Utvecklingsstörda föräldrar – svår fråga?


En moderatkvinna i Växjö tar upp den ”svåra frågan” om föräldrar som blir föräldrar. Frågan ”måste upp på bordet” som moderaten Catharina Carlsson skriver.

Ok, låt oss då föra upp frågan ”på bordet”.

Barn kan bli till på flera sätt. Ett sätt är det som brukar kallas ”det normala”. För det normala finns det flera ord. Jag använder termen: ”ha sex”.

Om en fertil man har sex med en fertil kvinna utan att de skyddar sig kan det ske en befruktning. Sker en befruktning kan det nio månader senare födas en, eller för den delen ett flertal, bebis/ar.

Detta är liksom grundfakta. Ingen ifrågasätter nog att begåvningshandikapp inte innebär infertilitet, vilket gör att begåvningshandikappade kan vara fertila. De kan givetvis också vara infertila, men det är i så fall inte orsakat av deras begåvningshandikapp (de kan ha funktionsnedsättningar som orsakar infertilitet, men inte själva begåvningshandikappet). Det är också grundfakta. Har en fertil begåvningshandikappad man sex med en fertil begåvningshandikappad kvinna kan det bli barn.

Med den grundfaktan i bakhuvudet måste man alltså redan här ingripa om man nu som Catharina Carlsson inte vill att begåvningshandikappade ska bli föräldrar. Antingen genom att tvångsmässigt hindra begåvningshandikappade från att ha sex eller på något sätt göra dem infertila. Vilket av dessa som Catharina Carlsson förespråkar vet inte jag, det skriver hon inte, men av de två torde egentligen enbart det ena vara genomförbart. Det är som Catharina Carlsson själv skriver en redan beprövad väg i Sverige som så här i efterhand inte känns alldeles, alldeles bra att härma.

Detta av flera skäl. För det första är det i grund och botten helt omänskligt att göra människor inkapabla att få barn. Det är en fullkomligt oacceptabel gärning givet att det inte sker av medicinska skäl. För det andra finns det inga som helst garantier på var detta skulle sluta. De tvångssteriliseringar som utförts i Sverige tidigare är idag en stor skam, och vem säger att ett eventuellt nytt sådant beslut inte skulle vara en skam framöver. Jag skäms redan nu bara av tanken. För det tredje är det givetvis också en kränkning av en människas, för det är människor vi pratar om, frihet som inte går att beskriva med andra ord än fruktansvärd. Vilka sår det gör på en människa kan jag inte ens ana, men om en kvinna med begåvningshandikapp får höra att hon gjorts inkapabel att få barn tror jag känslorna skulle svämma över.

Så nej, nej och nej – inga tvångssteriliseringar mer i detta land!!!

Och lika fel av exakt samma skäl vore givetvis tvångsaborter.

Vad ska då göras? För hur idiotiskt förslaget (som ju faktiskt Catharina Carlsson inte alls helt och hållet tar avstånd från) om tvångssteriliseringar än är kan jag ge Carlsson rätt i att frågan om utvecklingsstörda föräldrar måste diskuteras. Det finns garanterat barn idag som far illa på grund av att deras föräldrar inte klarar föräldraskapet, MEN detta gäller ju även barn till föräldrar utan begåvningshandikapp. Föräldrar med alkohol- och drogproblem, föräldrar med psykiska sjukdomar, personer med olika former av problem – eller för delen, helt vanliga ”svenssonföräldrar” men som bara inte klarar av att vara föräldrar, kan vara dåliga föräldrar. De är inte per definition det, men de kan vara det. Och då måste rimligtvis samhället ingripa.

Att skilja barn och föräldrar är en extrem åtgärd som måste ske med största restriktivitet. När det sker bör det i första hand vara temporärt. I den mån som det är möjligt måste föräldrarna i första hand få ett rejält stöd där barnens bästa hela tiden beaktas i första hand. Stödet ska utformas så att barnen får det allra bäst. Detta tror jag bör vara fallet i alla fall där föräldraansvaret inte tas, om det så beror på föräldrarnas bristande begåvning eller på andra faktorer.

Sen får Catharina Carlsson komma med sin lösning.

Annonser

3 thoughts on “Utvecklingsstörda föräldrar – svår fråga?

 1. bästa inlägget på mycket länge Catharina Carlsson är på mycket farlig is anser jag.Vet att hon föreslog tvångsadoption,vilket bara ska ske om barnet vanvårdats,misshandlats eller på annat sätt farit illa. har under de närmaste dagarna bevittnat dåligt föräldraskap.De är sk White trasch-människor,de har inget begåvningshandikapp,men de prioriterar inte barnets behov först och främst,de har inte råd att köpa julklappar till sina barn,men de har råd att röka.De vill inte arbeta de skaffar barn på barn trots de går på socialbidrag,de går skabbit klädda.Menar att vara hel och kostar inte.Kläder går att köpa på second hand.jag själv har skänk mycket till röda korset och det är mycket fina kläder. sedan har jag träffat begåvningshandikappade föräldar som verkligen sätter sitt barn i första rummet.så vad jag vill säga där är att det inte handlar om iq som gör en till bra förälder

 2. Hej!
  Jättebra inlägg.
  Jag hittar ingen länk, eller ens ”bevis” på att catarina carlsson har uttalat sig om detta…
  Skulle du kunna hjälpa mig genom att mejla en länk eller så? 🙂
  Jag tänkte nämligen använda den i ett fördjupningsarbete.
  Tack på förhand

 3. Håller med er!Tycker det är förskräckligt när man säger att begåvningshandikappade ej kan ta hand om sina barn! Vet flera som har begåvningshandikapp och de sätter alltid sina barn i första rummet! Sedan vet jag många white trash människor som begår brott,dricker hela dagarna och jävlas med folk Vet t.o.m de som slagit sina barn! Men dessa ifrågasätts ALDRIG!! de har rätt att vara föräldrar !! Nej det är ngt fel på samhället. Och Catarina Carlsson. Fy skäms!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s