(M)aktskifte i Örebro!


Oavsett hur det går i valet i september är det nu klart att det åtminstone sker ett maktskifte i örebropolitiken. Moderaten Inger Högström-Westerling petas och ersätts av Kent Persson, det moderata landstingsrådet. Som moderat landstingstopp hamnar istället kompetenta Lotta Olsson.

Jag gillar Kent Persson och han kommer säkert göra mycket bra ifrån sig i Örebro kommun nästa mandatperiod, om nu Staffan Werme släpper fram honom. För räkna med att kommer att bli en mer eller mindre öppen maktstrid mellan Folkpartiet och Moderaterna nu fram till och med valet och även veckorna efter när valresultatet ska omsättas i praktisk fördelning av politiska uppdrag.

Väljarna i Örebro borde kräva ett besked: Vem är alliansens kommunstyrelsekandidat i valet 2010. För efter valet 2006, som ju avgjordes inte av väljarna i Örebro utan av Miljöpartiet, blev det inte framgångspartiet Moderaterna som fick ordförandeposten i kommunstyrelsen utan Folkpartiet som gjorde ett direkt uselt val. Moderaterna blev till och med så maktlösa att de inte fick ordförandeuppdraget i någon av de tre programnämnderna där mycket av makten finns. Trots att de blev det klart största partiet på högerkanten fick de klart minst att säga till om.

Det är inte speciellt förvånande att Moderaterna nu inför valet höjer tonläget och är tydliga med att den fördelningen nöjer de sig inte med i framtiden. Men då återstår frågan om Miljöpartiet, som efter att de bytte sida efter valet 2006 inte accepterade en moderat kommunstyrelseordförande, om de står kvar i högernästet, gör det efter valet 2010. Och om Staffan Werme och Folkpartiet, och kanske framförallt Karolina Wallström, den mäktiga chefen på samordningskansliet, accepterar att petas ner och spela andrafiolen. Eller till och med tredjefiolen, för mycket tyder på att både ett och två partier på högerkanten går om den, utifrån aktuella opinionssiffror i Örebro.

Jag hoppas givetvis att väljarna förpassar högerpartierna dit de hör hemma – till opposition. Men inför valet är det viktigt att kräva besked – vem företräder alliansen?

För mot denna splittrade högerkoalition står ett enat vänsteralternativ med Lena Baastad i spetsen. Samarbetet mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har intensifierats och förbättrats under tre år. Fler partier får plats i det samarbetet, ett öppet samarbete i ständig dialog med örebroarna. Välkommen till valrörelsen 2010!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s