Jag pratar hellre med människor!


Har på förmiddagen lyssnat på en intressant föreläsning av framtidsanalytikern Troed Troedsson. Det var en lysande föreläsning som väckte både en och annan tanke hos mig. Troedssons slutsats var bland annat att vi har lämnat kunskapssamhället (som vi för övrigt gick in i redan på 1850-talet) till förståelsesamhället.

Det handlar om kompetens. För två hundra år sedan, innan kunskapssamhället, mättes kompetens i armstyrka. Kunde du hugga en lite högre vedhög eller jobba lite hårdare i gruvan var du helt enkelt mer kompetent än en vekling. Sedan blev kompetens ren kunskap. I flera årtioenden var högre utbildning det yppersta tecknet på kompetens. Ju mer kompetent du var, desto högre utbildning hade du. Och ju mer högre utbildning du hade, desto mer kompetent var du.

Någon gång på slutet av 1900-talet gick vi över från kunskapssamhället till förståelsesamhället, där vi blir mer kortsiktigar och mer värderingsstyrda.

Hur detta påverkar Örebro som kommun är oklart, och där hann Troedsson inte riktigt diskutera. Jag blev mer nyfiken på hur detta påverkar oss som politiska partier – där jag tror att det kan påverka oss i vårt arbetssätt.

Troed Troedsson medverkade på en omvärldsdag som Örebro kommun ordnar. I min hand har jag också en tjock omvärldsanalys som på något sätt ska vara ett sammanfattande dokument över hur Örebro kommun ser på vår omvärld. Jag har inte hunnit läsa den än, men den är säkert intressant. Men har jag på ett sätt också en viss avogsamhet mot dessa analyser. Det finns inte en bild av världen och det finns inte ett synsätt på hur världen utvecklas. Ett exempel är stycket i texten som handlar om trender. Där slås det fast att individualisering är en social ”megatrend”, att kommunen blir mer ”medborgarorienterad” vilket innebär tjänstegarantier och fler verksamheter upphandlas och drivs i alternativa former.

Det är ju ingen trend – det är ju ett medvetet beslut som är orsakat av borgarnas vilja att det ska vara så.

Ordet ”trend” är ett intressant ord som inte direkt betyder något, ändå används det frekvent av borgarna och tjänstemännen i Örebro kommun. När kommunen nyligen utredde om hela den personliga assistansen skulle läggas ut på entreprenad stod det i utredningen att detta skulle kunna vara en begynnande trend – trots att det bara är två av landets tvåhundranittio kommuner som gjort detta – alltså 0,6 procent av det svenska kommunväsendet. Ordet ”trend” är med andra ord rätt så flexibelt.

Rapporten innehåller också en rad slutsatser som det är oklart vem det är som författat. Ett exempel är slutsatsen på sidan 24 att Örebro kommun måste marknadsföras som en attraktiv arbetsgivare. Säger vem? Vore det inte bättre att göra Örebro kommun till en attraktiv arbetsgivare istället, med rätt till heltider som ett nödvändigt första steg. Givetvis räcker det inte att marknadsföra en kommun, det måste ju även ske handling.

Denna typ av dokument är intressanta att läsa, men ärligt talat – man skriver inte en budget utifrån detta. En budget skrivs utifrån politiska värderingar och insikt om hur människor i Örebro har det. Det går inte att läsa sig till, det tar man reda på genom att prata med folk. Jag gör hellre det än att deltar på mossiga omvärldsdagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s