Lars-Axel Nordell är en skojig en, vill att pensionär ska bo bland älg och ren


När Lars-Axel Nordell (KD) kandiderade till riksdagen 2006 hade han ett eget personvalsmaterial av klassen ”humor” blandad med något sorts tafatt försök till att problematisera kring olika frågor. Han tog hjälp av alfabetet och roliga bilder och det hela kan med vänliga ord beskrivas som lite småfyndigt.

Bokstaven ”Ä” har en bild som består av någon som kikar ut ur en persienn och med ett rim som heter duga: ”Äldre ska ha rätt, som djuren, att va’ ute i naturen”. Det orimliga i att överhuvudtaget jämföra äldre med djur tycks inte Lars-Axel Nordell begripa, ej heller varför det känns lite konstigt när han i sin förklarande text försöker förklara att djur har rätt att gå på bete utomhus och att även fångar har ”motsvarande” rättigheter.

Äldre ska inte ha samma rättigheter som djur. Äldre ska ha mänskliga rättigheter! Och de bör ha rätt till den utevistelse de själva vill ha och efterfrågar, när de vill och i så stor utsträckning de vill. Att inte alla äldre idag får det i den utsträckning som de skulle vilja ha beror inte på någon sorts rutten människosyn som bara kan ändras genom ett politiskt beslut – det beror på att resurserna inte räcker till. Det är något som MÅSTE ändras, och Socialdemokraterna vill också prioritera välfärden framför stora skattesänkningar. För resurserna blir inte bättre av Lars-Axel Nordells politik, som består i att sänka skatten med över 100 miljarder kronor på lånade pengar istället för att höja pengarna till statsbidragen åt kommuner och landsting. Resurserna blir inte bättre av de nya försämringarna i trygghetssystemen som fullkomligt slänger ut människor ur systemen och istället hänvisar dem till försörjningsstöd, vilket gör att kommunerna måste ge pengar till människor så att de har råd att betala hyran. Det är Lars-Axel Nordells politik och det är rimligtvis den han bör ändra än att klura ut roliga rim och populistiska jämförelser.

Kanske skulle han till och börja med se hur besparingarna i äldreomsorgen i borgerligt styrda Örebro kommun påverkar möjligheten till utevistelse för de äldre här. Han hade nog inte blivit speciellt belåten.

Dessutom visar Lars-Axel Nordell sin demokratisyn på sin blogg när han skriver: ”I Örebro läns landstinget har de [Socialdemokraterna] 2010 suttit i majoritet i orubbat bo i hela 75 år. Demokrati förutsätter växling vid makten.”

Så ser Lars-Axel Nordells demokratisyn ut. Vid valet i september ska ni rösta på något annat parti, oavsett deras politik, bara för att demokratin förutsätter växling vid makten. På samma sätt som Nackaborna ska rösta på Socialdemokraterna då, antar jag, efter årtioenden av regelbundet moderatstyre.

Min demokratisyn ser istället ut så här: Låt de som har folkets förtroende styra. Att Socialdemokraterna styrt länge har sina orsaker. Att KD inte fått styra speciellt ofta har sina orsaker. Att KD inte kommer in i riksdagen i september har sannerligen också sina orsaker.

Lars-Axel Nordell är en typisk kristdemokrat. Han pratar högt och stort och brett men gör litet, tunt och fjuttigt. De äldre som hoppas få komma ut, likt en ko, gör nog mest rätt i att fundera lite på om det är så man vill bli sedd och om man tror att äldreomsorgen blir bättre av att skatten sänks. Ja, för alla utom för pensionären själv då, så klart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s