Votering är begärd och skall verkställas?


Grey is beautiful och
det finns faktiskt en skönhet i Svenska
Kommunalarbetareförbundet.
Grey is beautiful även i språket, ty det är på det grå språket
som demokratins grundlag blivit formulerad:
“Votering är begärd
och skall verkställas.”
Och fråga oss sedan
vad som är vackrare än “du gamla du fria”.
Svaret är grått.

Orden är Svante Foersters i dikten ”I detta land, kamrat”. Och kanske är det så som sägs i den dikten, den vackraste av svenska proletärdikter, att demokratins grundlag så är formulerad att när votering begärs skall den verkställas.

Enkelt. Och vackert.

På kommunfullmäktigesammanträdet i Örebro idag begärde Jonas Karlsson, kommunalråd (S), votering. Såsom han enligt arbetsordningen för kommunfullmäktige har rätt att göra. Men Jonas Karlsson gjorde det oortodoxa att begära votering i en fråga där alla var överens.

Om detta kan man tycka vad man vill. Jonas Karlsson motiverade det med att han ville att det tydligt i protokollet skulle framgå vilka det var som faktiskt var för beslutet och att folk verkligen röstade för. Ett ganska simpelt motargument mot att begära votering är ju att det redan framgick av protokollet att ingen avstod från att delta eller ville rösta nej, så alla närvarande kommunfullmäktigeledamöter skulle ha ansetts ha röstat för beslutet. Men Jonas Karlsson framhärdade och begärde, i enlighet med arbetsordningen, voteringen.

Nu uppstod den, för kommunfullmäktige i Örebro inte helt ovanliga, situationen att gräl uppstod. Ett praktgräl. Helt utan proportioner.

Låt oss börja ”nerifrån” med de som åtminstone något behöll en värdig ton.

Kent Persson nöjde sig med att kalla det för en parodi (ja, han angrep oss för att skriva för många interpellationer också).

Men de värsta övertrampen skedde på Facebook.

Maria Magnusson, FP, skriver på Facebook: ”Nu är det sandlådenivå i Fullmäktige. Jonas Karlsson (S) begär votering när alla är överens. Socialdemokraterna ser till att klimatet i Fullmäktige är på en mycket låg nivå….

Inte så värst farligt kanske. Well, it doesn’t stop.

Magnus Lagergren, KD, skriver: ” Jonas Karlsson vill votera fast alla är eniga, hmmm… det gäller att göra spektakel av kommunens viktigaste beslutsnivå. Seriöst? NEJ!

Ina Lindström, FP: ”s)andlåda i KF nu, Jonas Karlsson (s) kräver votering i ett ärende där det bara finns ett yrkande. Tramsigt!

Lennart Bondeson, kommunalråd KD: ”Jonas Karlsson kommunalråd för (s) har tagit fullmäktige i Örebro till en absolut lägstanivå just nu! Hans agerande är tragiskt för alla medborgare som lyssnar idag och för fullmäktige

Christopher Buchholz, M, gick dock längst: ”skäms över att jobba politiskt efter att ha bevittnat socialdemokraternas pinsamma uppvisning i kommunfullmäktige i Örebro i dag. Att begära votering i en fråga där alla är överens kan bara ha ett syfte, och det är att fördröja och försinka fullmäktige och förlöjliga och håna hela den demokratiska processen. tt Jonas Karlsson (s) får stöd av samtliga socialdemokrater och vänsterpartister för sitt sätt att bedriva oppositionspolitik är en patetisk inkompetensförklaring av stora mått. Förmiddagens agerande från den samlade vänstern var det i särklass värsta politiska bottennappet jag har bevittnat under hela den här mandatperioden. Den samlade politiken i Örebro kommun består bara av vinnare när Jonas Karlsson lämnar den arenan efter valet i höst! Förhoppningsvis kan kommunfullmäktige då slippa demokratiska parodier som den som dessvärre visades upp idag.

Det är nu läge att påminna sig om vad Jonas Karlsson gjorde.

Dödade han någon i talarstolen? Svor han? Hotade han någon? Sade han något dumt om någon? Läste han ur bibeln? Drog han någon i armen? Sprang han ut? Stekte han ägget fel? Brände han äppelpajen?

Nej!

Jonas Karlsson begärde votering. Ville att kommunfullmäktige skulle trycka på knappar för att tydligt berätta vilka det var som röstade. Oavsett om man tycker det var rätt eller inte kan man nog konstatera att det inte riktigt är kompatibelt med massmord, vilket ju nästan överorden från vissa i majoriteten skulle peka på att det handlar om.

Britta Bjelle, FP, som på sammanträdet tjänstgjorde som ordförande får MVG! Hon bringade en seriös ordning i oredan och tappade aldrig fattningen. Det gjorde dock en del spända människor på högerkanten.

Annonser

2 thoughts on “Votering är begärd och skall verkställas?

  1. Kan väl också konstatera att två borgerliga ledamöter avstod från att delta i beslutet så riktigt alla var kanske inte överens? Tycker att det är märkligt att man kan häva ur sig vad som helst på bloggar, facebook och till och med i KF samtidigt som man anklagar någon annan för att hålla låg nivå. Lennart Bondesson var rent ut otrevlig och Inger Högström Westerling var inte precis saklig i kritiken. Det enda jag ville var att det skulle stå uttryckligen i protokollet vilka som röstade för beslutet eftersom inte minst moderaterna har kritiserat alla beslut som handlat om förköp tidigare. Jag samrådde med Stefan Olsson om hur jag skulle göra för att det skulle framgå och vi kom fram till att votering var enklast. Jag har inte slängt ur mig några personliga påhopp någon person eller något parti. Inte i kommunfullmäktige och inte på någon blogg. Jag har begärt votering. Det skäms jag inte för. Jag tycker möjligen att fler borde reflektera över deras agerande.

  2. Nej, så var det ju också! Alla var inte överens!

    Det jag tycker är det mest absurda är just hur detta agerande kan föranleda sådana reaktioner. På vilken känslig tå trampade du egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s