Att ta efter och kopiera Sverigedemokraterna är värre än att passivt kräva stöd av dem


Krönika i Karlskoga-Kuriren vecka 46

Främlingsfientliga partier har länge varit på frammarsch runt om i Europa. Vi behöver inte titta längre än i vårt grannland Danmark så ser vi främlingsfientliga krafter som fått ett reellt inflytande över politiken. Att regeringar är beredda att fortsätta styra genom att göra sig beroende av främlingsfientliga partier ser vi år efter år. Det är ingen nyhet, och det är framförallt ett politiskt block som gör det gång efter gång.

Konservativa partier i Europa (systerpartier till svenska Moderaterna) har i flera länder visat att de inte har någonting emot att samarbeta med främlingsfientliga partier. Samarbetet har också fått konsekvenser i den förda politiken. Hårdare invandringslagar, språktester, slöjförbud och lagar som inskränker minoriteter (främst muslimers) rättigheter fullkomligt staplas på varandra.

Hittills har vi varit relativt förskonade från detta i Sverige. Jag skriver relativt, för det är värt att påminna om Ny Demokrati som mellan 1991 och 1994 drev en politik med främlingsfientliga inslag i Sveriges riksdag och som passivt stödde den borgerliga minoritetsregeringen Bildt.

När allt fler högerpartier i Europa inlett mer eller mindre organiserade samarbeten med främlingsfientliga partier har folk frågat sig om det kan ske i Sverige. Mona Sahlin och de rödgröna partiledarna har varit extremt tydliga: Inte någon stans, inte någon gång och inte i någon fråga tänker de rödgröna stötta sig på Sverigedemokraterna.

Det dröjde ett tag innan Moderaterna och Fredrik Reinfeldt med samma extrema tydlighet sade samma sak. Vissa hävdar att de ännu inte riktigt helt slagit fast att man inte ens passivt kan tänka sig stödjas av Sverigedemokraterna, och när en moderat riksdagsledamot från Malmö sade att han tyckte att Moderaterna skulle göra det om det krävdes tog det hus i helvete. Men även om den moderata ledningen skulle vara ärlig i sin uttryckta ambition att inte acceptera ett samarbete med Sverigedemokraterna för att behålla regeringsmakten finns det andra funderingar.

I Vellinge kommun, Sveriges sydligaste kommun fick Moderaterna 56 procent i kommunvalet 2006. Vellinge är inte den enda kommunen i Sverige som säger nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn, men förhoppningsvis är Vellinge den enda kommunen som gör det av så öppet rasistiska skäl. Vellinge har landets lägsta kommunalskatt. Det är en ekonomiskt extremt välmående kommun. De har råd att ta emot personer med ett större stödbehov. Men på grund av grumliga argument som att man är rädd för att lokalbefolkningen ska bli bestulna avstår man.

Moderaterna förlorade på kort tid stora delar av sitt stöd 2002 på grund av Janne Josefssons så kallade ”valstugereportage” där han avslöjade rasistiska åsikter hos främst kommunala moderattoppar. Nu visar sig åter unkenheten. Moderaterna kanske avstår från samarbete med Sverigedemokraterna 2010. Nu återstår att sluta kopiera deras politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s