Till vad behövs Centerpartiet?


I Nationalencyklopedien står att läsa om Centerpartiet:

Centerpartiet är ett mittenparti som traditionellt har drivit lantbrukets intressen och företrätt konservativa värderingar, men de senaste decennierna har småföretagsamhet, regionalpolitik och miljöfrågor tagit större plats i partiets politik. Glesbygdens intressen och decentralisering är kärnfrågor.

Decentralisering innebär att beslut i så stor utsträckning som möjligt ska tas på så låg nivå som möjligt. Det är alltså en kärnfråga för Centerpartiet enligt uppslagsverket Nationalencyklopedien. Men frågan är väl om det är en kärnfråga för Centerpartiet enligt Centerpartiet.

För några veckor sedan, på Kommunfullmäktige, fattade majoriteten beslutet att Örebro kommun ska införa en så kallad ”barnpeng” som en metod att utöka ”valfriheten” för småbarnsföräldrarna. Nu hade ju majoriteten i Örebro infört en sådan utan att någon regering och riksdagsmajoritet tvingat dem, ty majoriteten Örebro kommun är en borgerlig majoritet som hellre inför sådant som sägs öka valfriheten men som mest ökar klyftorna. Men det intressanta är om Örebro kommun hade haft en rödgrön kommunledning som hellre arbetat för verklig valfrihet för alla och inte bara för få (vilket örebroarna ville ha, men som några miljöpartister inte ville ha).

Det intressanta här är egentligen inte om huruvida barnpeng är bra eller inte. Det intressanta är att barnpengen, liksom vårdvalet på vårdsidan, införs som en tvingande lag och tvingar kommuner och landsting att genomföra en viss reform.

Detta behöver inte vara fel med tvingande reformer, och jag kan inte säga att det är fel bara för att jag ogillar just de här två reformerna (det är fel just i dessa fall av andra skäl som jag heller inte går in på nu) – det intressanta är att Centerpartiet är med och genomför detta, och i fallet med barnpengen – dessutom initierar och genomdriver det.

Ty för Centerpartiet var, på den tiden som Centerpartiet hade en själ och en ryggrad, tvingande lagreformer någonting som var av ondo – inte något man själv är med och genomför.

Nu har dock Centerpartiet varken en själ eller en ryggrad.

För inte kan man, ens om man är centerpartist, påstå det när man på kort sikt helt vänder i den fråga som tidigare var en av partiets mest centrala, kärnkraftsfrågan. Inte kan man påstå det när man istället för att förenkla för småföretagare snarare gör det krångligare att driva företag än vad det var tidigare? Inte kan man påstå det när man centraliserar och driver makten uppåt istället för nedåt?

Centerpartiet kommer bli en förlorare i valet i september.

En annan förlorare kommer givetvis Krisdemokraterna att bli. Men hur mycket illa man än kan säga om Krisdemokraterna, och det är en del, så kan man åtminstone ge dem att de har hittat ett område som få andra pratar om, nämligen ”familjepolitiken” som ett begrepp. Sen att alla andra partier har en ”familjepolitik”, och därtill en bättre sådan än vad Krisdemokraterna har, gör ju inte så mycket i den mediala värld vi lever i. Ty i den är ”familjepolitiken” Krisdemokraternas område. Men lyckligtvis lär inte det räcka för att få Krisdemokraterna över 4 procent i september.

Med två krisande borgerliga partier, och ett folkparti som trodde att de utsåg en frälsare men som inte fått ett märkbart opinionslyft sedan Jan Björklund blev partiledare, är alliansens kris ett ovedersägligt faktum. Att de rödgröna i vissa opinionsmätningar leder med upp till femton (!) procentenheter gör att den borgerliga oron kommer leda till problem. När dessutom statsministern Reinfeldt ser så trött ut en man kan göra inser man det alliansen redan insett – valet i september kommer bli en mörk upplevelse för alla med borgerliga sympatier, men desto ljusare för de utförsäkrade, för pensionärerna, för de ensamstående föräldrarna och alla medelsvenssons. Kort sagt för alla andra.

Annonser

3 thoughts on “Till vad behövs Centerpartiet?

 1. Barnpengen flyttar makt från kommun till köksbordet, det är en tydlig decentralisering.
  /Joel Falk

 2. Kriget mot Irak,kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??
  Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..
  Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen först och förbjudna vapen,FN
  7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
  Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.
  Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.
  Jag frågar alla politiker :-
  1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott?
  2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen och förbjudna vapen??
  3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
  4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??
  5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel??
  6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
  7- Vem kan stoppa Israel??
  Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
  Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..
  Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog noch stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s