundera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s