Frågan är väl vem som är förlorare?


Staffan Werme tycker att tonläget i diskussionerna om sjukförsäkringarna är ett stort problem. Så stort problem att han helt enkelt agerar storsint och nöjer sig med att kalla det gamla systemet för ”omänskligt”. Han till och med dristar sig att komparera omänskligheten till att det gamla systemet, som var ett sänke för solidaritet och välfärd (!), till ”omänskligast”. Det gröpte dessutom ut möjligheterna till en solidarisk välfärd. Staffan Werme tar även upp det han kallar för ”lågvattenmärket” i SVT där det är uppenbart att han avser Uppdrag Gransknings reportage som kopplade ihop kvinnan som sorgligt nog tog sitt eget liv med de nya reglerna. Det var ett ”lågvattenmärke” tycker Staffan Werme, och väljer att inte höja tonläget genom att fundera på hur många som tog sitt liv tidigare på grund av de gamla reglerna.

Det är klart att det gamla systemet, som fanns när Socialdemokraterna styrde, inte var helt perfekt. Kostnadsutvecklingen var ett av problemen. Inget system är någonsin perfekt och rent strategiskt borde Socialdemokraterna ha varit mer öppna för förändringar, men där slutar liksom sanningshalten i Wermes inlägg.

För hur operfekt den gamla sjukförsäkringen än var går det inte att jämföra med den nuvarande, som Staffan Werme varit med och hejat fram och som han uppenbarligen tänker försvara nu under valåret. Det är bra för väljarna att Staffan Werme tydligt tar ställning, och borde vara intressant för medlemmarna i Miljöpartiet i Örebro.

När Staffan Werme säger att det i alla system kommer att finnas ”förlorare” vänder det sig nämligen lite i magen på mig. Alla de utförsäkrade, alla de cancerpatienter som tvingas gå till arbetsförmedlingen med mössan i hand trots att de har ett jobb – och det är inte jobbet som gör att det är hemma, utan cancern – de kallar Staffan Werme för ”förlorare” som man tydligt får lov att räkna med i ett skifte av system.

Sjukförsäkringsdebatten handlar om människosyn. Koalitionen i Örebro har nu presenterat sin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s