Debatten om ÖBO visar varför det är viktigt med ett maktskifte i Örebro


Just nu pågår en debatt i kommunfullmäktige i Örebro om huruvida ÖBO (Örebrobostäder AB), det allmännyttiga bostadsbolaget i Örebro, ska ha rätt att bilda fem stycken dotterbolag som i sin tur ska säljas för att högerns ideologiskt betingade försäljning av 1 500 ÖBO-lägenheter ska kunna göras på ett ”skattemässigt bättre sätt” som Staffan Werme (FP) nyss uttryckte det. Men frågan är givetvis, som Peter Dahlgren (S) sade, ”större än så”.

Faktum är att frågan är enormt stor.

Jan Zetterqvist (S) gjorde en snabb huvudräkning att ÖBO har cirka 23 000 lägenheter. Bor det i snitt 2 personer i varje lägenhet blir det alltså ungefär 46 000 personer som direkt påverkas av att vi faktiskt just nu inte vet vilka 1 500 lägenheter som högerkoalitionen vill sälja. Blir det din lägenhet? Eller din? Eller din dotters, sons, grannes? Ingen vet – inga underlag finns – men beslut ska ändå tas.

Frågan om utförsäljning är betydligt större än de skattetekniska detaljerna. Den förtjänar tas på större allvar än så. När Hyresgästföreningen samlade in över 11 000 namnunderskrifter för en folkomröstning om försäljning av ÖBO var det för att åtminstone två partier på den borgerliga flanken, Krisdemokraterna och Miljöpartiet, innan valet varit tydliga med att ÖBO inte borde säljas ut. Många människor har också gjort ett aktivt val att bo i ÖBO och därmed går majoritetens beslut att sälja lägenheter emot deras uttryckliga vilja. Sådana beslut bör rimligtvis diskuteras ordentligt. En sådan vilja saknade majoriteten idag.

Moderaternas kommunalråd, och en av kandidaterna till att leda Moderaterna efter valet 2010, Inger Högström-Westerling, kallade debatten för ”patetisk” och en ”slaskdebatt”. Orsaken var att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte enbart debatterade om detaljfrågorna utan ville lyfta diskussionen till en del i vad det faktiskt handlar om – människors hem. Argumentationen var visserligen ett bottennapp, men många i högerkoalitioen argumenterade på samma sätt. De ville ha en skatteteknisk debatt, i en fråga som borde handla om vad den faktiskt handlar om.

Själva sakfrågan, en ideologiskt betingad försäljning av människors hem, ville egentligen ingen i högerkoalitioen ta på allvar. Några försökte göra det till en integrationsfråga, andra att den inte var så viktig – men ingen stod riktigt för att det faktiskt var det som borde diskuteras.

Istället kom argumenten att handla om huruvida oppositionen borde ha debatterat försäljningen överhuvudtaget. Att ta 11 000 protesterande örebroares oro på allvar var tydligen patetiskt. Att vilja diskutera en viktig utförsäljning var tydligen en slaskdebatt. Behovet av ett nytt styre i Örebro har nog aldrig visat sig vara större.

Annonser

3 thoughts on “Debatten om ÖBO visar varför det är viktigt med ett maktskifte i Örebro

 1. Trist vad S är så antidemokratisk och kränker alla som röstade på partierna i alliansen. Vi som röstade på alliansen ville få bort S efter år av vanstyre och passiv styre. Vi har faktiskt demokrati i Sverige och alla ska få rösta på det parti som är mest lämpade och i det här fallet fann många alliansen mer lämpade än S både på lokal- och riksnivå. S anstår fortfarande som dåliga förlorare i snart fyra år. Patetiskt!

 2. Fredde,

  Jag är ledsen om du känner dig krängt – det är inte min mening. Jag ifrågasätter inte att alliansen blev vald i Sverige – det är ett ovedersägligt faktum att så är fallet. I Örebro skedde maktskiftet inte pga att väljarna ville det (alliansen gick faktiskt bakåt i valet) utan pga att Miljöpartiet bytte sida.

  Det som gör att jag tycker att utförsäljningen av ÖBO är fel är pga att av de nu styrande fem partierna var två partier innan valet tydliga med att de inte ville sälja ÖBO. Då blir det konstigt när man efter valet gör det.

 3. Fredde: jag känner mig enormt kränkt..mitt hus ska säljas ut och jag känner mig som gammal boskap som kan slaktas..det spelar ingen roll vad vi hyresgäster säger…ÖBO ska inte sälja ut oss..vi kommer att se till det på alla tänkta sätt..var så säker…
  Vi ska inte behöva ingå i slaskdebatten..
  Bort med borgarbrackorna i september..förhala försälj ningen tills dess..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s