Debatten om sjukförsäkringar avslöjar människosynen – veckans krönika i Karlskoga-Kuriren


Debatten om det svenska sjukförsäkringssystemet har blivit en debatt om klassisk ideologi – klassisk höger och vänster. Den som tidigare trott att begreppen ”höger” och ”vänster” är överspelade i och med ”De nya Moderaterna” och ”De Rödgrönas” bildande har fått lära sig en läxa. Med de nya sjukförsäkringsreglerna har nämligen den nya högern avslöjat sig. Rejält.

I början på veckan skrev de moderata riksdagsledamöterna Gunnar Axén, som dessutom är ordförande i socialförsäkringsutskottet, och Helena Riviére en debattartikel i Aftonbladet. Debattartikeln var ett svar till Alexandra, en kvinna som skrivit om sin situation i tidningen någon vecka tidigare. Alexandras situation bestod i att hon från och med årsskiftet blev ”utförsäkrad”. Hon fick inte den rehabilitering hon blivit utlovad och hon var nu en orolig trebarnsmamma som kände att samhället svikit.

Att socialförsäkringsutskottets ordförande satte sig ner och skrev ett svar till Alexandra kunde från början ha ansetts storsint. Om det nu inte vore för sättet Gunnar Axén skrev ner Alexandra totalt. Han och Helena Riviére ifrågasatte inte bara Alexandras sjukdom – de ifrågasatte också hennes heder och ärlighet och ambition att återgå till arbetslivet. Hon var ”en av dem”, en av ”fuskarna”.

Gunnar Axéns och Helena Riviéres inlägg har väckt stor vrede, också från högerhåll. Bland annat har Moderaternas ordförande i Örebro län, landstingsrådet Kent Persson, kallat det ”empatilöst”. Problemet för Moderaterna och Kent Persson är att hur empatilöst det än må vara är det moderat retorik i dess renaste och ärligaste form.

Tyvärr påverkade den moderata retoriken i en viss utsträckning även den socialdemokratiska politiken under förra mandatperioden. ”Fusk” blev ett begrepp i debatten om de sjuka, och att det förekom fusk var det ingen som ifrågasatte. Givetvis förekommer det alltid fusk, och överutnyttjande, i alla system, men Försäkringskassan kunde snabbt landa i slutsatsen att fusket inte var särskilt utbrett.

Men för Moderaterna blev det som att den nyheten aldrig riktigt trängde in. Istället för insikten om att de ökande sjukskrivningarna berodde på ett allt hårdare arbetsliv, högre stress och ett tuffare samhälle blev det någon sorts självuppfyllande profetia att sjukskrivningarna istället berodde på systemet. Istället för ökade rehabiliteringsinsatser och möjligheter till ett lugnare arbetsliv kom diskussionen istället att handla om att det var i det ”gamla systemet” felet låg. Och de människor som levde i det systemet målades ut som antingen lata eller passiviserade.

I ljuset av detta var det därför inte konstigt att när Moderaterna ställdes inför en av dessa personer så sipprade det ut – synen på hur dessa personer verkligen är: lata, fuskande och utnyttjande.

Tyvärr är denna syn symptomatisk för högern, även om det självklart finns moderater med empati. Många är chockade över insikten vad de hunnit åstadkomma under tre år. Sju och en halv månad återstår till valet i september. Vad händer om de får fyra år till?

Annonser

3 thoughts on “Debatten om sjukförsäkringar avslöjar människosynen – veckans krönika i Karlskoga-Kuriren

 1. Så att världens friskaste land har mest sjukskrivningar är rimligt enligt klassisk vänsterpolitik? Intressant besked inför valet.

  Tror dock inte väljarna köper den retorik som man sett på denna blogg ett tag nu, att regeringen är ond och vänstern är god. Bättre vore det med kreativa förslag vad ni vill göra eller för all del konstruktiv kritik mot regeringen, allra helst både och.

  Regeringen lyckas bättre att ordna arbete till ungdomar i finanskrisen än vad er klassiska vänsterpolitik gjorde i högkonjunktur, regeringen har ökat människors makt över sina egna liv och pengar och regeringen har fört en mer offensiv miljöpolitik än vad den klassiska vänsterpolitiken någonsin lyckats med. Att argumentera som om moderaterna var djävulens avkomma fungerar liksom inte, däremot kan man med all rätt kritisera den artikeln som tas upp i ditt inlägg.

 2. Joel,

  Definiera ”frisk” och ”sjuk”, som att det vore två helt uteslutande begrepp. Om man med frisk enbart menar frånvaron av sjukdom är det en sak, men de flesta menar numera något vidare att frisk innebär frånvaro av ohälsa. Och det går inte gärna att säga att alla svenskar inte upplever ohälsa. Allt för många gör det, och det är där som förklaringen ligger.

  Eller tror du på fullt allvar att människor fuskar? Eller överutnyttjar systemet? För det är ju det du säger, när ”världens friskaste land” har ”mest sjukskrivningar”.

  Vad människor köper och inte köper får vi väl se, men för mig är det viktigt att konstatera att regeringen försämrat sjukförsäkringssystemet för att ha råd att sänka skatten, samt lånat pengar för att göra det samma. Samtidigt har man infört en stupstock som gör att efter X dagar förlorar du din sjukersättning, inte på grund av att du har blivit frisk utan på grund av att det har gått X dagar. Vill du ha ett konkret ändringsförslag från de rödgröna så är det att den tas bort.

  Ungdomsarbetslösheten är högre idag än vad den var när regeringen tillträdde, ”människor” har inte alls fått mer pengar – jag har fått det, och vi med hyfsat höga, eller höga, inkomster har fått det men många, allt för många, har fått det sämre med regeringens politik. De som redan innan hade det tufft har fått det än tuffare. De har inte fått någon mer makt över sina liv.

 3. Jag tror att många kan som varit heltidssjukskrivna kan jobba, kanske inte heltid men i någon mån. Under vänsterkartellen är jag också övertygad om att förtidspension ofta handlade mer om arbetsmarknadspolitik och desperata försök att dölja den öppna arbetslösheten än individens (framtida) förmåga att arbeta.

  Det är ju inget nytt att man vill ha balans i ekonomin över en konjunkturcykel, i högkonjunktur sparar man i ladorna och i lågkonjunktur kan man då ha underskott. I början av mandatperioden klagade ni på att regeringen sparade för mycket, att överskottet var för stort och att det borde satsas mer. Tack vare bra ochg återhållsam politik i högkonjunktur har vi goda möjligheter till bra satsninggar även i lågkonjunkturen.

  Jämför vi 2009 och 2006 så är det fler unga i arbete 2009 enligt scb, detta trotts finanskris och jobbkrisen. Det ni satsar på handlar ju om att fler ska ha 80% i ersättning, det gynnar på inget sätt dem som har det sämst utan endast dem som ligger över taken idag. För många ungdomar är dessutom procentsatsen betydelselös eftersom man inte har något att utgå ifrån. 80% av 0 är synnerligen simpel matematik. Där handlar det istället om att förbättra arbetsmarknaden och riva murarna som finns som stänger ute främst invandrare och ungdomar.

  Återigen kan vi se hur oppositionen hanterat detta, när arbetsgivaravgiften för den som anställer unga sänktes så protesterade och var rädda för att företagen med unga anställda skulle gå med vinst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s