Verkligheten är inget turistmål


Gårdagens partiledardebatten hann knappt ta slut innan argumenten från högern knäcktes. Inte enbart därför att de rödgröna levererade bättre argument, utan därför att det högern sa helt enkelt inte stämde. Statsministern hade fel, Hägglund hade fel… Allt blev fel och allt blev pannkaka och pannkakan brändes i kanterna i stekpannan.

Man kan givetvis känna en viss oro över hur Sveriges statsminister går in för sitt jobb när han i en direktsänd tv-debatt kan påstå att 100 000 fler är sysselsatta, när det i själva verket enbart handlade om drygt 11 000. Men 11 000 är bättre än ingen säger någon snabbt, och så är det visst – men under den avsedda perioden har Sveriges befolkning ökat vilket gör att med den sysselsättningsökning som nu faktiskt skett så har arbetslösheten ökat med drygt 2,5 procentenheter.

Regeringens bristande insikter om hur det förhåller sig i verkligheten beror säkerligen på att verkligheten är något overkligt för dessa verklighetens folk. Ty medan de flesta av oss har en hyfsat nära relation med verkligheten gör regeringsföreträdarna enstaka inhopp, små besök sådär, i den nyss nämnda verkligheten. Bara statsministern har tydligen under sina dryga tre år som statsminister gjort 145 besök i verkligheten.

Men verkligheten är inte något turistmål. Det är inget ställe dit man tar sina Raybans och iklädd en rosa t-tröja av märket Lacoste spatserar omkring i. Medan Moderaterna ”besöker verkligheten”, ”tittar in lite grann”, så är inte bara Socialdemokraterna en del av verkligheten – socialdemokrater lever också i verkligheten, varje dag. Man kan prata om verkligheten och man kan tydligen besöka den, men det krävs uppenbart någon annan än en moderat för att se verkligheten och leva i den. För även om det är 1, 5, 10 eller 15 procentenheter fler arbetslösa idag än igår, i förrgår eller i jämförelse med september 2006 är det uppenbart för de allra flesta av oss som lever i verkligheten att våra medmänniskor inte mår speciellt bra.

När Kristdemokratena börjar kalla sig för verklighetens folk och Moderaterna gör besök i verkligheten erkänner de själva sin okunskap. Verkligheten har inget folk. Verkligheten är inget besöksmål. Verkligheten är här och nu och den är vi. Ni är någon annanstans. Ni är något annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s