Sverige behöver en ny sjukförsäkring. Sverige behöver en rödgrön regering!


Äntligen! Protesterna mot de moderata sjukförsäkringsreglerna har varit hårda, inte minst från människor som drabbas, men även från oppositionen. Idag presenterade så det rödgröna samarbetet en tydlig överenskommelse med ett alternativ till de moderata utförsäkringsreglerna, en rödgrön sjukförsäkring som ger alla människor möjlighet att arbeta efter egen förmåga i ett Sverige där varje arbetad timme behövs.

På DN Debatt skriver idag Mona Sahlin och de andra partiledarena/språkrören om denna nya sjukförsäkring. Läs mer här, här och här.

Jag har under förmiddagen läst överenskommelsen och jag ger den högsta betyg! Från och med den 1 januari 2011 tas den så kallade stupstocken bort – det vill säga de fullkomligt inhumana och knäppa regler som finns idag som säger att efter ett visst antal dagar så förlorar du sjukersättningen – no matter what! Detta innebär givetvis inte en ovillkorlig rätt till sjukersättning för all evig framtid, tvärtom – men istället för att det är antalet dagar som avgör om du får sjukersättning framöver eller ej är det din faktiska arbetsförmåga. Ett mycket bättre system!

De rödgröna är tydliga med att sjukförsäkringen ska vara 80 procent under hela sjukpenningsperioden och att den på sikt ska omfatta fler med ett höjt tak till tio basbelopp (alltså en årsinkomst på 424 000 kronor utifrån nivån på dagens prisbasbelopp).

Vidare är man tydlig med att personer som av olika skäl inte längre kan försörja sig på den ordinarie arbetsmarknaden ska få ett mycket bättre stöd. Särskilda hållpunkter i tid kommer att införas. Inom sex veckor från första sjukskrivningsdagen har den sjukskrivne rätt till en individuell bedömning från försäkringskassan. Inom tre månader ska försäkringskassan med den enskilde, arbetsgivaren och läkarkontakt utforma en individuell plan med en beskrivning av de insatser som krävs för att den enskilde ska kunna återgå i arbete. Efter sex månader ska en fördjupad bedömning göras, med en ny, bredare, definition av arbetsförmågebegreppet som verkar mycket intressant.

Överenskommelsen innehåller också två saker som jag väntat länge på.

För det första ska rätten att deltidsstudera med rätt till sjukersättning införas. Det är något som fler än jag saknat.

För det andra ska det finnas fler nivåer för sjukskrivning. Som det fungerar idag kan du bli sjukskriven på 25 procent, 50 procent eller 75 procent. Med den rödgröna sjukförsäkringen ska du kunna börja jobba, kanske en dag i veckan – sedan två och sedan gå uppåt.

Det ska bli enklare för personer med funktionsnedsättning och varaktig sjukdom som intensifieras i skov att vara sjukskriven när det inte går att arbeta, men samtidigt kunna arbeta för fullt när det är möjligt. Unga människor med funktionsnedsättning ska ges ett ökat stöd så att fler inte behöver fastna i onödan i daglig verksamhet utan lön. Det ska finnas kontor över hela Sverige där försäkringskassa, arbetsförmeding och kommunala resurser sitter samman för att underlätta samordningen – ingen ska behöva ramla mellan stolarna.

Och förtidspension ska enbart kunna ges till den över 58 år – med andra ord, ingen ”ung” ska längre behöva bli förtidspensionerad resten av livet ”i onödan”.

Kent Persson ironiserar över att överenskommelsen innehåller några frågor som enligt de rödgröna behöver utredas. Med tanke på det enorma fiasko som de moderata sjukförsäkringsreglerna har blivit, där regeringen huvudlöst gång på gång tvingats till reträtt, skulle jag kanske ligga lite lågt med det ironiserandet. Det går givetvis att kräva besked innan valet i fler frågor, och fler besked kommer också att komma.

Bland annat står det tydligt på sidan 11 att de rödgröna nu under våren kommer att återkomma med fler förslag om en utvidgad arbetsmarknad, alltså hur människor som varit långtidssjukskrivna och/eller personer med funktionsnedsättning som inte bedöms kunna få arbete på den ordinarie arbetsmarknaden ska kunna få ett jobb på en mer ”utvidgad arbetsmarknad”. Det är lysande och väl värt att utreda och titta vidare på.

Dessutom är det ju så att Kent Persson och majoriteten i Örebro kommun hyllat de moderata utförsäkringsreglerna vid ett flertal gånger, när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet velat protestera. Lena Baastad och Murad Artin påpekar detta idag.

Sverige behöver en ny sjukförsäkring. Under detta år kommer drygt 20 000 svenskar att utförsäkras, varav cirka 15 000 utförsäkras just i detta nu. 65 procent av dessa är kvinnor. Sverige behöver en rödgrön regering.

Annonser

4 thoughts on “Sverige behöver en ny sjukförsäkring. Sverige behöver en rödgrön regering!

 1. Hej!
  Jag undrar vad som händer med oss som redan beviljats permanent sjukersättning, men inte fyllt 58 år?
  Ska dessa rivas upp och omprövas igen?
  Detta innebär i så fall en försämring jämfört med Alliansens, där man kan bli förtidspensionär.
  Jag har alltid röstat rött, men blir tveksam till erat nya förslag, och vet inte om jag orkar gå igenom fler utredningar och omprövningar.
  Många med mig blir oroliga när politiker går ut med nya förslag, och inte förklarar vad ni menar.

 2. Hej Tina,

  Jag förstår din oro, och jag vill inte på något sätt säga att detta blogginlägg var en fullständig redogörelse över vilka regler som de rödgröna vill se. Jag är ännu inte helt och fullt insatt i förslaget, men jag tror och hoppas du kommer känna dig trygg i att ett tydligt besked kommer att komma innan valet i september.

  Jag ska dock försöka hitta ett svar genom att jaga ansvariga politiker. Jag har din maiadress så jag kontaktar dig den vägen om jag hittar något.

  Allt gott!

  Mvh, John

 3. Jag förstår inte hur man kan vara sosse. Har aldrig aldrig ALDRIG hört ett gott rationellt argument för att sossepolitik skulle gynna andra än de som vill leva på andras bekostnad.

  Vänsterpolitik ger sämre tillväxt.
  Det skrämmer bort kapital.
  Det ger inte incitament till att göra sitt bästa.
  Det ger ekonomisk osäkerhet för familjer.
  Den tar ifrån folk rätten att planera sitt liv och sin ekonomi.
  Den straffar utbildning och förnuftigt sparande

  Sverige är en del av världen! Då måste vi baka en större kaka i konkurrens med andra länder och inte fördela runt en allt mindre kaka. Till slut är alla bitar för små. Sluta bråka om fördelning och satsa på tillväxt, företag och brottsbekämpning.

  Nej, sossepolitik är lika förlegat, grått, trött och gammalmodigt som järnbruk, vänstertrafik, LO och Hällefors.

 4. Göran,

  Ge mig ett konkret bevis på att ”vänsterpolitik” ger sämre tillväxt. Sverige har haft dalande ekonomi vid tre tillfällen under de senaste sjuttio åren. Vid samtliga dessa tre tillfällen har högern styrt detta land. Hur det kan få dig att påstå att vänsterpolitik skulle ge sämre tillväxt är förvånansvärt.

  Var vi knackar dörr… tja, i så gott som samtliga områden i Örebro. Vi har varit i Ekeby-Almby, Adolfsberg, Björkhaga, Tybble… vi har varit i Brickeberg, Varberga, Oxhagen, Almby och Rosta. Vi knackar i Vintrosa, i Garphyttan och i Hovsta. Kort sagt: överallt!

  I övrigt så tycker jag du mest verkar lite trångsynt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s